Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Tuesday, January 17, 2012

Sardine puff home-made ;)

Semalam petang telah berjaya membuat sardine puff. Iye..rajin ok membuat, bukan beli punya. Aura rajin tetiba datang dah. Memang senang, simple dan yang penting sedap! Nak tahu resepi sardine puff yang senang & sedap ni...jeng jeng jeng..

Bahan utama: Puff pastry jenama Kawan
10 pcs = RM5 sahaja dekat Carefour

Dengan adanya puff pastry ready made ni, tak payah susah payah nak uli2 puff pastry lagi ;)

Dan bahan seterusnya ialah sardin dan sebiji telur.

Sardin tu saya masak dulu, setengah orang lenyek2 je. Ikut selera masing2. Telur tu untuk buat sapu atas puff biar kuning keemasan nanti ;)

Sebelum letakkan inti sardine, hiris2 dulu puff pastry macam kat bawah ni.Separuh je tau, jangan hiris penuh pulak nanti bocor intinya. Hehe



Dan lepas dah letakkan inti, tutup tepi2 puff tu pakai garfu. Nak lekatkan pakai telur atau air pun boleh ;)



Susun comey2 atas tray (sapukan sikit butter atas tray tu nak elak melekat) dan jangan lupa sapukan telur atas puff.



Bakar dengan suhu 190-195c selama 20-25 minit. Dan hasilnya...

Tadaaaa! 

Simple & senang je kan nak membuatnya.Hidang pulak dengan air teh o panas. Uiii..sedapnya!

Inilah resepi dan cara2 membuat sardine puff yang simple. Yums!
Selamat mencuba! ;)



6 comments:

PUAN SUE said...

ala..su mkin dkt ni dah malas masuk dapur..hihi

CaDLyNN said...

goreng takleh ke? :p

Pn.Ibu said...

thanks mama....ni wajib buat ni ;p

Erina Asmawani said...

Sue:
terbalik plak ngan ena..ena baru2 ni angin rajin datang..hehe

Lynn:
emmm..takut berminyak2 nanti lynn..amalkan makanan sihat ;)

Mar:
same2 mar..buat tau nanti..dijamin sedap ;)

sweethOneY said...

mmg senang ! Thanks Ena share resepi

aeinna Musa said...

done follow #602

bestnye ada instant









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015