Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, January 26, 2012

Barang2 persediaan berpantang.


Selalu cerita pasal barang2 little khalifah, harini cerita pasal barang2 mama dia pula. Barang2 persediaan berpantang. Sikit je pun saya beli. Ikut pengalaman kakak sendiri yang dah ada 2 anak, katanya jangan beli yang set2 berpantang, beli asing2 (ubat luaran je) sebab masa pantang & susukan baby elakkan makan apa2 jamu & pil. Macam dia dulu masa anak first, beli yang set punya, last2 pil2 & jamu2 yang banyak dalam tu tak berusik pun. Tak makan. Pembaziran di situ.Mama pun nasihatkan benda yang sama..jangan amik jamu2 masa pantang, jamu panas, takut baby tak sesuai nanti. Jadinya, saya beli ubat luaran je, ikut nasihat orang2 tua ;)

Planning nak beli barang2 ni dah lama tapi dari sehari ke sehari tak beli2 jugak. Kebetulan beli majalah Pa&Ma keluaran Feb baru2 ni ada banyak voucher2 diskaun dari MumDreams, termasuklah jugak barang2 persediaan berpantang, teruslah kami terjah ke MumDreams je. Rupanya dah buka cawangan baru dekat Shah Alam,seksyen 20 berdepan ngan apartment Seri Puteri. Dekat je dengan rumah pulak tu.Best2! (err..best sebab boleh gi shopping lagi letteww..haha)

Inilah voucer2 MumDreams dari majalah Pa& Ma Februari. Banyak gila voucer2nya..so,mommy-to-be sekalian, silalah beli & terjah MumDreams berdekatan ok.Voucer2 ni valid sampai 28hb Feb ni je.


Barang2 persediaan berpantang yang dah dibeli :)


Oh, nappy liner tu bukan kegunaan mama sewaktu berpantang, itu little khalifah punya. Hehe. Ramai kawan2 bagi tips suruh beli nappy liner ni untuk kegunaan baby masa baby baru lahir. Sebabnya baby yang baru lahir  smpai umur 1 bulan akan selalu u'uk, u'uknya pun bukan banyak, sikit2 je.Jadinya kalau guna nappy liner ni, bila baby u'uk buangkan je nappy liner ni, tak perlu tukar pampers baru..pampers tadi masih boleh digunakan lagi. Dah jimat pampers disitu ;) Saya beli brand Pureen, RM7.50 (50 pcs). Harapnya sesuai lah baby pakai nappy liner ni.

Saya beli bengkung herba, rempah mandian herba, minyak urut, gel halia & pilis. Itu je. Wihihi. Bengkung herba tu bengkung yang yang dah siap ngan herba untuk diletakkan kat bahagian perut. Jadinya masa berbengkung nanti tak perlu sapu apa2 dah kat perut, pakai je bengkung herba ni.Yang bestnya, beli bengkung herba ni, dapat free bengkung moden yang jenis zap-on tu. Free sebab guna voucher Pa& Ma tula. Berbaloi2 ;). Rempah mandian herba dalam uncang pink tu untuk kembalikan kesegaran. Pilis untuk diletakkan kat dahi, untuk elakkan masuk angin. Minyak urut Mestika & gel halia Leesa Cosmetic tu untuk tujuan urut2 lepas bersalin dan pecahkan lemak2. (Wah..semangat dah nak pecah2kan lemak ;p)

Disposable panties (DP) pun sangat diperlukan nanti time berpantang sebabnya lepas bersalin akan "heavy flow". Jadinya kalau pakai DP ni, in case kalau terkena darah pun, senang nak mencucinya dan terus buang. Dekat MumDreams harganya RM11, 12 pcs. Kalau guna voucher Pa&Ma, buy 3 set, free 1 set. Jadinya amik 3 set teruslah, jimat! ;) Bagusnya DP kat MumDreams ni sebab saiznya besarr..sesuai untuk warga besarr macam saya ni.Hoho.Sebab sebelum ni pernah terkena beli DP dekat Watsons ke Guardian, beli saiz L, tapi bila nak pakai kecik teramat, tak muat langsung, macam saiz S je. Huhu.

