Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, December 20, 2012

Bila Aqil masuk majalah..


Cover Wawa Zainal & Haniz Suraya

Kelas tauu..Aqil masuk majalah. Mingguan Wanita lagi. Heheehe. Masa dekat Sabah baru perasan. Masa tengah belek2 majalah ni , tetiba terperasan dekat satu ruangan iklan ni...

Iklan Natalia produk! Wiiii. Baru lagi produk ni, keluaran bumiputera.Susu nutrisi pre & postnatal yang pertama dipasaran mengikut Sunnah .Susu untuk ibu mengandung (Natalicious) dan juga susu untuk ibu yang menyusukan bayi (Natalshape). Duta produk ni ialah Catriona Ross.


 Nampak tak Aqil bawah tu? Nampak tak? Nampak tak? :D





Tadaa!! Aqil dan mama Aqil. 
Dah masuk 4 bulan minum Natalshape, memang berkesan. Nampak perubahannya. Susu semakin banyak. Alhamdulillah. Nanti aku cerita lebih lanjut pasal bestnya susu ni.Masa baca testimonial sendiri rasa kelaka je. Ayat memang karangan SPM betul. Hohoho :P


Lily (adik ipar) & family pun ada. Dia pengguna Natalicious. Lily lah memperkenalkan produk Natalia ni dekat aku. Dah dekat 6 bulan dia minum susu ni. Memang nampak lah perubahan dia, takde lesu2 letih langsung. Cergas je semedang.Memang disarankan untuk ibu2 yang tengah pregnant minum Natalicious ni :)

Kakak Intan pun ada :)
Lily tengah tunggu hari ni. Dah ada dilation 2 cm tapi tetaplah rajin buat kerja rumah. Moga dipermudahlan proses dia lahirkan anak kedua dia.Aminnn.

Nak tau lebih banyak info pasal susu2 ni, boleh lah ke website Natalia ni. InsyaAllah kalau ada rezeki bolehlah mama Aqil jadi stokis nanti :D



Friday, December 14, 2012

Aqil nak pergi KK! :D

Amboii..bulan 12 ni memang berjalan sakan ye awak Aqil. Jalan2 Borneo. Hehehe.Harini InsyaAllah kami akan ke Kota Kinabalu pula. Yeyeyy! Excited nih! Nak jumpa my beloved cousin,Ina yang bakal jadi ratu sehari esok. I'm so happy for her!!  Tapiiiii..sedih sikitlah sebab ayah Aqil tak dapat join, sebab kena kerja. Sobs. Sobs. Tapi takpe, tok mama, tok ayah, ibu, ayah GG, abang Ammar, Abang Iman, Makcu Caca, Mak Ayu ada. Semua pun ikut Aqil gi KK nanti. Harap Aqil good boy behave je sepanjang kat sana. First time jalan jauh takde ayahnya ni. Fiuhh. Saspen sikit.

Kalau berkesempatan kami nak gi Kundasang! Nak pergi kolam air panas Poring, Kundasang Dairy Farm yang ala2 New Zealand tu dan nak pergi Ikan Kelah Sanctuary Sungai Tagal. Dan Aqil tak sabar nak jumpa Harith!! :D Oklah, mama Aqil nak sambung packing. Packing tak siap2 dari semalam. Aiyoo.



Semoga perjalanan dan segala urusan kami dipermudahkan. Aminnn.


Thursday, December 13, 2012

Ada apa dengan 121212??


Tarikh ni sangatlah special sebab ianya birthday encek hubby! 


Malam sebelumnya kami dah celebrate sempoi2 je dekat rumah mak (mother in law). Kek tu kakak ipar yang belikan. Sedap sangat! Birthday boy tu dapat hadiah perfume M&S lagi dari along. Dapat spek baru juga. Dan isteri kesayangan ni hadiahkan beliau henfon!! Suka sangat tengok dia happy dapat hadiah tu.Senyum sampai ke telinga.Heee..Alhamdullilah. Moga encek hubby dikurniakan kesihatan yag baik, dimurahkan rezeki :) Aqil dan mama Aqil sayang ayah manyak2! 


