Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, April 29, 2013

Aish 1st birthday party!

Hari Sabtu lepas kami ke birthday party Aish Yusuf, anak bujang Erin. It's a pool party yo! Masa memula Erin invite, dah semangat dah mama Aqil dengan swimsuit Aqil, dengan pelampung bagai sampai ingatkan birthday Aish 20 hb. Punyalah semangat kan.Sekali tengok balik invitation card, 27hb hokey.Tapiii di hari event berlangsung.. Aqil tak berapa sihat, demam.. so tak dapat lah Aqil bermandi manda di swimming pool.

Sesampainya dekat Elais 2, Bukit Jelutong, masa tu lebih kurang pukul 4.45pm .Ingatkan kami dah terlambat. Call Erin rupanya majlis birthday belum start lagi. Dia still kat atas (majlis aqiqah tengah berlangsung). Oh ye, majlis ni sekali ngan majlis aqiqah. Masuk je kawasan apartment tu memang nampak tersergam cantik khemah merah putih dekat area swimming pool. Wow! Meriah sangat. Jumpalah dengan Wawa, mama Naila dan Nurul, bonda Daaliya. Alahaiiii..nyomey sangat anak dara memasing. Dah besar dah diorang. Naila dah boleh jalan. Last jumpa Naila masa birthday Aqil aritu dia baru meniti2.Daaliya pulak makin meninggi dan sangatlah peramah.Senyum je manjang :)


Dengan anak memasing. Eh..mama Aqil pinjam Naila sat :)
Aqil a bit moody. Tengok swimming pool pun macam takde perasaan je. Huhu


Naila dah main cecah2 air dalam swimming pool. 


Aqil ngan Daaliya main lumba lari  merangkak. Comey je diorang ni.
Cepat2 jalan ye comel2 sekalian.


Naila ngan Daaliya dah merengek2 nak terjun kolam, apelagiii..kasi bugel itu 2 orang anak dara..kecebushhh!! Amboiii..suka sangat memasing. Bonda Daaliya sebelum tu mention yang anak dia tak berapa suka air. Tak berapa suka air??? Masuk je dalam kolam Daaliya lah yang paling seronok! Terlompat2, siap kuak lentang. Excited.Happy sangat dia. Berpeluh aunty Wawa & bonda kena buli ngan Daaliya. Hahaha. Bonda Daaliya, sila belikan kolam plastik untuk Daaliya ok biar Daaliya boleh prektis berenang lepas ni. Naila pun seronok sangat!!  Aqil  pulak tengok dari atas je. Ciannn dia. Memang takde mood. Takpe, next time bila Aqil dah sihat, kita datang umah Aish ,berenang kat swimming pool sama2 ngan Aish ok. Eh eh..sukasuki je nak datang rumah orang :P


Yang lagi best, anak dara 2 orang ni tak mo naik! Bila angkat je punyalah mengamuk sakan memasing. Kelakar nengok gelagat memasing. Tak puas diorang berendam.

Kemudian kami masuk dewan kejap untuk acara potong kek birthday Aish. Good boy je Aish sepanjang event. Yang paling comel time semua nyanyi lagu birthday kat, dia senyuummmm je. Very the comel! Sekali masa tiup lilin..Pakkkkk!! Tangan Aish tepuk atas kek. Gamat kejap suasana! Hohoho. Pastu daddy Aish suakan muka Aish dekat kek, ngap ngap..dia makan kek tu. Comel sangat! :D

Comel kan kek Aish. Tema Elmo :D
Aqil pun datang pakai baju Elmo, ikut tema :)


And yes..meet another gojes mommy, Nadia & her baby Saif :)
Nice to meet u Nad.

Oh kejap, nak cakap pasal makanan. The foods were GREAT! Macam2 ada. Dengan kambing golek, laksa, pulut kuning, mi goreng. Semuanyaaa sedap! Memang  kami balik dengan kekenyangan perut. Alhamdulillah. Birthday party yang best! Thank you so  much Erin & family for invited us :) 

To Aish Yusuf, Happy Birthday dear! Membesar dengan sihat dan bijak ye. Be a good boy. Dengar cakap mommy & daddy ok :)

Monday, April 22, 2013

Hadiah untuk Aqil :)

Jumaat pagi yang lepas, lebih kurang pukul 10 pagi. Aqil pun baru bangun tido. "Ting tong! Ting tong!". Tetiba loceng rumah berbunyi. Lohhh..siapa pulak yang datang pepagi ni?? Bukak pintu tengok ada sebuah lori besar, Kangaroo Express. Weeeee!! Mama Aqil happy..sebabnya hadiah untuk Aqil dah sampai!!


