Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, December 22, 2011

Update ;)

Hmmm..apa nak update ni? Hmm..pasal pregnancy? Oklah, dari merepek ntah pape,atleast ada update something.Minggu ni nak masuk 30 weeks dah. Alhamdullilah ;) Terasa sangat cepatttt masa berlalu. Perut memang sangat2 bulat. Bukan perut je, hidung, jari jemari2 semua pun bulat.Kaki pun dah start bengkak, tapi lepas tido letak bantal kat kaki (tinggikan sikit), esok paginya dah surut. Tapi saya suka je keadaan badan yang bulat ni. Bila lagi nak merasa kan, time preggy ni lah.I'm feeling great and enjoying every single second of my pregnancy ;). InsyaAllah lepas berpantang get in shape balik. Saya yakin boleh. Kakak saya sebagai sumber inspirasi.Yeahh! 

Kesihatan? Selasa lepas buat 28weeks checkup dekat klinik kesihatan (KK). Seperti biasa, sangat ramai. Duduk sampai kebas2 buntut, kaki, jari segala. Tapi sabarrr ;) Result? Alhamdullilah. Blood pressure ok, urine ok, hb ada rendah sikit.Doktor bagi iron tablets. Placenta dah upper segment. Syukur sangat2 :D Lepastu yang merunsingkan masa tu ialah lepas timbang berat, naik 3 kg! Within 2 weeks naik 3 kg..err..memang saspen! Dalam hati mesti kena minum air gula pasni..tapi nurse tu tak kata apa pun.Masa jumpa doktor pun doktor tengok result semua dia kata ok, mama sihat, baby pun sihat. Tak perlu minum air gula :) Hopefully tak kena lah smpai bebila..hehe.Tapi sekarang kena jaga makan, takmo berat naik mendadak lagi.

Barang2 untuk baby? InsyaAllah semua dah lengkap.Memang tak nak beli dah. Stop stop! Terlalu banyak sangat pulak baju2 dia nanti yang ntah2 boleh pakai sekali dua je. Cukuplah total dalam 20 helai baju (rompers+sleepers). Haritu semangat dah nak basuh baju2 ni, sekali encek hubby cakap still awal lagi. Mama pun kata gitu. Nanti takut baju2 nya berhabuk balik. Mama kata dalam 8 bulan nanti bolehlah start basuh. Ohoo..ok mama. Excited kan nak basuh awal2 :D

Hmm..sekarang tengah survey2 set berpantang. Ramai recommend kan brand Nona Roguy & Leesa Formula. Harga lebih kurang sama..around RM250-RM350.Complete la dengan pil postnatal, gel kurus segala. Tapi bila fikir2 balik & atas nasihat orang2 berpengalaman, saya tak belilah yang set. Beli secara asing2 je sebab mereka kata kalau time pantang jangan amalkan makan pil2 ni sebab takut baby kena jaundice. Memanglah pil2 tu selamat dimakan masa pantang tapi untuk baby kita tak tau lagi kan tahap antibodinya macam mana. Mungkin pil2 ni tak sesuai dimakan masa breastfeed kan. Lagipun doktor akan bagi banyak vitamin & supplement after bersalin nanti. Makan yang tu je ;)

Oklah, tetiba dah banyak pulak berceloteh ni.Stop dulu, nak sambung gi deco2 bilik baby. Takde deco apa pun, just tempek2 wall sticker je. Hehe.Bye


Si bulat ;)


Tuesday, December 06, 2011

Garrett Popcorn!

Sedap sangat ke popcorn ni sampai orang ramai gigih beratur panjang sebab nak beli ni? Jawapannya memang sedapppp!! Sebabnya saya dah cuba. Nyamm! Hehehe.Gigih beratur (syukur masa tu tak berapa panjang sangat) semata2 nak rasa popcorn yang katanya nyummilicious sangat ni. Sebagai peminat popcorn, haruslah pergi cuba kan.Pergi ke KLCC semata2 nak pergi beli popcorn je. Haha. Nasiblah dekat je ngan umah mother-in-law ;)

Ada perisa Buttery/Plain, CaramelCrisp, CheeseCorn, CaramelCrisp with nuts (Almond, Cashew, Macadamia) & The Chicago Mix.Masa beratur tu dalam fikiran nak plih CaramelCrisp yang Large (punyalah tamak kan, terus nak yang large.Kata dah beratur lama, alang2 terus amik yang large la ;p), sekali bila dah sampai dekat kaunter tengok CheeseCorn tu sangat menggoda jiwa.Cheese dia sangat melimpah2. Jadi, kami pilih The Chicago Mix! (CaramelCrisp+CheeseCorn).Yeayy!


Dalam kereta dah tak sabar2 nak makan ok. Dalam hati keriangan.Hehe
Encek hubby geleng kepala je tengok perangai mak yong dia ni ;p


Introducing..The Chicago Mix!
Yang itam2 tu CaramelCrisp, yang kuning tu CheeseCorn.

Rasanya?? Emmmmm..kenikmatan sampai terpejam2 mata. Boleh gitu? Haha. 5 bintang untuk CaramelCrisp. Dahla manis,crispy pulak tu. Memang nyummy! Yang CheeseCorn tu bagi 4 bintang. Rasa cheese dia memang mantap, very cheezy2, masin nyum nyum tapi tula..agak lemau sikit, tak crispy macam CaramelCrisp. Tapi kalau makan dua2 sekali gus, enaknyaaa..gabungan manis dan masin, makan sampai terpejam2 mata (sekali lagi..ok, over disitu. Haha)

Yeahh! Memang messy.
Gara2 kecintaan dekat popcorn, habis jari pun comot2 kuning2 macam kena kunyit.Hebat betul penangan cheese dia tu. Harganya? Not bad lah, yang small RM16, medium RM21, large RM26. Untuk Plain/Buttery tu murah sikit harganya. Yang untuk CaramelCrisp with nuts tu haruslah mahal sikit harganya.Dekat mana nak beli? KLCC, Level C, dekat area2 surau & Maybank tu.

Sekian jalan-jalan cari makan untuk hari ini. Selamat mencuba ye.Nyumm!










Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015