Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Tuesday, September 27, 2011

Boy ke Girl? :)



Saya ada terjumpa sesuatu yang menarik tadi kat internet pasal gender baby masa mengandung, terus excited nak share dekat sini :)

You're more likely to be carrying a boy if...
• Your baby's heartbeat is lower than 140 beats per minute
• you're carrying all out front
• you're carrying low
• you're blooming in pregnancy
• you didn't suffer from morning sickness in your first trimester
• your right breast is bigger than your left
• you look at yourself in the mirror for at least a minute and your pupils dilate
• you crave salty food or protein, such as cheese and meat
• your feet become cold more quickly than before you were pregnant
• you tie your wedding ring to some thread, hang it over your stomach and it moves in circles
• your skin becomes dry
• you combine your age at the time of conception with the number of the month you conceived and the resulting number is even
• your hair has become more full-bodied and shiny during pregnancy
• the hair on your legs has been growing faster during pregnancy
• you are more prone to headaches
• your pillow faces north when you sleep
• you're asked to show your hands and you present them palms down
• you lie on your left side when sleeping
• your urine is bright yellow
• you eat a clove of garlic and the smell seeps out of your pores
• your previous child's first word was "dada".



You're more likely to be having a girl if...
• Your baby's heartbeat is faster than 140 beats per minute
• you're carrying all round
• you're carrying high
• you've missed the "blooming" period altogether
• you suffered morning sickness during your first 12 weeks
• your left breast is bigger than your right
• you look at yourself in the mirror for at least a minute, but your pupils don't dilate
• you crave sweet things, such as juice, fruit and sweets
• you tie your wedding ring to some thread, hang it over your stomach and it swings from side to side
• your skin is soft
• you are more moody than usual
• you're asked to show your hands and you present them palms up
• you eat a clove of garlic, but you don't smell of it
• you combine your age at the time of conception with the number of the month you conceived and the resulting number is odd
• your hair has become thinner and dull during pregnancy
• you lie on your right side when sleeping
• your pillow faces south when you sleep
• your urine is dull yellow
• your previous child's first word was "mama".





Hmmm..hmmm..setelah diteliti ciri2 yang kat atas ni, saya rasa saya lebih banyak persamaan dengan ciri2 mengandung baby girl lah macam suka makan manis2, morning sickness awal trimester. Tapi kekadang saya rasa macam baby boy pun ada sebab masa awal trimester dulu saya sangat malas,lembik, kejanya nak baring je.Tido. Atok kata kalau malas2 masa mengandung ni biasanya dapat anak lelaki. Hee. Tapi sekarang tak malas lagi ok, dah ada tenaga untuk rajin.Lepastu terjumpa pulak Chinese baby gender prediction calendar yang katanya 99% accurate ni.Bila dicongak2, dapat baby girl jugak ;)

Apa2 pun gender baby saya nanti, saya berserah semuanya pada yang Esa, hanya dia yang Maha mengetahui. Kami tak kesah boy ke girl ke,yang penting baby dalam perut ni sihat dan sempurna sifatnya.Aminn ;). Teringat encek  hubby pernah cakap yang saya masa preggy ni ok je mood nya, baik budi, tak moody macam "tiap bulan" tu. Hoho. Pembawakan budak sayang. Hormon dah berubah. Hopefully mood baik gini sepanjang saya mengandung la ye, tak pening kepala encek suami nak melayan nanti. Cukuplah awal trimester dulu dia melayan semua karenah2 saya ni.Terima kaseh wahai encek suami yg disayangi ;)



 With my little baby bump :)

Alhamdullilah, dah masuk 17 weeks. Perut pun dah ada sedikit muncit. Hehe. Tapi kalau berdiri tak nampak sangat lagi, kalau duduk baru sangat obvious kemuncitannya. Hee. Tak sabar nak tunggu Isnin depan,apppoinment ngan gynae, dapat jumpa si khalifah kecil dalam perut ni. Rasanya2 dah boleh tau gender dia dah kan?  Tak sabar! ;) Moga baby sentiasa sihat.






Monday, September 26, 2011

Riang Ria Aidilfitri 2011 ;)


Salam ;) Lagi 4 hari nak habis raya baru saya sempat nak update entry pasal raya.Hehe. Susah betul nak kumpulkan mood untuk berblogging kali ni.Oklah,meh saya ceritakan secara ringkas pasal riang ria Aidilfitri saya tahun ni.  Tahun ni Alhamdulillah, tahun pertama saya beraya sebagai seorang isteri, menantu dan bakal ibu ;) Masa awal hari raya haritu saya dah 13 minggu, syukur sangat muntah2 dah tak ada, cumanya kekadang terasa macam mual sikit. Tapi..selera makan dah kembali. Memang puas lah saya makan time beraya haritu. Hee.

