Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, August 30, 2012

Aqil Hamzah 6 bulan :)

Alhamdulillah. Dah 6 bulan anak mama ni. Syukur. Semalam ke klinik untuk monthly checkup.Macam biasa prosedur ukur panjang dan berat dia dulu sebelum kena jab Hep. B dos ketiga.


Biasalah, klinik takde orang..posing2 tangkap gambar dulu dengan ayah. Tihihihi
Masa kena jab punyalah nangis menjerit dia, saspen kejap mama.Rupanya nurse kata dos ketiga ni memang pekat sikit. Huhu. Tapi syukur Aqil tak demam. Memang nurse pun cakap jab yang ni baby tak demam.


Aqil si gubab mama ni berat sekarang dah 9.5kg. Panjang mantain 68cm. Alhamdulillah :) 

Makan pun berselera je dia. So far dah bagi dia blended nasi campur dengan ikan bilis dan jugak blended nasi campur kentang. Nyumm! Memang dia tak tolak la..menganga je.Tunngu 4 hari baru tukar menu lain. Kekadang macam tak sabarrr je nak tunggu 4 hari tu, nak cepat2 je bagi menu baru kat Aqil. Tapi 4 days rule ni penting sebenarnya untuk baby yg baru nak makan blended ni sebab nak tengok sesuai ke tidak menu tu ngan penghadaman dia. Alhamdulillah Aqil takde masalah poo poo lagi. Memang lancar je. Nak2 dah makan macam2 ni kan, memang sebakul la poo poo dia sampai terbobos2 (bocor) diaper. Kentut pun dah "wangi" semacam sekarang. Kekadang ingat dia poo poo, sekali check takde pun. Kentut je.Huahuahua. Cerelac beras merah tetap bagi petang2, selang selikan dengan biskut Farley's rusks tu. Kalau harini cerelac, esok biskut sedap tu pulak. Tapi biskut Farley's tu maniss sangat kan, patutlah Aqil suka. Mama dia pun suka :P. Lepasni nak kurangkan la bagi biskut Farley ni, nak bagi puree buah petang2. Lagi sedap ye dok? :D

Perkembangan Aqil sekarang dah pandai macam2.Tangan dah pantas je..semua nak pegang, semua nak tarik, nak cubit, nak tampar, nak tepuk, nak raba.Habit sekarang kalau tengah menyusu tangan dia pun sibuk nak beraba2. Raba ketiak mama la, raba perut la, kekadang tu dicubit2nya perut kita. Agaknya syok kan sebab kenyal2 berlemak gitu. Huhu.Kalau tukar diaper, tangan dia lajuuu je nak mencapai bebird dia. Kalau dah dapat ditarik2 nye pulak. Hahaha. Lucu betul keletah awak ni Aqil.Pernah sekali tu ayah dia tengah breakfast, Aqil ngan mama dia ni duduk sebelah. Aqil geramm je tengok ayah dia makan, sepantas kilat dia capai kertas bungkus mihun ayah dia tu. Mujur tak terburai ke lantai. Memang cepat je tangan dia sekarang.Lepastu dah pandai genggam tangan pastu bukak (pak cekur udang gamit).Meniarap masil malu2 lagi. Hehehe.Duduk dah lama (tetap kena jaga2 jugak, bubuh bantal keliling dia).Dalam walker dah pandai gerak2..tapi kebelakang je la. Gerak ke depan belum lagi.



Mandi memang tetap feveret dia. Pecinta air punya baby.Hydrophilic!  :D

Aqil dah 6 bulan maka mamanya pun dah dapat Diploma of Breastfeeding :D Syukur..masih menyusukan Aqil secara ekslusif lagi. Masih ada rezeki Aqil Hamzah. InsyaAllah akan teruskan sampai ke tahap PHD. tak dapat jadik prof betul, jadik prof of breastfeeding pun ok la kan. Yang penting niat dan usaha. Kena yakin dengan diri sendiri :D



P/s: Tak sabar nak try resepi2 dari buku yang Amal share kan. Thank u so much mommy Shaheem. Sharing is caring :D