A BIG present for u sayang :)
*muka budak belum mandi lagi.Ngee*

Apa dalam ni?? Jom kita bukak kotak ni

 Woahhhh!! Apa ni mama?? Spaceship ke?? Robot ke??

Bukan Aqil musyuk..


It's a Bright Start activity table!!  
Aqil suka tak?? Suka tak??

 Terujalah budak kecik ni :)



Sangat2 comel! Mama pun geram.
Macam2 toys atas activity table ni. Mini piano, picit2 sana, tekan2 sini. Semua toys yang boleh mengembangkan minda Aqil. Dan sebab utama belikan Aqil activity table ni sebab nak galakkan Aqil bermain sambil berdiri. Dan juga sebab ianya bulat.Hehehe. Comeyy kan. Selalu nampak activity table 4 segi je :D


Tapiiii..ada lagi hadiah untukmu sayang..



Tadaaaa!! Fisher Price musical magnetic easel! :)

Comel sangat toys ni sebab bila lekat2 toys magnet tu siap ada bunyi dan lagu lagi.


Dan ada lagi satu hadiah..hehehehe




Fisher Price musical star stacker!



Kusyuk belek mainan baru :)
Comel stacker ni sebab berlagu dan berlampu!

Aqil suka, mama Aqil lagi suka sebab semua toys ni di beli dengan harga yang SUPER murah. Seriously, 50%-80% cheaper than actual price. Yup.. all these are preloved toys, tapi sangat berbaloi sebab semuanya nampak macam baru. In a VERY GOOD condition. Kecuali adalah sikit minor scratch, buat tak nampak jela. Hehehe. Functions perfect. Berbunyi,berlagu, berlampu. Semua ok. Sukaa! Nak beli yang baru, errr..fikir berkali2 kot sebab sangatlah mahal. Activity table tu aku google harganya ialah RM240+. Gulpp!! Yang FP magnetic easel tu RM120+ kalau yang baru. Gulp lagi! Takpelah, yang preloved pun, still in good condition & functions perfect. Dan yang penting murah  Kan Aqil kan. :D

Mama Aqil beli kat mana ni??  Beli di  JuaiMurah Preloved. Mommies kalau nak beli preloved toys, recommended beli di sini.. Memang puas hati. Penghantaran pun cepat. Aku order petang Khamis, pepagi Jumaat dah sampai. Macam2 segala jenis toys ada, gerammmm je nengok.Bukan takat toys, nursing pillow, carrier, playmat pun ada. Memula macam risau jugak beli preloved toys ni sebab takut condition dia sangat menyedihkan ke apa, tapi bila dah sampai toysnya..memang puashati sangat. Senyum lebar mama Aqil ni ha. 

Terima kasih JuaiMurah Preloved :)


P/s: Korang pernah beli preloved toys tak?? Kat mana?? Meh share website link :)



Thursday, April 18, 2013

Review Mother & Baby Expo

Lama pulak tak update blog. Busy yo. Nak cerita pasal Mother & Baby Expo yang kat stadium tu la.  Dah lepas dah pun tapi nak cerita jugak. Hee.Siapa yang pergi angkat tangan!! Mama Aqil pun pergi. Hari Jumaat lagi dah pergi.  Memula terasa macam tak nak pergi sebab bila anak dah besar ni kan, expo2 baby ni macam dah tak berapa penting dah. Nak beli diapers?? Rasanya kat Giant ngan Tesco pun selalu je jual diapers murah.Dulu selalu pergi baby expo sebab nak beli diaper MamyPoko dengan Whoopee. Sekarang Aqil pakai Petpet je.  Baby wipes? Dah tak selalu pakai dah. Kalau Aqil poopoo, basuh je kat bilik air je. Baju2? Err..kat GM Klang pun boleh dapat murah kot.Comey2 lagi bajunya. So ape nak di beli kat baby expo ni..cer cakap?