Tuesday, December 11, 2012

Cuti-cuti Kuching Part 3


Aktiviti esoknya kami ke Muzium Kuching pula. Muzium khas berkaitan dengan kucing2. Cat lover macam mama Aqil ni memang syoklah pergi muzium ni. Sukaaa gila! Walaupun dulu dah pernah pergi tetap jugak nak pergi lagi.Encek hubby terpaksa buat2 suka masuk muzium ni sebab dia bukan jenis yang suka masuk muzium. Hehehe. Masuk muzium ni free je cuma kalau bawak kamera, kena bayar RM3-RM5, depends on jenis camera yang kita bawak. Mohla tengok apa yang menariknya dalam ni..

Keluarga Pusak!! Pusak ialah kucing  dalam bahasa sarawak :)

Suka je Aqil tengok pusak2 dalam ni.


Semua memang pasal kucing je la dalam ni. Ada mumia kucing lagi. Jenis2 kucing, sejarah kucing,mitos kucing..kucing kucing kucing. Banyak jugak info kat sini. Untuk cat lover memang gigih la kan akan belek dan baca satu persatu segala info dalam ni. Tapii kalau untuk yang tak berapa suka kucing..tempat ni mesti dirasakan sangatlah boring. Ngeh

Dekat Kuching memang banyak muzium dan banyak tempat best untuk dilawati. Antaranya ialah Muzium Sarawak, Muzium Kucing (muzium yang kami pergi ni),Kampung Budaya, Damai Beach, Orang Utan Sanctuary Park. Kampung Budaya memang wajib dilawati bagi yang pertama kali bercuti ke Sarawak sebab dekat sini memang best, kita akan dapat banyak pengetahuan pasal etnik2 yang ada dekat Sarawak. Ada rumah2 dan persembahan budaya. Kami dah pernah pergi ke Kampung Budaya & Damai Beach dulu, so kami plan nak ke Orang Utan Sanctuary. Excited nak bawak Aqil pergi tengok Orang Utan,tapi disebabkan hujan,terpaksa cancel. Takpelah, nanti Aqil dah besar, dah pandai cakap..kalau ada rezeki ke Kuching lagi, kami akan ke Orang Utan Sanctuary ni :)

Ok sambung balik aktiviti kami. Dah ke Muzium, terus kami makan di SCR ekspres. Nasi ayam dekat sini memang de bomb!! Encek hubby memang suka nasi ayam SCR (Singapore Chicken Rice) ni sampai bertambah 2 kali. SCR ekpress ni hanya ada dekat Sarawak, kira macam The Chicken Rice Shop kat sini lah. Malam tu pulak kami ke Benteng Satok, makan mee kolok. Sedapnyaa!! Benteng Satok ni ada banyak stall jual makanan dan minuman, recommended stall yang jual mee kolok sedap ialah stall "Mee Kolok Mangkuk Merah". Sorry, gambar makanan semua lupa nak snap. Kusyuk sangat menikmati makanan.Huhuhu.

Esoknya pula, kami ke wedding besfren tercinta, Maria. Happpyyyy sangat dapat jumpa dia.Setahun lebih dah tak jumpa. She's my good friend. Dari masa study dekat UiTM Sarawak dulu. Family kami pun rapat. Suka Aqil dapat jumpa nenek Sarawak dia :)

She's so gorgeous!!! Maria & Zakini sama cantik dan sama padan! Alhamdulillah, semoga berbahagia sampai ke syurga. Dapat baby comel2 :) Uniknya wedding dekat sana, start pukul 8 pagi, bersanding pukul 1030 pagi dan habis pukul 2 petang. Cepat kan? Tapi best jugak, start awal, settled awal. Malam dah boleh rehat2.