Monday, August 27, 2012

Riang Ria Aidilfitri 2012

Tahun lepas beraya dengan keluarga ipar tersayang maka tahun ni beraya dengan mama & ayah tercinta pula di Muar. Yeayy! Alhamdulillah, raya tahun ni memang sangat meriah bagi kami sebab buat pertama kalinya beraya dengan si anak. Raya pertama Aqil Hamzah.Memang lain perasaan & keadaannya beraya dah ada anak ni. Kalau dulu masa bujang happy gila bila dapat duit raya, sekarang lagi berganda happy nye bila anak yang dapat duit raya. Motip mama dia plak nak happy anak dapat duit raya?Hahaha. Lepastu kalau dulu pagi2 raya, busy kat dapur tolong apa yang patut, pastu baru siapkan diri dan suami. Sekarang bangun2 tido, siapkan anak dulu dan suami, baru lepastu siapkan makanan pagi raya. Dah settle semua baru siapkan diri sendiri. 

Aqil Hamzah encem di pagi raya. Ni tengah tunggu ayah balik solat raya ni.


Hari raya pertama kami bertiga. Raya pertama tema purple. Raya kedua mustard & yellow :)


Aqil bersama sepupu2nya.Dari kiri Abang Ammar, Abang Iman dan Kakak Intan :)
*Tengok tu tudung Kakak Intan siap ada mata lagi. Hohoho. Comelkan?*



 Dengan ayah & mama juga Caca tersayang :)



My beloved family :)
Gambar family haruslah wajib ada tiap kali hari raya kan. Tahun ni abang & family takde dalam gambar sebab diorang beraya kat Terengganu dulu.Kami tema purple, my sis & family tema green yellowish,family adik tema orange. Mama,ayah ngan Caca tema campur2 :D



 Hari raya kedua :)

Okla, tu je serba sikit cerita pasal raya. Nanti sambung cerita raya lagi ok. Bye :D





Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya :)



Aqil Hamzah nama diberi,
Budaknya bijak dan baik budi,
Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri,
Salah dan silap harap dimaafi.

Beg baju mama satu je tapi beg baju Aqil sampai tiga,
Kalau boleh mamanya nak bawak baju Aqil semua,
Maklumlah ini kali pertama Aqil beraya,
Aqil rilek je, mama yang over teruja.

Double check semua barang biar takde yang tertinggal nanti,
Excited nak beraya sampai jantung berdebar2,
Pandu balik kampung nanti berhati2,
Kalau stuck dekat jem banyak2 kanlah bersabar.



Hehehehe. Oklah mommies dan kawan2 tersayang sekalian. Selamat menyambut raya bersama family tercinta. Minta maaf kalau ada tersalah bahasa sepanjang berblogging  ni. Bye :D



Thursday, August 16, 2012

Aqil Hamzah is growing up :)

Aqil Hamzah cepat betul membesar. Sekarang ni macam2 dah akalnya. Terhibur betul tengok keletahnya :D

Sekarang dah boleh duduk kat baby chair dia ni :)

  Jom kita pergi school :D


Sukaaaa. Senyum2 :) 


 Tangan pegang buku tapi mata pandang tv.Heee



 Ok, ni baru khusyuk mentelaah soft book dia :D


 Memang suka tengok tv.



Senyum kecit ;p 


Eksen. Taknak orang pegang dia masa duduk. Dah boleh dah dia bertahan dalam 15 saat macam tu.Lepastu senget2 badan. Tapi gigih tu nak duduk je, kalau kita baringkan punyalah melelak dia taknak baring. Ayoo..fast track punya ini budak, meniarap sengguk2 lagi, merangkak ape tah lagi tetiba je nak duduk. Hehehe 


Ni tekun tengok iklan TV3, antara iklan kesukaan dia :D

Alhamdulillah. Banyak dah perkembangan dia. Dah boleh pegang botol susu sendiri (ikut mood ni), dah boleh duduk dekat high chair. Memang dah big boy. 