Sebabnya kata ada booth Anakku kan, tu yang buat mama Aqil ni gigih nak ke sana. Mission nak carik baju raya Aqil. Semangat kan..puasa belum lagi tetiba nak beli baju raya dah. Eh..mesti! Nanti bulan puasa dah boleh rilek2 je :) Hari Jumaat lebih kurang pukul 3 petang, masuk je stadium Melawati (tempat expo ni diadakan), macam..woahhhhh!! Lengangnya!! Serius lengang. Teruja la jugak sebab sebelum2 ni pergi expo2 gini punyalah ramai umat maknusia.

Mula lah expidisi berjalan2 dari booth ke booth cuci2 mata. Disebabkan lengang, sejuk je air cond dalam tu. Santai jela. Takde nak sesak2 bagai. Jalan2, tengok2 harga baju baby, rompers. Ada yang jual murah (RM5-RM10). Ada yang jual tak berapa murah. Ramai preggy mommies bawak perut comey tengah gigih memilih baju. Teringat masa time aku dulu..perut besau2 pun gigih semangat kental redah expo kat MidValley nun. Pergi seawal pagi, rela menuggu depan hall yang belum bukak lagi. Memang semangat sungguh. Tapi seronok bila ingat balik :D

Booth ni paling ramai. RM5 je segala topi, seluar, legging, stokin, bib, rompers.
Aku ade beli 2 bib kat sini tapi sedihnya sampai rumah tengok plastik yg ada bib tu takde. Cicir kat mana ntah. Huhu. Takpelah, takde rejeki.


Gila besar diaper "olok-olok" ni. Kononlah ada booth diaper ke kan..sekali round pusing takde pon. Harapan palsu. Eh kejap..ada2..tapi diaper yang takde brand, direct dari kilang. Huhu

Banyak package breastpump yang berbaloi2 harganya. EBM storage, plastic, bottle memang murah. So, for mommy to be sekalian kalau nak cari breastpump, survey2 lah kat expo2 gini.


Booth Anakku. Misi mencari baju raya Aqil. Rambang mata tengok harganya. Belek2 baju ni, belek2 baju tu. Last2..takde pun yang berkenan di hatiku!! Baju untuk boy tak banyak sangat, yang ada pun design tak berapa encem. Huhuhu. Untuk baby girl banyak lah..comey2 pulak tu. Geram je nengok!


Jalan ke booth Bebe. Kat sini baru banyak baju baby boy yang encem. Less 50%-70% pulak tu. Berbaloi sangat sebab material kain baju Bebe ni lembut je. Sesuai untuk anak kita pakai di kala cuaca Malaysia sekarang yang amat panas ni. Lupa pulak nak tangkap gambar kat booth ni sebab asyik sangat memilih baju untuk anak bujang. Suka hati! :)

Jalan lagi jumpa baju comel ni.RM10. Beli!

Even Aqil anak Selangor, harus mama tanamkan semangat keJOHOran kat diri dia. Sebab mama Aqil anak Johor ok. Tanamkan?? Over sangat tau pekataan tu. Kihkihkih

Pusing2 dalam sejam. Lepastu balik. Paling best total spending tak sampai RM100. Kagum jap dengan diri sendiri. *Clap-clap*.  Memang target nak beli baju raya Aqil, so beli baju jelah kita. Syukurlah tak terbelanja dekat menda merepek2.

Ni lah antara benda "merepek" yang buat aku gerammmmm je. Beanbag! Murah kot..RM299, second RM1. So RM300 dapat 2 biji. Kiranya sebiji RM150. Memang murah compared ngan harga tempat lain. Dah la besau. Tapi mestilah hajat ditentang oleh encek hubby. Dia kata..tak penting pun. Hahaha. Yela..memang betul pun tak penting. Kang kalau beli serabut pulak pikir nak letak mana.