Tahun pertama kami beraya sebagai suami isteri.
Tema merah. Akhirnya jumpa juga baju kurung polka dot merah yg macam saya mengidamkan ;)


Raya pertama dan kedua saya beraya ni rumah mertua ;)
Memula macam nak sayu2, yela..first time beraya jauh dengan family sendiri kan tapi bila dah dekat2 nak raya perasaan sayu tu hilang.Saya sangat gumbira sambut hari raya dengan mereka ;) Raya dekat mana2 pun sama, family in law pun family saya juga. Jadinya, kita harus bergumbira.Hee.Syukurlah, takde pertumpahan airmata yg berlaku di pagi raya.



Mama & ayah berhari raya pertama & kedua tanpa anak2 disisi kecuali si bongsu, Caca. Kami yang lain beraya ni umah mertua masing2 dulu. Ni idea mama, sebab katanya dia nak anak2 nya semua berkumpul sama2 pada hari raya ketiga. Jadinya semua korum family kami nanti penuh, takde yang rompong2. Masa hari raya pertama mama kata sedih jugak sebab rumah sunyi je, tak meriah ngan suara anak2 & cucu2 macam raya sebelum2 ni. Hololoh..cian mama, dun worry ma, raya tahun depan InsyaAllah raya pertama mama kompem meriah dengan keletah anak2 & cucu mama ni, sebab tahun depan giliran kami pula beraya dekat rumah mama dulu. Wehuu ;)


Bergambar keluarga ;)
Hari raya keempat. Semua kami adik beradik2 dah balik ;)




Alhamdullilah. Tahun ni ahli keluarga kami semakin bertambah. Semoga semakin bertambah dan bertambah lagi pada tahun akan datang. Aminn ;)




Malam tu ada acara BBQ. Dah macam acara wajib setiap kali raya. Best! 




Tahun lepas ayah sponsor mercun @ bunga api 36 das, tahun ni up kepada 138 das! Haha. Memang terbaik..bila bakar je mercun ni, jadi tarikan 1 kampung.Dah macam malam merdeka je rasa, semua orang tertumpu dekat bunga api ni. Hehe


Ni je gambar bunga api meletus di udara yang termampu di snap oleh kamera saya.Haha.

Hmm..rasanya tu jelah kot serba sikit cerita pasal hari raya saya tahun ni. Serba sederhana tapi cukup meriah bagi kami. Bawah ni antara gambar2 feveret saya sepanjang berhari raya tahun ni.

Faris gumbira bersama bubble2 nya ;) Comelllllll!



Raya pertama Intan. Sangat jeles sebab dia dapat bayak duit raya. Mamacik dia seposen duitraya pun tak dapat. Haha


Intan Maisarah & Barney.Comellllll sangat!
Adorable baby! Raya tahun depan Intan boleh geng dengan baby mamacik ok :)

Sekian entry raya tahun ni. Mahap kalau bahasa ada sedikit skema. Haha. Penat tau nak mengarang ni. Sebelum terlambat (padahal memang dah lambat sangat..hee), nak ucapkan selamat ari raya kepada semua, maafkan salah silap diri ini terutama sekali buat rerakan blogger.Semoga Aidilfitri tahun ini lebih bermakna & diberkati ;)



Friday, September 23, 2011

Video majlis nikah, bersanding & bertandang kami ;)


Salam semua. Fuhhh! Bercinta rasanya nak update entry baru ni setelah bercuti yg amaaaat panjang dari berblogging. Ni pun nak menaip tangan ade gigil2. Gigil eksaited agaknya. Hehe.Niat di hati nak update cerita pasal raya yang dah lama terperap tapi kita skip cerita pasal raya kejap, update pasal video2 wedding dulu lah ye. ;)

Sebenarnya dah dapat video2 ni lama dah, cumanya tak reti dah upload dari dvd yg videographer kami bagi. Lepas mintak jasa baik diorang ( videogrpher) tuk uplodkan video2 kami ni kat youtube, barulah boleh disharekan dekat sini. Sangat kelaka ok video2 ni. Tiap kali kami tengok balik video ni mesti ketawa2 je. Adoiyaii..tak sangka ada bakat masing2 jadik pelakon.Haha. Kami tengok balik banyak kali pun asek tersenyum je sebab baru nampak macam mana majlis kebesaran kami tu dijalankan. Yelah, masa tu kami superbusy kan, jadinya tak dapat nak menikmati sangat suasana nya masa tu (menikmati katanya) ;).Mekaseh tidak terhingga kepada family & kekawan yang bagi ucapan2 kat dalam video tu. Korang memang best & sporting bangat! :D 

Nah, enjoy the video *sambil tekup muka pakai bantal..malllllluuuuu* ;p




~Majlis Pernikahan Erina & Amir 2 April 2011~




~Majlis Persandingan Erina & Amir 2 April 2011~
Cantiknyaaaa baju ni kan!! * menari-nari* Haha. Tak boleh tahan tengok saya berlakon macam tu.


~Majlis Persandingan Amir & Erina 9 April 2011~

Hehe. Dah tengok jangan gelak ok, yang berlakon2 tu semua videographer yang suruh buat, saya menurut arahan je.Ye, saya tau..suara saya dalam ni pun comel, tak macam suara kat luar. Hehe *maluuuu*. Details pasal videographer saya & pekej yg saya amik, saya akan ceritakan dalam next entry ok. Salam Jumaat semua :)










Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015