Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Friday, October 28, 2011

October babies ;) *update*

Bulan ni ramai kawan2 saya dapat baby. Baby sulung mereka.Eee..bestnya! ;) Dengan teknologi sekarang, kita boleh tahu perkembangan mama & baby macam mana sebab disaat2 akhir nak melahirkan pun mereka sempat update status fesbuk lagi.Kalau ayahnye yg update tak pe lagi, ini mama yang tengah tahan contraction pun sempat update status lagi. Kita yg membaca status mereka ni yang berdebar2.Hehe. Apa2 pun Tahniah diucapkan kepada mereka. Mesti seronok sangat bila nampak baby dah ada dalam dakapan ;)

Firstly, tahniah kepada rakan baik saya Norzee & Yusuf atas kelahiran baby boy sulung mereka ;)

Muhammad Ikhtisham Zulkarnain
D.O.B : 13 Oktober 2011
Berat: 3.5 kg 

Yang kedua, tahniah kepada kawan kami (kawan saya & encek hubby) Shahira & Shukri atas kelahiran baby girl sulung mereka ;)

Nur Shameena Batrisya
D.O.B: 24 Oktober 2011
Berat: 3.8 kg

Dan yang terbaru, tahniah kepada Hemy & Cembam atas kelahiran baby boy sulung mereka, Xiyad Asytar .Xiyad ialah Memuah baby yang sulung. Yeayy! Masa si Hemy duk twit detik2 cemas masa si cembam nak melahirkan semalam, saya yang baca ni pun jadi cemas.Pergi jenguk blog dia tuk tau kisah dia dalam labour room. Saspen saya baca.Hee




Xiyad Asytar
D.O.B: 26 Oktober 2011
Berat: 3.1 kg
Gambar Xiyad fresh baru keluar dari womb ;)



Weeee. Comel2 kan baby2 ni.Bam bam! Alhamdullilah, selamat semuanya. Mereka semua dilahirkan secara normal. Tahniah kepada mama2 yang berjaya push baby2 mereka ;) Perkembangan baby & mama sekarang pun Alhamdullilah sihat.Tapi baby Shameena Batrisya kena jaundice sekarang ni, sama2 kita doakan baby Shameena cepat sembuh ok.Kepada kawan2 saya ni, selamat menempuh alam ibu bapa. It's a learning process ;)

Saya perasan sekarang baby newborn montel2 kan. Anak2 buah saya dulu masa lahir semua bawah 3 kg (kecuali Intan,3.2 kg). Ada orang cakap sebab faktor pemakanan si ibu masa mengandung. Susu untuk ibu mengandung antaranya penyebab baby jadi montel. Yeke? Hmmm..tapi kalau mama & ayah memang dah genetik montel,tak mustahil la baby pun ikut montel sekali kan (refer kepada saya & encek hubby.Haha). Takpe baby montel, janji sihat. Itu yang penting. Turn saya jadi mama lagi 18 minggu, InsyaAllah. Semoga mama & baby sentiasa sihat hendaknya. Excited ni, tapi nervous in the same time. Semoga segalanya dipermudahkan ;)


P/s: Semua gamba baby saya cilok dari fb parents mereka. Mintak izin ye ;)

Friday, October 21, 2011

Catatan seorang suami dari wad bersalin.



Eh..chop! Bukan suami saya tau.Hehe. Tapi suami Cik Eppa saat2 dia temankan isteri kesayangan dalam wad bersalin bertarung nyawa untuk lahirkan anak sulung mereka.Sebelum2 ni banyak baca pengalaman si ibu waktu melahirkan, tapi hari ni saya nak share entry dari pengalaman si ayah pula. Macam mana perasaan dia waktu si isteri menggigil2 tahan contraction, setiap detik bermakna tu semuanya si suami ini catatkan.Sweet sangat! Saya yang baca ni pun, dari tahap nervous, debar2, ke tahap happy sampai nak mengalir air mata pun ada. Kekadang terketawa sebab kelakar sangat. Ada part isterinya tengah push push, dia pun push jugak sampai terkentut. Haha.*Opss..terketawa pulak ;p*.Bila baca entry ni, baru saya tahu betapa perlunya si suami saat melahirkan anak nanti. Memang si suami tak boleh tolong gantikan tempat si isteri, rasa kesakitan yg ditanggung waktu nak melahirkan tu tapi genggaman tangan suami, urutan, kata2 semangat, lawak2 jenaka semua tu sangat membantu si isteri rasa tenang.