Baju dah pakai saiz 1 tahun. Hehehe. Nanti tak lama lagi dah boleh jadi bodyguard mama la ni :D Tak sabar nak suapkan bubur yang sedap2 kat Aqil nanti. Rasanya dah boleh la ni kan nak bagi. Bubur campur ikan bilis mesti sedap. Nyumm! Oklah, nak gi kemas2 baju si bujang ni, tahun ni Aqil balik beraya Muar dulu. Bestnyaaa!! Bye

Thursday, August 09, 2012

Aqil's first solid food :D

Aqil dah mula dibagi makan masa umur dia 5 bulan 4 hari. Dia memang dah ada semua ciri2 baby yang dah bersedia untuk makan. Makanan pertama dia selepas susu ibu ialah cerelac beras merah. Kenapa pilih cerelac instead of bagi bubur? Sebabnya cerelac ni halus dan nampak sedap je banding ngan bubur. Boleh jawap gitu? Hahaha. Actually nak tengok respon Aqil bila disuapkan makan. Masa pertama kali dia dibagi makan memang dia macam ala2 tak biasa, terkerut2 kening pastu tak berapa pandai mengunyah lagi. Kemam je cerelac tu kat mulut sambil buat muka blur2 kepelikan, hidung terkembang2. Hehehe. Tapi sekarang, hamboi2..dah pandai dah. Nampak je sudu nak disuakan ke mulut dia, ternganga2 macam anak burung. Aqil excited, mama dia  ni lagilah excited nak bagi dia makan :D


Mula2 bagi dulu buat cair2 je dan dicampurkan dengan susu ibu sikit. Dalam 3 hari tengok poopoo dia ok takde masalah (maksudnya makanan ni sesuai),tak campurkan dengan susu ibu dah. Lepastu dari cair2 buat kental2 sikit sebab nak bagi dia mengunyah. Kuantitinya pun masa awal2 bagi dulu sikit je dalam 1 sudu besar. Sekarang dah 2 sudu setengah. Tiap2 pagi mesti bagi Aqil makan, jadi lama2 dia dah biasa. Bila tau je dia dah diletakkan kat bouncer, mula lah kaki dia berjoget. Tak sabar nak makan. Sekarang bagi sekali sehari je.Masa makan haruslah diselang selikan dengan air suam :)



 Bila nampak sudu disuakan ke dia memang excited.Kaki berjoget2, tangan terkepak2.Hehehe


Aummmmm!


 Mmm..dapnya mama.


Nyummm! Memang feeling habis la Aqil masa makan. Lepastu kalau lambat sikit suap mulalah nak menjerit2. Tak sabar2


Alhamdullilah. Senang hati perut dah kenyang :D

Nampaknya so far Aqil takde masalah bila makan. Suka dan excited je dia. Next week nak mula dah bagi Aqil homemade foods. Bubur, puree semua tu. Oh tak sabarnya nak try resepi2 baby food. Nak try resepi Mommy Cha yang simple dan sedap tu.Hee. Harap anak mama ni berselera lah makan ye. Takut dah sedap makan cerelac taknak makan lain pulak. 


" Kita tak kisah lah mama, kita makan je semua"
Heee.harapnya begitulah ye anakku sayang.Jangan memilih2 makan, kena makan sayur banyak2 biar cepat membesar dan sihat. Muuahh!




P/s: Seronok betul tengok anak membesar :D



Wednesday, August 08, 2012

Tuesday, August 07, 2012

Rimas dan risau.