Aqil yang dah penat. Baju melayu tu nenek Sarawak yang buatkan.
Mekasey nenek :)

Petang tu pulak kami ke The Spring, nak jumpa Nisa. Kawan masa study jugak. Seronok bila dapat jumpa kawan yang dah lama kita tak jumpa ni :)

Xmas deco dekat The Spring. Cantik :)

Ini lah Nisa. Makin cantik dia sekarang. Suka dia dapat jumpa Aqil, sebab selama ni jumpa dalam fesbuk je. Borak2. Cerita perkembangan terbaru masing. I'm so happy for her sebab dapat kerja yang dia idamkan since masa belajar dulu. Alhamdulillah. ( Mama Aqil nak kerja jugak)

Aqil dah start cranky2 dah masa ni.Huhu

To cut a long story short, esok malamnya pulak kami bersama2 dengan pengantin baru dan juga Zalikha ke Topspot. Tempat ni memang femes dengan makanan lautnya. Seafood heaven. Makan timeeee! :D

Me, Maria & Zalikha. Memasing duk bercerita nostalgia masa belajar dulu. Memang lawak je bila ingat balik. Hahaha. Memori betul. Tu ialah makanan2 yang kami order. Memang sedap sangattt!! Sangat! Recommended restaurant ialah restoran nombor 10, ABC seafood. Memang terbaik! Yang atas tu ialah midin belacan. Midin hanya ada di Sarawak. Lebih kurang macam paku pakis.

Happy Us! :D
Terima kasih pada pengantin baru sebab belanja kami makan malam tu.

Petang esoknya kami balik dah. Departure pukul 225 petang. 
Bye bye Kuching. Thanks for a great time :)

Sepanjang dalam flight, ini budak kicik tak mau tido pulak. Huhuhu. Masa flight take off, ngempengkan dia kejap sebab takmo bagi dia sakit telinga. Lepastu bulat je mata dia, takde ciri2 mengantuk. Nak elak dia cranky or tak selesa, kami pasangkan Upin Ipin kat Ipad. Elok je dia behave sepanjang flight. Fiuhhh~ Thanks to Ipad. Hehehe.

Upin Ipin biggest fan!

Sekiannnnn. Tamat sudah percutian kami. Santai2 je. Kami tak beria pergi ke banyak tempat sempat faktor cuaca dan juga sebab Aqil masih kecik.Lepasni kalau Aqil dah pandai berjalan, berlari..baru mama ngan ayah beria Aqil jejalan ok :) Korang kalau nak ke Kuching nanti boleh klik link2 tempat best yang boleh korang lawati kat atas tu tadi. Mesti seronok punya. Oklah, Boboi :)


Monday, December 10, 2012

Cuti-cuti Kuching Part 2

Hai hai.Sambung aktiviti Cuti-Cuti Kuching hari yang berikutnya, Sabtu.Kekonon planning kami awal pagi nak keluar jejalan dah, tapi disebabkan syok tido, bergulingan bermalasan memasing atas katil, pukul 2 petang baru kami keluar. Kihkihkih. Disebakan dah lewat, ke Kuching City jela kami.Dari hotel ke City naik cab, RM15.

 We were in Kuching :)
Wajib tangkap gambar dekat cats statue ni, one of Kuching's landmarks.

Pusing2 dekat Wisma Tun Jugah & Sarawak Plaza.Mengimbau kenangan sungguh pergi tempat2 ni sebab masa study dulu, tempat2 ni yang paling top lah untuk student2 outing. Sekarang ni dah banyak dah shopping mall baru dekat Kuching. The Spring, The Hills dan yang paling latest Plaza Merdeka. Maju sungguh dah Kuching.  Lepastu terus kami beriadah ke waterfront.Ni pun tempat yang wajib dilawati kalau ke sini. 