Entry ni pun sangat2 sesuai di baca oleh bakal2 ayah macam Hemy yang tak lama lagi je nak jadi ayah ;). Anda semua pun baca tau.Baby mereka nama Anis Kaisah an- Nasuha sangattttt comel! :)

(Sesiapa yang takut darah jangan terkejut pulak nanti ada gambar uri. Bagitau awal2 ni). 

Entry pengalaman si suami

Entry pengalaman si isteri


P/s: Fuh fuh fuh. Breath in..breath out.Rasa debar2 tiap kali baca entry pengalaman orang bersalin ni.Tapi bila tengok baby mereka yg baru lahir, comelnya. Rasa geram! Semoga dipermudahkan perjalanan saya untuk menjadi seorang mama :)



Thursday, October 20, 2011

Kejam di tempat orang, kejam lagi di tempat sendiri.


Dunia semakin kejam. Sangat kejam. Semua pun dah sedia maklum tahu pasal kes si kecil Yuen dekat China yang kena gilis dengan van & lori sampai koma dan meninggal tu, peliknya 18 orang yang lalu lalang boleh buat bodoh je dekat Yuen yang terkulai dekat jalanraya tu. Buat tak nampak seolah2 yang kena gilis tu anak ayam. Aku masa tengok video macam tak tahu nak cakap apa, sedih ada, hairan ada,geram pun ada.Macam, "Eh..video ni prank ke apa? Budak dah nyawa2 ikan macam tu pun takde orang peduli?Kenapa diorang sangat hati kering macam tu?" Ok,maybe warga kat situ terlalu sibuk sampai tak nak amik tahu benda2 macam ni. Bagi diorang kes macam ni takde apa2.Haih..bagi aku ini adalah sangat kejam!

Itu kejam dekat sana, yang dekat Malaysia ni?Sama kejamnya. Malah boleh dikategorikan LAGI kejam mungkin. Memula kes pelajar kena bunuh & bakar oleh teman lelaki sebab ajakan seksnya ditolak, lepastu bapa tiri dera anak sampai meninggal waktu maknya dekat hospital baru lepas lahirkan anak.Lagi pulak kes bayi umur 23 hari kena liwat dengan ayah sendiri,bayi kena campak dari tingkat 2 masuk longkang, dan baru2 ni remaja 16 tahun kelar mati bayi sendiri sampai terburai isi perut (Ahhh..tak sanggup nak tengok gambar bayi ni dekat fb). Bila baca semua berita2 ni terfikir kenapa diorang sangat tergamak buat macam ni. Yang si pesalah laku ni pulak semuanya Melayu. Islam. Kenapa tergamak sangat ye? Kenapa menjadi sangat kejam? Salahkan mak bapak sibuk kerja? Alasan lapuk, even diorang sebagai mak bapak pun lagi sanggup dera, liwat anak sendiri.Tak cukup didikan agama? Kasih sayang? Terlalu bebas? Entahlah..pokok pangkalnya dari dalam diri sendiri. Tepuk dada, tanya iman. Iman.

Yang kes2 buang bayi ni, makin hari makin ganas. Dah tahap gila! Kerajaan? Dulu je gah ada kempen "Kami Prihatin", hari2 keluar iklan dekat tv pasal bayi kena buang. Tapi rasanya makin menjadi2 lagi ada. Mungkin kempen tu tak berkesan, jadinya buatlah sesuatu yang lain untuk banteras kes gila ni. Penatlah hari2 baca suratkhabar pasal kes buang bayi. Sedih tau tak,sedih! Meruntun jiwa keibuan ni.Kalau bebudak umur 7-12 tahun baca suratkhabar pasal kes liwat, buang anak semua ni, apa agaknya yang diorang fikir kan? Takut jugak nanti Allah terlalu murka dan turunkan bencana malapetaka dekat kita.Takut sangat.