Tengah kami sekeluarga jalan2 dekat shopping mall,tetiba datang anon (tak kenal siapa), "Eee...comelnya, debabnyaa!" lepastu picit2 pipi Aqil. Hoh..terkejut kami. Tapi sengih2 jela dekat si anon tu. Takkan lah nak marah. Tak reti. Jalan2 lagi anon lain pulak datang. Picit2 pipi Aqil. Sampailah 4-5 orang anon dok picit2 pipi Aqil. Kami dah mula rimas. Aqil dahla pantang betul orang picit2 pipi dia, lagilah dia rimas. Kesian kat Aqil. Meronta2 tiap kali kena cubit pipi. Tapi dia tak nangis lah. Yang lagi extreme, masa tu kami tengah belek2 barang, tetiba adik (ke kakak ke bantai jela panggil adik) penjaga kedai tu, geram2 ngan Aqil. Memula pegang2 tangan, pegang2 pipi pastu tetiba tanya " Kak, boleh saya sayang dia?". Aku ni tetiba blur, apa maksud sayang dia ni?. Senyum jela. Lepastu tetiba dia cium pipi Aqil. Ok..itu maksudnya sayang. Huhuhuhuhu.Memula macam tak kisah lah, tapi bila dah banyak kali terasa geram dan risau pun ada.Yela..orang tak dikenali cubit2 pipi anak kita. Kalau yang kita kenal tak kesahlah. Memanglah diorang tak buat pape, geram sangat ngan Aqil agaknya sampai tercubit2 pipi dia. Tapi aku kalau geram ngan baby orang yang tak dikenali masa jalan2 kat shopping mall ke kat mana ke, takdelah berani nak cubit2 pipi dia. Walupun lah baby tu comel tahap babydoll, gebu mulus tapi tahan jela geram simpan dalam hati..Korang pernah alami situasi gini? How to avoid lah? Nak je tulis note kat stroller or carrier Aqil " Dilarang mencubit2 pipi anak saya". Boleh? Hahaha. Budget baby retis betol :P


Am I too paranoid? Rasanya semua parents akan paranoid pasal anak dia kan. Ke korang jenis tak kisah pipi korang dicubit2 oleh anon?



 Rimaslah Aqil mama nak pergi jalan2 kalau macam ni. Baik duk umah je tengok Upin Ipin. Huuu



Friday, August 03, 2012

Barang2 kelengkapan baby :)


Salam Jumaat semua. Pejam celik dah 2 minggu kita berpuasa kan. Lagi 2 minggu nak raya.Wehuuu! So macam mana persiapan mommies sekalian? Confirm super excited kannnn. Mesti baju anak dah beli berpasang2, baju mama ngan ayah dia tak de lagi.Hehehe. Oklah, harini nak share sikit tips persediaan barang2 kelengkapan baby. Of coz for gorgeous mommy-to-be sekalian di luar sana :)

Mengikut pengalaman, baju2 untuk baby newborn ni tak perlu banyak. Cukuplah baju siang (lengan pendek) 5 pasang, baju tido (lengan panjang) 5 pasang.Baju siang tu campur2 kan sekali dengan baju lubang2 dan make sure yang material baju2 newborn ni adalah dari cotton yang lembut. Recommended brand Fiffy, Anakku dan Pureen. Cotton yang lembut ni sangat penting sebab masa dalam hari, baby akan sentiasa dibedung, jadinya untuk elakkan baby berpeluh kepanasan, pakaikan dia dengan baju yang sejuk & selesa. Depends pada kekerapan korang basuh baby jugak, kalau rasanya basuh 2-3 hari sekali, boleh lah lebihkan sikit baju2 ni kepada 7 pasang. Kalau basuh tiap2 hari, 5 pasang tu dah cukup. Lepastu pilihla baju2 yang berbutang sebab senang nak dipakaikan dekat baby berbanding dengan rompers sebab baby newborn sangat fragile. Kepala & leher lembik lagi, bila dipakaikan rompers terasa macam susah je. Kita yang nak pakaikan ni pun berpeluh2. Aqil dulu ada 5 helai rompers newborn, takut nak pakaikan dia masa awal2 tu, sekali bila dia dah sebulan lebih, nak pakaikan balik rompers tu dah tak muat dah. Huuuuu. Simpan terus. Sadis -_-"

 Baju2 Aqil dulu dari newborn sampai ke 6 bulan :)

Kain bedung pula cukuplah dalam 10 helai. Macam Aqil dulu pakai kain napkin je buat bedung. Material nya tak panas. Beli yang 1 pack ada 10 helai tu.Baby newborn ni dibedung sebab nak elak dia terkejut. Bila dibedung dia akan rasa selesa dan tidur nyenyak. Tapi kekadang struggle jugak diaorang nak lepaskan tangan keluar dari bedung. Macam Aqil sebulan je berbedung, lepas tu ngamuk sakan bila kita bedungkan. Selimut pula dalam 3 helai. Towel pun sama, 3 helai dah cukup.