Bangunan cantik belakang tu ialah Dewan Undangan Negeri Sarawak
One of the latest Kuching's landmark :)


Budak kecit yang happy :)

Bersama miaw2. Mujur kucing tu kayu nak..kalau awak naik kucing betul, mesti semput kucing tu terpenyek :p

Puas pujuk encek hubby nak naik perahu tambang nak ke seberang, tapi dia taknak. Alasan dia ialah malassss. Huhuhu. Alasan yang tak boleh diterima tau -_-. Ke sebenarnya takut nih?? Hihihi. Terjumpa pulak perahu tambang ni yang dibuat perhiasan ni. Encek hubby kata..haa..tangkap gambar kat sini je, buat kenangan, tak payah naik "the real" perahu tambang. Yela..yela..boleh lah. Asalkan ada dari takde :P



Sekali terjumpa pulak kembar Cik Lisa. Sebijik sejibon warna dia. Yang tak tahan Cik Lisa Kuching ni siap ada eyelashes yuuuuu.. ayu gitu. Hohoho

Kacaknya kitak..hiihihi :)


Ada beberapa tips kalau ke sini. Kalau berminat nak beli kek lapis Sarawak yang popular, recommended beli kek lapis basah tu dekat seberang waterfront ni. Boleh naik perahu tambang ni, tambang 50 sen je kalau tak silap.Boleh jugak naik kereta, tapi jauh sikitlah. Dekat seberang sana memang banyakkk kedai kek lapis. Macam2 pilihan. Kek Lapis Dayag Salhah, Kek Lapis Afifi dan Mira Cake House. Ni lah antara kedai kek lapis yang popular dekat Kuching.Memang sedap! Ada dua jenis kek lapis ni, satu yang sepeket RM10, satu lagi yang mahal sikit. Yang RM10 ni diperbuat dari marjerin dan yang mahal sikit diperbuat daripada butter, so lagi moist, lembut dan lagi sedap. 

Lagi satu kalau nak beli souvenirs macam fridge magnet, keychain, gelang 2 etc,beli dekat stall2 kecik sepanjang waterfront ni. Memang murah compared dengan main bazaar ( tempat famous yag menjual souvenirs Kuching). Kami beli fridge magnet dekat stall waterfront, 5=RM10 je, tapi bila pergi main bazaar, fridge magnet yang sebijik sama 3=RM10. Tapi kalau nak beli souvenir tshirt, beg, dan souvenir yang unik2 tu, boleh lah cari dekat main bazaar ni. Macam2 ada.Kena pandai pilih kedai sebab each kedai memang harga berbeza2 lepastu ada kedai yang boleh tawar harga, ada kedai yang tak. Memang akan habis banyak masa dekat main bazaar ni, banyak sangat pilihan sampai rambang mata.

Sekian cerita hari ke 2 kami. Nanti sambung lagi. Boboi :D *tetiba ending macam tergantung* hahaha



Thursday, December 06, 2012

Cuti-cuti Kuching Part 1

Hari Jumaat lepas, bermulalah episod percutian kami ke Kuching, Sarawak. Wehuu!! First time bawak Aqil bercuti naik flight ni.Departure pukul 640 petang, pukul 430 kami dah sampai LCCT. Sebelum tu dah web check in, jadi kami just check in baggage je. Settle semua kami terus carik tempat yang sesuai nak bagi Aqil makan. Kami ke KFC sebab tak ramai orang compared dengan restoran lain yang sangat2 padat! Bila Aqil dah kenyang, harapnya dalam flight nanti dia bolehlah tido lena :) 


Kita nak pergi mana ni mama?
*muka saspen*


Kita nak pergi holiday! :D

Kalau naik Air Asia, memang sangat2 diperlukan stroller or buggy untuk bawak baby sebab gate nak ke kapal terbang dari airport adalah jauh!! Dan jangan risau, kalau kita bawak stroller or buggy tak payah timbang pun, tak termasuk dalam berat cabin bag. (Cabin bag max 7kg je). Nanti sampai je dekat pintu kapalterbang, stewardess akan amik buggy tu, tolong simpankan :)