Ya Allah, lindungi aku,keluargaku,sahabat2ku dari semua kekejaman ini :(

( Lepas baca blog Mazidul tadi, mahap..remaja 16 tahun yang kelar anak dia tu bukan beragama Islam)

P/s: Kegeraman yang tak boleh dibendung lagi, terus meletus pagi ni.



Tuesday, October 18, 2011

Dia menangis, saya pun termenangis :)


Si comel yang cantik..petah bercakap pulak tu. Bijak sungguh. Yang penting dia dah buat saya termenangis di kala petang ni.Hee.


Yes, I burst into tears after watching this video :')
Janji kena tengok sampai habis ok. Tak lama, 3 minit je.


Maternity wear :)


Dari sehari ke sehari, perut ini semakin membulat.Fizikal pun semakin membesar bagaikan juara.Kalau dulu boleh muat lagi baju2 biasa, tapi sekarang tak boleh dah. Bahagian perut menjadi sangat ketat. Seluar apetah lagi, kompem2 tersangkut kat peha.Hoho. Jadinya, inilah masanya untuk menshopping maternity wear :D


My first maternity dress. Weee! ;)
Macam tak percaya je sekarang dah pakai baju mengandung.
Baju ni beli dekat Hari-Hari je dengan harga Rm22.90 sahaja! Murah kan? Dah la cotton yg jenis berkualiti tinggi, ada corak lace comel2 pulak. Love it! ;) Masa ni kebetulan masuk kat Hari-Hari, nak cari seluar tido, sekali ternampak pula maternity dress ni, banyak pulak tu design comel2. 

My first maternity pants :)
Wehee..yang ni beli kat Scarlet dengan harga RM49 sahaja. Memang best dan selesa je pakai sebab seluar ni ada getah lembut kat perut, jadinya tak terasa ketat bila pakai.Kat Scarlet pun banyak maternity wear yang comel2. Yang formal, casual, untuk pakai pergi kerja, semualah ada. Harga pulak memang affordable :)

Lagi satu, yang bestnya pasal maternity pants ni, ada getah yang kita boleh adjust kat tepi pinggang. Kiranya, tak kira besar mana pun perut nanti, still boleh pakai seluar ni, just adjust je getah ni ikut keselesaan ;)

Fikir2 balik, tak perlu lah nak belanja beli maternity wear yang mahal sampai ratus2 sepasang tu kan, pakai kejap je pun, lagipun kualiti lebih kurang sama, baik beli yang macam ni je. Ngee.Dah boleh jimat banyak disitu (ohoo, nak jadi mama ni memang kena berjimat cermat ok). Bak kata pepatah, alah membeli, menang memakai ;).

Me 20 weeks preggy ;)

P/s: 2-3 menjak, entry pasal preggy je kan. Mahapla, excited mom to be memang gini.Nanti cerita pasal lain pulak ok. Have a great day!  ;)




Monday, October 10, 2011

Anak nyiaw yang menggeramkan~


Ini adalah gambar terbaru,secara candid.Abaikan kain macam tersingkat tu. Haha.Sabtu lepas, ke kenduri doa selamat seorang kawan.Sesungguhnya baju kurung yg dipakai itu amatlah sendat di bahagian perut. Takde pilihan lain sebab ini je satu2nya baju kurung yang ada kat rumah mak metua. Kain jangan cakap lah kan..muat untuk disarung, tapi tak boleh di cangkuk.Zip je la gamaknya.Lepas pakai baju kurung ni, tersenyum2 depan cermin tengok perut sendiri.Macam tak percaya.Dah nampak besar! Suka ;) (padahal baju kecik kan.Haha).Sandal tu sarung Bata comfit sudah,janji lembut selesa .Memang dah macam mama2 kan :P 