Ok, sekian review pasal mother & baby expo ni. Boleh dikategorikan sebagai ok2 jela.
2.5/5 bintang 



Monday, April 08, 2013

Dia lah yang Maha Mengetahui :)



Doa, usaha & tawakkal.
:')

Friday, April 05, 2013

Update sempoi :)


 Ni minggu minggu lepas punya cerita. Kita bagi lum sum cerita semua dalam entry kali ni :)

Tarikh:  22.3.2012, Isnin
Tempat: Klinik Kesihatan Sg Mati, Ledang, Muar

Bestnya la hai KK dekat kampung, tak ramai orang langsung. Cepat je settle semua. Aqil jab MMR. Alhamdulillah semua ok. Berat 10.3 kg, turun 100g dari last check up. Last checkup dia masa umur 9 bulan. Nurse tanya kenapa boleh turun beratnya. Explain dekat dia Aqil ada kena muntah2 & cirit birit sebelum ni. Tinggi 79 cm, tambah 10 cm dari last check up. Meninggi dengan sihat anak mama nih. Jab MMR ni kat lengan rupanya, mama punyalah semangat bukakkan seluar Aqil, sekali nurse kata kat lengan. Ooo..kanak2 kecik dah tak cucuk kat peha lagi mama :)



Terjumpa baju melayu budak dekat bazar area Muar. Saiz 1 tahun. Comeyyy sangat! Sepasang RM25, beli 2 pasang RM40. Terus lah beli. Material kain dia sangat best, sejuk. Berbaloi sangat dengan harganya. Pakaikan kat Aqil, tangan labuh sikit, seluar pun labuh sikit. Takpelah, by the time hari raya nanti sedang elok lah kat badan Aqil. Tema kami tahun ni dark blue & tangerine :)


Tarikh 23.2.2013, Selasa
Tempat: JKids, Paradigm Mall

Esoknya bawak Aqil main2 dekat sini, JKids. Entry fee RM20. Seronok nye la hai Aqil kalau dapat masuk indoor playground ni. Perasan tak sekarang ni banyak dah indoor playground ni kan, tumbuh bagaikan cendawan. Tapi bagus tempat2 gini, anak boleh main2, mengembangkan minda. Tak panas. Tapi JKids ni tak se happening Kids e World (KeW) lah, KEW sangat best. Plus free for those babies yang tak boleh jalan lagi. Which is SANGAT berbaloi2. Hehehe

Aqil paling suka balloon room ni. Dia punya eksaited nengok belon2 tu berterbangan, macam dia pun nak terbang sekali tangkap belon2 tu.

Mama paling suka naik slide ni. Weeeee. Eh, mama pulak suka.Over tau mama ni.  Suka Aqil naik slide sampai ternganga2 mulut.Repeat 5-6 kali jugak naik side ni. Semput mama dibuatnya. Fiuhhh. Takpe, demi mu anak.


Kapten Aqil. Ready to sail :)

Kemudian, dinner kat Seoul Garden pula kita.Nyummmm!
Berjumpa dengan Memuah kesayangan. Lama tak jumpa diorang :)
Aqil melepaskan rindu kat acik Keri dia.

Lagi nak cerita ape eh?? Oh ye la..Aqil nak bagitau dia dah ada beg sekarang.

Beg Pororo! Comey kan. Sesuai je dia pakai. Tak besar sangat, tak kecit sangat. Nak gi jejalan boleh buh biskut ke diaper ke dalam beg tu. Beli dekat mana?? Semestinya di Little Intan. RM40 sahaja termasuk postage.Sila terjah Little Intan untuk banyakkkk lagi barang2 baby yang  best.

Oklah, selamat hari Jumaat semua. Semoga kita mendapat keberkatan di hari yang mulia ini. Bye :)


Tuesday, April 02, 2013

Anniversary kami yang ke 2 :)


Kalau nak diingat balik, cara kami memula kenal dulu memang kelakar. Kalau Najwa Latip ada lagu cinta mukabuka, kami nih old version lagi..cinta friendster yo! Siapa kat sini dulu pernah ada akaun friendster angkat tangan?? Sep sikit..kita memang dari generasi yag sama.Kalau yang tak kenal frendster tu mebi korang termasuk dalam kategori adik2 lagi. 

Serius, memang tak kenal dia langsung. Hanya disebabkan oleh profile picture friendster je kami berkenalan. Kekonon nak imbas balik kenangan nak amik lah gambar profile picture tu kat friendster, sekali tengok akaun friendster dah lenyap. Habis semua gambar nostalgia kami dalam tu. Sobs.Awal tahun 2003 tak silap (umur aku 19 tahun, BBNU sangat!), kami kenal.Wow, 10 tahun dah ok. Masa tu aku study kat UiTM Sarawak, dia study  kat KL. Mula2 komen2 gambar, pastu ber testimonial pulak (kat friendster kan pakai testimonial..kahkahkah), pastu tukar2 no tepon. Ntah kenapa dengan dia berani pulak aku bagi no tepon. Masa tu rasa macam dia ni orang yg boleh dipercayai.