Bye bye. Aqil nak naik flight :D
*cantik kan flight tu corak dragon :)*

Duduk je dekat seat, Aqil eksaited tengok orang sekeliling. Terjengok sana, terjengok sini.Eh eh..nampak gaya macam tak ngantuk je ni haa..mama pulak yang saspen. Sebab risau takut dia nangis sakit telinga pulak masa flight nak naik.Sedangkan kita yang dewasa ni pun berdengung telinga masa flight nak naik tu kan, ni apetah lagi baby. Tapi bila dalam tu dah senyap, lampu dah malap, bagi je nenen kat dia.. terus mata kuyu2. Elok je flight berlepas, dia pun tido. Alhamdulillah. So tektik bagi makan 1 jam sebelum naik flight memang menjadi la. Dia kenyang dan cepat tido.Flight ke Kuching amik masa dalam 1 jam setengah. Sepanjang dalam flight dia tido je, sampai dekat aiport Kuching pun dia still tido lagi.Memang sangat lena. Fiuhhh. Hilang risau mama. Lega.

Gelagat budak kecit dalam flight & sampai airport.
Good boy Aqil :)

Dari Kuching International Airport terus kami ke hotel yang dah dibooking dari web AsiaRooms.com. Bagus web ni compared dari Agoda.com dan Booking.com sebab boleh guna debit card. I like.Sebab kami takde credit card. Hehehe.Dari aiport ke hotel kami, tak jauh pun, dalam 10 minit je. Naik teksi ke sana RM26. Memang kita kena beli kupon teksi dan bayar siap2 dari airport (ada kaunter untuk teksi).Nanti dah sampai dekat hotel, kita tak perlu bayar apa2 lagi dekat teksi driver tu. So, kita takkan kena tipu dengan driver pasal bayaran.

Inilah hotel kami, Mega Inn. 

Kami stay di hotel bajet sajok. Hohoho. Sebabnya encek hubby kata tak perlu nak stay dekat hotel mahal2 sebab nanti kita nak keluar jejalan sehari suntuk, tak duduk lama pun dekat hotel pun.Rugi je nanti bayar hotel mahal2 tapi just stay kejap je malam tu untuk tido. So asalkan hotel tu selesa, cukup facilities semua tu, kira oklah. Baiklah boss!  Browse dekat Asiarooms, hotel Mega Inn ni nampak macam ok. So proceed je booking. RM75 je 1 malam. Queen bed, lengkap dengan coffe maker, toilettries, towel, hot water, room service, bersih dan sangat selesa. Puas hati.Dekat dengan Kuching City pulak tu. Drive 10 minit dah sampai. Memang berbaloi lah dengan harga yang kami bayar. Kami stay 4 malam, jadi RM75 x 4 = RM300 saja yang perlu kami bayar untuk penginapan. Memang jimat banyak dah disitu :D

Elok je sampai hotel, ini budak banyak happy..
mana taknye, dah puas tido :)
*kusyuk tengok tv*

Oklah,next day punya aktiviti sambung ke next entry pulak ye.Boboi :D







Wednesday, December 05, 2012

Friday, November 30, 2012

Kuching, kami datang!

Salam semua. Selamat hari Jumaat yang mulia. Lega dah settle unpack semua barang2, siap dah kemas semua. Lepastu pagi tadi cepat2 packing untuk jejalan pulak. Petang ni InsyaAllah kami akan ke Kuching. Sebab utama nak ke sana ialah nak attend wedding sahabat kesayangan :) Sambil tu mestilah jalan2 cuti-cuti Malaysia sekali kan. Kami pergi sana 5 hari 4 malam.Nak bawak Aqil tengok kucing besar, melawat tempat mama dia study dulu, nak ajar Aqil makan mee kolok.Hehehe.Oklah, have a great weekend everybody. Mmuah!! 

May Allah ease our journey. Aminn :)

Thursday, November 29, 2012

Busy..busy.