Masa ni encek hubby tengah tolong kemaskan meja2 kat luar rumah dengan kawan2 dia, jadinya si isteri buyong ni disuruh duduk tepi je. Tak boleh menolong apa2, tolong tengok je.Nasib kawannya ni (si tuan rumah)ada anak kucing comelllllllll. Dapat berulit kejap. Sangat comelllll la anak kucing dia. Sebelum ni just boleh tengok je anak2 kucing jiran yang comel2 dari balkoni rumah, nak pegang encek hubby tak bagi, apatah lagi nak belai2 dorang (kekadang degil juga terrrpegang ;p. Tak boleh tahan! Diorang sangat adorable!).Tapi kali ni encek hubby bagi lampu hijau, agaknya kesian tengok isteri dia ni tercongok je duduk kat tepi tu takde buat apa.Apa lagi..masa tuk lepaskan geram kat anak kucing tu! Eyyyyy.. comel tau tak anak kucing parsi ni! ( Ok, padahal memang hantu kucing, tengok kucing kurap tepi jalan pun kata kucing tu comel geram2! Ngee)


Oh geram! Anak kucing muka manja..dahla telinga ke bawah. Comelll!


Anak kucing mencium perutku. Hehe. 
Besar dah perut ni, obvious! ;)

Balik tu terus rekues kat encek hubby nak beli baju kurung maternity.Hehe. Senang nnti nak pergi kenduri2 ada baju kurung besar kan, sepasang cukuplah :)

Friday, October 07, 2011

Terima kasih sayang.


Petang semalam semangat masak mee goreng basah sebab tetiba tekak teringin. Bubuh rencah sotong, udang, fishball, sawi. Hasil yang memberangsangkan. Nampak sedap, rasa pun boleh tahan sedap. Tapi rasanya kalau buat mee goreng tak basah lagi sedap kot. Hehe.Sambil2 makan, layan NCIS, makan sama2 ngan encek hubby depan tv. Sebab teringin kan, terus amik sepinggan penuh.Lagi sesuap je mee goreng nak abis, tetiba rasa nak termunt...Err, kenapa ni? Terus lari pergi dapur dengan niat nak buat milo panas tuk cool down kan perasaan nak munt.. tu. Tetiba rasa nak termunt..lagi..tahan!! Keluar dapur, sandar kat dinding, tarik nafassss panjang2, lepas. Rasa lega sikit. Encek hubby tanya, kenapa?  Tak sempat jawab tetiba tersembur segala isi perut. Terus berlari pergi sinki dapur. Sambung kat situ. Masa lari ke sinki nasib tak tergilincir terpijak munt..sendiri. Syukur tak jatuh. Uhuu..

Encek hubby cepat2 datang urut2 belakang. Habis segala yang dimakan semua terkeluar balik.Sakit perut sebab dah lama dah tak kena macam ni. Huu. Sedih tengok makanan2 tu. Dah habis tu, nak bersihkan segala apa yg patut, kat lantai, kat sinki. Encek hubby kata tak pe, biar dia yang bersihkan, dia suruh saya pergi mandi sebab habis kat baju seluar saya pun kena. Habis mandi pergi dapur tengok encek hubby tengah bersihkan lantai,tertunduk2 lap  lantai, siap lap semua2 yang kena tu pakai kain buruk. Rasa terharu tengok apa yang dia tengah buat. Sedih. Rasa bersyukur sebab ada dia.Dia banyak tolong saya sepanjang mengandung ni.Ringan tulang. Lepas dah bersih2kan semua tu dia boleh sambung makan balik mee goreng dia tadi. Hehe. Kalau jenis orang penggeli tu mesti tak lalu nak sambung makan balik kan. Terima kasih banyak2 sayang.



Terima kasih Ya Allah sebab kurniakan lelaki ini dalam hidup saya.
:')


P/s: Jangan makan kenyang sangat.


Thursday, October 06, 2011

Trimester kedua ;)


Alhamdullilah, sekarang dah masuk trimester kedua. Banyak perubahan berlaku antaranya yang paling ketara ialah selera makan. Kalau masa trimester pertama dulu memang takde selera makan, siap kena paksa2 lagi sampai nangis kalau nak makan, sekarang dah kembali normal. Kalau lambat sikit makan mulalah perut masuk angin.Berat pun dah bertambah.Senang hati tengok berat naik, kalau berat semakin menurun,tu lagi buat saya susah hati. Mual2, muntah semua dah hilang. Syukur. Semakin banyak tenaga, tak lembik2 dah, cumanya selalu ngantuk.Penyakit ngantuk ni still tak boleh hilang dari dulu cuma kalau masa awal2 mengandung dulu rasa macam nak tido 14 jam sehari je, tapi skrg dapat tido 8 jam pun dah cukup. Kalau dapat bantal tu syoknyelah baring2 tido. Hehe.Kalau dulu paling tak boleh terima bau bawang tapi sekarang dah boleh, siap boleh masak lagi. Alhamdullilah. Betul lah orang kata masuk je trimester kedua je semuanya akan hilang. Yang penting sabar dan banyak berdoa ;)