Start dari situ lah kami mula rapat. Even jauh terpisah laut Cina Selatan, tapi kerap gak dia call, sms jangan cakap lah,laju je jari jemari ni taip sms kat henfon 3310 kesayangan. Mula2 kawan, kawan baik, kawan gila2 pastu ntah macamna tersayang pulak. Gila kan..tak pernah jumpa tetiba nak sayang. Memang gila.Dia banyak kali ajak jumpa tapi aku selalu jela mengelak, takut. Nak jumpa takut, tapi ber sayang2 ko berani pulak kan. Hahaha. Dipendekkan cerita, tahun 2006, masa tu aku konvo diploma..bertemulah akhirnya kami buat pertama kali face to face. Bayangkan aku dengan baju kurung, lip lap berlabuci, dengan high heel bagai (kata konvo kan, harus meletop :P), jumpa lah dengan si kekasih hati tu. Masa tu ramai kawan yg jadi bodyguard dari jauh, katanya kalau apa2 hal terus call. Diaorang cuak sebab kawan dia ni berani jumpa orang yg dia kenal kat alam maya je. Diorang cuak, aku lagilah cuak masa tu. Jantung rasa nak terkeluar.

Tempat pertama kitorang dating dekat McD besar seksyen 3 tu. Kata first time jumpa kan, harus aku gelabah. Tetiba tak banyak cakap. Padahal kalau dalam phone tu mulut macam mak joyah je peramah. Masa first time jumpa dia terus terasa macam ada 1 perasan yang dialah orang nya. Macam mana eh nak cakap..hmm..perasan yang kita dah jumpa dengan orang betul. Haa..gitulah.Macam ada chemistry.Bercintan cintun 4 tahun,kitorang target lepas habis degree cepat2 dapat kerja pastu nak tunang. Tanggal  20/11/2010 akhirnya kami bertunang. Kurang 6 bulan lepastu, pada 2 April 2011, Alhamdulillah kami selamat diijabkabulkan.Kami sah menjadi suami isteri.Dan hari ini genaplah usia perkahwinan kami 2 tahun :')

Syukur sangat ditemukan dengan dia, suamiku. Biarlah aku sorang je yang tau betapa baiknya suamiku itu. Dan bersyukur sangat dengan kelahiran Aqil Hamzah yang menceriakan lagi kehidupan kami. Semoga kami terus bercinta dan bahagia hingga ke syurga.Semoga jodoh kami berkekalan ke akhir hayat.Siapa sangka dari Friendster, sekarang kami suami isteri. Inilah namanya jodoh kan :)



My precious :')

Malam tadi feeling pengantin baru jap, mengimbau kenangan balik tengok video hari bersejarah kami. Bestnya kan masa nikah, sanding semua tu. Kenangan terindah :)


Monday, April 01, 2013

Promosi Natalicious & Natalshape :)



Promosi Ulangtahun sepanjang bulan April ni. Dapatkan pek berkembar Natalicious atau Natalshape dengan hanya RM144 sahaja (less 10%). Yang bestnya dapat percuma shaker. Boleh buat milkshake! Nyummy! Untuk customer yang dah jadi ahli, dapat harga yang LEBIH istimewa (10%+10% less). Yeayyy! Macammana nak jadi ahli?? Dengan setiap pembelian RM200 ke atas, akan automatik jadi ahli :)

Antara testimonial customer yg berpuashati dengan produk ni.
Pn Marina ( my cousin, ibu kepada Hadef, 2 bulan)
Dia consume Natalshape sejak pantang lagi :)

*klik kat gambar utk lagi jelas*


 Testimonial pengguna Natalicious & Natalshape :)
Pn Nur Aini buat milkshake lagi. Sedapnya!!
*sumber Hab Makanan Sunnah*

Susu terbaik untuk mommy & baby :)

Untuk sebarang pertanyaan atau order boleh sms saya Pn Erina 0126424061














Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015