Sekarang tengah busy teramat sebab semalam baru berpindah dari rumah kami ke rumah mama dekat Shah alam sebab rumah kami tu (kuarters) nak kena buat major renovation. Makan masa berbulan2 jugalah. So, sekarang kami kembali menjadi warga Shah Alam. 

Kesian jugak dengan encek hubby sebab kena ulang alik hari2 Lembah Beringin-Shah Alam, yang ambik masa lebih kurang sejam jugak lah. Tapiii..tengok keadaan jugak, kalau dia busy ke, cuaca tak mengizinkan, takpe lah kalau dia tak dapat balik hari2. Seminggu dalam 3 kali pun dah ok. Kesian lah pulak kan, dengan penat kerja nya, kena redah jem nye lagi. Esok pepaginya lagi lepas Subuh nak kena keluar rumah lagi. Takpe lah, berkorban..kami dekat sini InsyaAllah ok2 saja :)

So, sekarang tengah operasi mengemas barang2 yang banyak gila yang dihangkut ke rumah mama ni. Busy..busy. Oklah, nak sambung kemas lagi ni. Bye.

Tuesday, November 27, 2012

Masalah rambut gugur yang kronik.

Mesti semua wanita pernah mengalami masalah ni kan especially mommies yang ada baby.Kalau baby dah pandai menyembur2 tu, jaga2 lah..mesti rambut mamanya akan start gugur. Ni memang masalah biasa yang mommies kena hadapi sebab badan mengalami perubahan hormon lepas bersalin dan membuatkan rambut2 kita gugur dengan banyaknya. Sobs.

Mama Aqil tengah mengalami masalah rambut gugur yang sangat kronik sekarang ni. Memang sangat2 banyakkkkkk rambut yang gugur especially kalau lepas mandi. Memang penuh lah lubang air dekat lantai bilik air tu dengan rambut. Memang sedih sangat tengok keadaan rambut yg semakin hari makin menipis ni. Macam2 jenis shampoo khas untuk masalah rambut gugur ni dah cuba. Dove, Pantene, Rejoice..semua sama je. Tak nampak perubahannya. Rambut tetap gugur dengan jayanya. Kekadang rasa macam takmo syampu rambut je sebab tak sanggup nak tengok rambut gugur..huhu.Tapi 2 hari tak syampu rambut pun dah tak tahannnn sebab kelemumur pulak muncul dengan banyaknya. Gatal gila kulit kepala ni. Ergh!! Masalah berganda. Memula masa rambut ni baru2 gugur macam tak risau sangatlah sebab memang normal lah lepas bersalin rambut gugur,tapiiii..kalau dah kronik sangat ni rasa risau. Takut botak pulak. Huhuhu

Orang kata kalau rambut pendek kurang sikit rambut gugur tapiii..dah serik nak gunting rambut pendek sebab tak sanggup nak tahan rimas, tak boleh ikat. Lagipun encek hubby lagi suka isteri dia ni berambut panjang.Tapi kalau berambut panjang tapi makin menipis..haru jugak tu kan. Huhu T_T. So, ada any sugestion untuk syampoo yang sesuai or any petua ke tips ke untuk atasi masalah rambut gugur yang sangat kronik ni? Please share ok :)

Pasrah T_T

Monday, November 26, 2012

Khas buat Bella :)

Kami semua berkenalan dari alam maya je, lepastu jumpa2 semua sekepala. Terus jadi rapat. Macam adik beradik. Tapiii..setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. Seorang dari kami akan terbang jauh.Bakal berhijrah ke tempat baru. Memang jauhhh. Sobs.


Ye, kami la tu memuah bloggers :)
Yang berbaju biru itu yang bakal tinggalkan kami.Kami panggil dia Bella, sebab dia peminat no 1 Edward Cullen. Comey orangnya, ayu2, pemalu tapi garang ok..garang2 manja giteww. Awww.