Hari Isnin lepas pergi monthly checkup dekat DEMC. First time ke sini, selalu ke Umra dan klinik kerajaan. Gynae yang kami jumpa, Dr Marzita, sangatlah baik orangnya. Banyak info dia bagi. Masa scan baby adalah time yang paling happy kalau buat monthly checkup. Boleh nampak perkembangan si khalifah kecil kami yang makin membesar dengan sihat ni.. Minggu ni baby dah masuk 18 minggu, masa doktor scan tu kami dah nampak dia punya tengkorak muka, tulang belakang, tulang kaki, tulang tangan semua dan baby bergerak sangat2 aktif.  Ada sekali tu nampak macam baby tengah pandang menghadap kami dan angkat sebelah tangan macam say "Hai" dekat mama & ayah dia. Hehe.Dan dah nampak gender baby juga! ;).Alhamdullilah, baby sihat. Saya pun sihat.

Dan saya pun dah dapat rasa baby bergerak. Masa first time rasa tu,memula saya ingatkan angin, tapi bila letak tangan dekat perut saya dapat rasa baby bergerak. Dup dup! Kuat baby tolak. Masa tu perasaannya tak boleh nak describe.Its a great feeling!! Subhanallah. Ada nyawa lain dalam badan saya :').Dan sekarang memang kerap rasa baby gerak, especially kalau lepas makan. Sangat aktif. Dup Dup Dup! Dia bergerak2.Kejap rasa belah kiri, kejap belah kanan.Comell! Mungkin baby pun tengah happy makan time tu sambil kicking & punching. Hee.

Lepas checkup dekat DEMC, kami ke klinik kerajaan pula. Kebetulan hari appointment sama. Jadinya hari Isnin lepas memang hari monthly checkup sedunia lah ;p. Saya lebih suka chekup dekat klinik kerajaan sebenarnya banding dengan swasta sebabnya dapat buat buku merah ( yang dinasihatkan dekat semua ibu mengandung harus ada buku merah ni) dan dekat klinik kerajaan checkup nya sangat details. Dari tahap hemoglobin dalam darah, paras gula, air kencing, semua di checknya dan tak perlu kena bayar apa2. Tapi yang lemahnya klinik kerajaan ni, kena tunggu lamaaaaa sangat sebab ramai orang. Kalau dekat swasta (yang so far saya pergi), hanya check berat dan blood pressure je. Tapi yang bestnya dekat swasta, dapat jumpa si khalfah kecil kami ;). Everytime checkup diorang akan buat scan. Klinik kerajaan takde scan. Klinik kerajaan & hospital swasta memasing ada kelebihan & kelemahannya, ikut keselesaan & kemampuan kita tuk pilih yang mana ;).

Barang2 yang wajib saya bawa kalau ke mana2 sekarang ;) Diari Hamil, Buku merah & supplements yang doktor bagi.*Obimin & obical tu sangat besar, kekadang rasa nak tercekik masa menelannya

Buku Diari Hamil tu sangat comel, sebab semua info pasal hamil ada dalam tu.Perkembangan baby setiap minggu, doa2 dan surah2 yang patut diamalkan masa mengandung, tips2 untuk bakal ibu dan ayah dan resepi menu berpantang pun ada. Semua lengkap ;)


Ni perkembangan baby masa minggu ke 13.Masa ni dah nampak kepala, badan, kaki dan tangan dia ;)


Perkembangan si khalifah kecil kami minggu ni. Minggu ke 18 ;)

Alhamdullilah, semoga perjalanan saya tuk menjadi seorang mama di permudahkan olehNya. Dan semoga baby kami membesar dengan sihat dan bebas dari sebarang penyakit. Aminn ;) 

Wednesday, October 05, 2011









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015