Aqil's blankets & towels :)

Mittens & booties. Haa..ni pulak cukuplah dalam 7 pasang. Ulanglah pakai berkali2 sampai tak muat.Tak perlulah beli banyak2 sebab baby bila masuk 2 bulan nurse akan nasihat untuk tak pakaikan dia mittens dah sebab nak ransang penggunaan jari2 dia.Booties & stokin takpe kalau nak beli banyak sebab kaki baby akan sentiasa dipakaikan stokin untuk elak masuk angin. 

Lagi suka pakaikan Aqil newborn socks dari booties sebab nampak lagi kemas :)


Barut baby pulak dalam 10 helai. Lepastu pilihlah saiz yang berbeza2. Macam brand Anakku memang seuai untuk newborn, saiznya memang kecik. Yang saiz lain2 tu boleh beli dekat butik2 ibu mengandung macam MumDreams & Fabulosmom ke atau beli online sebab biasanya saiz barut yang dijual memang besar. Bolehlah baby pakai sampai umur 2 bulan. Macam Aqil sampai 2 bulan lebih je berbarut, lepastu barut semua dah tak muat.Lepastu belilah tuam untuk baby. Senang. Dituamkan dekat perut baby untuk elak kembung & dekat telur baby boy untuk elak angin pasang.

Tuam baby.
Credited to Google


Lagi ape eh? Oh..topi pun belilah jugak. Ala2 macam snow cap tu senang.Tutup telinga dia sekali.Belilah dalam 2. Toilettries,bedak, losyen semua tu cukuplah beli set kecik je dulu. Dah habis baru beli lagi dan percayalahhhh..nanti lepas bersalin,ramai yang bagi hadiah. Masa tu stok toilettries akan bertambah2 cukup buat stok setahun (dan lebih). Stok baju2, mittens & booties pun bertambah2.Nail clipper, baby cotton buds, minyak Yuyi atau minyak telon juga jangan lupa.Yang lain2 tu macam bath tub, changing mat, wet tissues tu pun memang penting. Set tilam baby pun belilah dari tilam & covernya dari material cotton yang lembut.

Ololohh..anak mama masa 2 hari. Eh, nak tunjuk topi tu sebenarnya. Jenis ala2 snow cap :)

Hmmm..diapers pulak recommended brand for newborn ialah MamyPoko. Diapers ni memang lembut. Montot baby tak merah. Baby newborn memang akan selalu poopoo dan kulit diorang sangat sensitif,jadi kalau pakai diaper yang tak sesuai, montot dia akan merah2 (nappy rash). Aqil dulu try jugak macam2 brand (sebab orang kata baby newborn tak payah pakai diaper mahal2 sebab dia selalu poopoo) tapi tak sesuai. Pakai MamyPoko jugak sesuai untuk dia. Belilah MamyPoko dekat expo2 barangan baby.Confirm dapat harga murah :) Bila dia dah besar sikit macam 3-4 bulan, dah tak selalu poopoo,bolehlah tukar ke diaper brand lain. Yang lebih ekonomi dan praktikal macam brand Whoopee. Eh..promote Whoopee lagi.Tihihihi.

Rasanya cukupla semua ni kelengkapan baby2. Tapi saya percaya mommy-to-be sekalian akan excited membeli dan terus beli barang2 baby selagi baby belum lahir. Adaaaa je yang nak dibelinya (pengalaman sendiri.Hehe). Sedikit tips, kalau nak beli baju2 tu (kes tak dapat menahan diri), belilah baju dari pelbagai saiz. Dari newborn sampailah ke saiz M (3-6 moths). Saiz newborn tak perlu beli banyak2 sebab percayalah baby membesar dengan sangat cepat.Belilah ala kadar. Sikit2 je. Tahan nepsu.Jangan membazir! Nanti lepas pantang,baby dah 2-3 bulan bila baju semua dah tak muat baru lah shopping lagi :) Oklah, harap entry ni membantu mommy-to-be semua untuk buat persediaan kelengkapan baby.Enjoy your precious moments :D



P/s: Masa awal2, gigih basuh baju Aqil pakai tangan..sekarang basuh guna mesin je ;p











Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015