Ingat kami selalu :)
Kalau busy tak sempat update blog, update twidderrr pun takpe.
At least kami tau apa cerita ko kat sana :')

To Bella, jaga diri bebaik dekat tempat orang. Nanti jauh dari family, dari kawan2, dari kami, tapi ingat kata2 Hemy, biar Allah sentiasa di hati, Quran sebagai pedoman. Ok?.Takpe, bersusah2 dulu..bersenang2 kemudian.InsyaAllah. Agak2 ko tengah sedih, stress, ko tengoklah gambar2 Keri atas tu. Kompem ko tergelak balik.Hahaha.Kami doakan agar segala urusan ko kat sana berjalan lancar dan moga di murahkan rezeki. Dapat kerja best2. Dapat jumpa bakal suami ensem macam Ell. Eh eh. Nanti kalau ada rezeki, AA buat sale gila2..boleh lah kitorang datang melawat ko kat sana :)

Tak dapat hantar ko pergi airport, nak peluk, laga2 pipi chubby mu itu..buh gambar ko naik flite pun jadilah.

" Bertemu dan berpisah adat manusia biasa, hilang di mata di hati tidak lupa.Berdoalah kita agar aman dan sentosa, semoga kita berjumpa lagi di lain masa" Sayup2 berkumandang  lagu ni dalam fikiran aku pulak kan masa taip entry ni .Oh..syahdunya.Sobs T_T.

Bye Bella...
Bye Bella..
Bye..
Bye..
Bye..


Friday, November 23, 2012

Aqil Hamzah 9 bulan.

Syukur Alhamdulillah. Bertambah lagi sebulan usia Aqil Hamzah. Terasa macam baru je buat entri dia 8 bulan haritu..tup tup dah masuk 9 bulan dah. Macam2 perkembangan baru Aqil bila masuk 9 bulan ni. Antaranya dah pandai berpusing2 masa meniarap, menyusur pun dah boleh sikit2, belum laju lagi.Kalau tak sebelum ni reverse je kalau meniarap. Dah angkat2 badan macam buat pumping tu..macam nak merangkak tapi montot berat lagi. Heee. Dah boleh makan yang keras2 sikit. Kalau dulu makan bubur kena bebetul halus blend bubur tu, sekarang dah boleh dah makan yang kasar2. Pandai dah dia kunyah kalau bagi yang kasar2, takde dah nak termuntah dah.Good boy! Kalau makan biskut (biscotti atau baby bites) pandai dah pegang sendiri & makan sampai habis.Tapi memang kena ada dekat dia lah masa makan biskut tu sebab kekadang bila biskut tu dah sampai hujung2, dah tinggal pendek je,dia sumbatkan semua dalam mulut. Haaa..kekadang termuntah sebab biskut tu besar kan, takut tercekik. Huhu. So far Aqil memang takde masalah makan, dia makan je.

Pon pon! Bagi laluan..Aqil Hamzah nak lalu :D

Dah pandai berdiri (kita yang diri kan), kalau kat sofa ke, adalah dalam 3 saat dia berpaut diri kat sofa tu. Kaki nak joget2 je bila kita dirikan..macam menari Gangnam style.Ayokk!! Mulut pun dah riuh..kejap2..mamamamaa..kejap2..tatatata. Dah pandai nangis kalau tegok ayah dia pergi kerja. Dia berlari (pakai walker), nangis2, kejar ayah dia ke pintu kalau tengok ayah dia nak keluar. Oh..sebaknya tengok dia nangis gitu. Jalan penyelesaian, main2 dengan dia kat bilik masa ayah dia nak keluar tu, biar dia tak nampak ayah dia keluar. Sekarang ni memang terserlah lah manja Aqil dengan ayahnya. Anak ayah. Lagi satu..sukaaaa sangat tengok Upin Ipin. Dia suka tengok starting cerita tu yang "Haii..saya Upin, ini adik saya Ipin", dia dengar je starting tu dah jerit sengih2 excited sambil tepuk2 tangan. Lepastu kusyuk dia tengok sampai habis episod. Kekadang tersenyum2 sambil tengok tu. Macam paham je.Kalau tengok cite lain takdelah sekusyuk tengok Upin Ipin. Agakanya dia suka dengar suara Upin Ipin kot.

