Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, December 22, 2011

Update ;)

Hmmm..apa nak update ni? Hmm..pasal pregnancy? Oklah, dari merepek ntah pape,atleast ada update something.Minggu ni nak masuk 30 weeks dah. Alhamdullilah ;) Terasa sangat cepatttt masa berlalu. Perut memang sangat2 bulat. Bukan perut je, hidung, jari jemari2 semua pun bulat.Kaki pun dah start bengkak, tapi lepas tido letak bantal kat kaki (tinggikan sikit), esok paginya dah surut. Tapi saya suka je keadaan badan yang bulat ni. Bila lagi nak merasa kan, time preggy ni lah.I'm feeling great and enjoying every single second of my pregnancy ;). InsyaAllah lepas berpantang get in shape balik. Saya yakin boleh. Kakak saya sebagai sumber inspirasi.Yeahh! 

Kesihatan? Selasa lepas buat 28weeks checkup dekat klinik kesihatan (KK). Seperti biasa, sangat ramai. Duduk sampai kebas2 buntut, kaki, jari segala. Tapi sabarrr ;) Result? Alhamdullilah. Blood pressure ok, urine ok, hb ada rendah sikit.Doktor bagi iron tablets. Placenta dah upper segment. Syukur sangat2 :D Lepastu yang merunsingkan masa tu ialah lepas timbang berat, naik 3 kg! Within 2 weeks naik 3 kg..err..memang saspen! Dalam hati mesti kena minum air gula pasni..tapi nurse tu tak kata apa pun.Masa jumpa doktor pun doktor tengok result semua dia kata ok, mama sihat, baby pun sihat. Tak perlu minum air gula :) Hopefully tak kena lah smpai bebila..hehe.Tapi sekarang kena jaga makan, takmo berat naik mendadak lagi.

Barang2 untuk baby? InsyaAllah semua dah lengkap.Memang tak nak beli dah. Stop stop! Terlalu banyak sangat pulak baju2 dia nanti yang ntah2 boleh pakai sekali dua je. Cukuplah total dalam 20 helai baju (rompers+sleepers). Haritu semangat dah nak basuh baju2 ni, sekali encek hubby cakap still awal lagi. Mama pun kata gitu. Nanti takut baju2 nya berhabuk balik. Mama kata dalam 8 bulan nanti bolehlah start basuh. Ohoo..ok mama. Excited kan nak basuh awal2 :D

Hmm..sekarang tengah survey2 set berpantang. Ramai recommend kan brand Nona Roguy & Leesa Formula. Harga lebih kurang sama..around RM250-RM350.Complete la dengan pil postnatal, gel kurus segala. Tapi bila fikir2 balik & atas nasihat orang2 berpengalaman, saya tak belilah yang set. Beli secara asing2 je sebab mereka kata kalau time pantang jangan amalkan makan pil2 ni sebab takut baby kena jaundice. Memanglah pil2 tu selamat dimakan masa pantang tapi untuk baby kita tak tau lagi kan tahap antibodinya macam mana. Mungkin pil2 ni tak sesuai dimakan masa breastfeed kan. Lagipun doktor akan bagi banyak vitamin & supplement after bersalin nanti. Makan yang tu je ;)

Oklah, tetiba dah banyak pulak berceloteh ni.Stop dulu, nak sambung gi deco2 bilik baby. Takde deco apa pun, just tempek2 wall sticker je. Hehe.Bye


Si bulat ;)


8 comments:

CaDLyNN said...

sangat comel!
mesti nnti baby pon comel lote...

sweethOneY said...

Bulat pun comel !

Mommy_Cha said...

nanti kalo dah 37 weeks lagi boollat & berat tau jln pon mcm siput jer...lmbat jer! hihihi

zonaku said...

x bulat sangat pun....

Masy said...

takpe bulat ade isi hihhihi

afiewithayie said...

klo mummy bolat..baby comeyl tau.. :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

semoga selamat semua nye yee ririn...

ibuhebat said...

Semoga baby dan mummy sihat hendaknya. Jemput jenguk blog akak http://hebatkan.blogspot.com ;)









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015