Pagi semalam masa tengah suapkan dia makan, terasa sesuatu masa sudu tu terkena gusi dia. Macam ada gigi. Ehhh..dah tumbuh gigi ke anak mama ni?? Masuk suapan kedua still rasa lagi sudu tu macam terkena sesuatu. Lepas abes makan..cuba ngangakan dia, sebab nak tengok apa yang rasa sesuatu tu. Nampak ada garisan putih atas gusi dia. Belah bawah. Bila rasa2, keras..yelahhh! Aqil dah tumbuh sebatang gigi. Hehehe.Alhamdullilah.Takdelah dia meragam ke merengek ke masa nak tumbuh gigi ni. Cuma perasan lately air liur asik meleleh je lah. Ayok..saspen pulak camne nanti nak nyusu bila gigi dia dah banyak.Takut kena gigit!! Oklah, sekian cerita perkembangan Aqil masuk 9 bulan. Have a nice weekend eerybody. Boiboi :D


 Semoga membesar dengan sihat & aktif anak mama :)



Thursday, November 22, 2012

In trend yo.

Dulu masa cupcake baru femes, wahh! Semua pun eksaited nak buat & beli cupcake.Dahla comey kan..macam2 flavor pulak tu.


Credited to Google


Lepastu femes pulak dengan apam polkadot. Apam moden. Siap ada filling. Masa awal2 corak polkadot, sekarang ladybird lah angry bird lah. Semua corak ada. Corak 3D pun ada.

Credited to Google


Lepastu femes pulak dengan manisan France nih. Macarons! Memang comey lotey. Walaupun mahal..sanggup jugak tu beli sebab nak merasa. Manis yang amat.

Credited to Google


Bila macarons dah reda kefemesan dia, kek red velvet pulak naik takhta. Memasing pun teringin nak makan kek red velvet ni. Memang sedap. Tapi makan slice je cukup, makan banyak..muak.

Credited to Google

Tak lama lepastu, kek rainbow pulak in trend. Haaa..memasing pun hapdet fb memasing dengan rainbow kek ni. Memang femes. Aku dulu pun punyalah ngidam ngan rainbow kek ni, mujur dah dapat rasa rainbow kek yang mabeles masa beday Xiyad dulu.Each layer flavor lain2 tu tau.

Kek beday Xiyad! :D


So sekarang apa pulak yang tengah in?? Yee...semestinya Crepe Durian. Hamboihh..semua pun duk cite pasal crepe durian ni. Kat fb, ade je hari2 orang duk cite ngidam crepe durian lah, crepe durian sedap lah. Sesiapa yang tak makan lagi crepe durian ni terasa ketinggalan sangatlah gamaknya. Tak in. Hehehe. Aku pernah rasa, memang sedap! Lembuttt je. Rasa nya lite sikit dari durian. Dalam tu ada krim campur durian. Nyumm! Tapiii..makan durian betul lagi nikmattt! :D


Credited to Google



Tapiiiii..kalau crepe durian warna warni gini..errr..seram tak nak makan? Warna warni kalah rainbow kek. Huhu

Credited to fb member

Kek2 & manisan pun ada trend. Same lah jugak macam fesyen. Dulu2 femes tudung bawal, pastu shawl pulak, pastu tudung ekspres, sekarang ni tudung bawal tengah in balik. Baju pun sama. Macam2 trend. Sekarang femes dengan design peplum pulak je. Yang penting aku tak pakai lah peplum walaupun tengah in, kang orang ingat aku mengandung pulak. Huhu. Tak sesuaiii. Yang badan kurus2 kecit molek barulah sesuai gitu nak pakai peplum :)

















Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015