Barang2 keperluan berpantang yang lain macam bengkung tradisional ( yang ikat ketat2 tu), batu untuk bertungku, kain batik, stokin tebal. Alhamdullilah dah ada. Bengkung tu recycle je guna kakak & adik ipar punya, still elok lagi kainnya, tak perlu la nak bazir2 kan.Sharing is caring ;). Lega bila semua persiapan dah hampir siap. Menghitung hari je ni.5 weeks to go! Uii..nervous pulak tetiba. Semoga dipermudahkan segalanya ;)

13 comments:

Masy said...

bengkung tu gaknye klu org x bersalin cam akak ni pakai bole kurus ke tak eh? hehehhehe

CaDLyNN said...

lg 5 minggu? wah..aku pon excited ena...semoga semuanye selamat ye...bestnye :p

sweethOneY said...

excitednya izza baca entry ni !!

yang, izza penah beli DP kat Watsons. Pitam ok nak masuk pun tak boleh T_T

aTy _faRed~ said...

saye pon shopping bengkung..tungku kat mumdreams ni..tapi mse gi beli tu tak dapat kupon ni lagi...tahun lepas..rugi kan..adik saye pergi semalam beli bengkung yang tali2 tu percuma yang lekat2 moden tu..jeles..:)

HEMY said...

teringat aku tolong ikatkan tuala wanita bersalin kat cembam..huhuhu

pilis tu ada lagi si cembam tk abeh..

Erina Asmawani said...

Kak Masy:
Boleh kot kak..tapi tujuan memakai bengkung tu bukan untuk mengecutkan rahim? Akak disarankan memakai girdle saja..ley kurus tu. Rahim pun x mengecut.hehehe ;)

Lynn:
lebih kurang 5 minggu..x lama lagi je kan lynn..aminnnn..macehh lynn ;)

Erina Asmawani said...

Izza:
ena pun excited..plus nervous2 ni.hee

kannn..kecik gila DP dorang jual, tak sama ngan saiz..ke itu ikut saiz kekanak..hishh

Aty:
bestkan mumdreams ni, memacam ada..oloh, aty dah beli last year eh..xpe, dis year beli lg brg2 lain..guna voucher tu ;) ena beli bengkung herba tu la dapat free bengkung moden tu..hee

Erina Asmawani said...

Hemy:
ade lagi eh jenis yg ikat2 tu? aku carik xde pun..sekrg banyak jenis lekat cam pad biasa je..

haah, pilis tu pakai kejap je..lgpun pakai sikit2 je kan..aku pun rasa aku nye nanti pun x abes

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

waahhhhhh dh siap sume...hope sume selamat yee ririn...AMIn..

IzyClover said...

my aunty kata...untuk mengelak baby kena demam kuning...mandikan dengan ginseng / ubat cina yang boleh beli dekat mane2 kedai sensei cina...precaution is always better than cure

Erina Asmawani said...

pojie:
aminnn..maceh pojie..kena wat persediaan mental pulak ni..

Izy:
thank u for the tips izy..InsyaAllah i akan g carik nanti :D

ryy.han said...

kena persiapkan diri (mental) untk berpantang jugak...
time2 mcm ni org ni kata xleh makan tu ini, dan sgala mcm pantang larang

n'way tdo puas2 sblm si kecil lahir..nanti episod xcukup tdo plak lps ni

Anonymous said...


http://l.hol.st/7d2z All Christian aeronaut sunglasses see 100% to be a Corking selection for anyone who has an Oval Look configuration.

http://7nk.it/rq8 Search online Neon sunglasses can assist you restock your computer memory la luz polarizada, ofreciendo una visi�n n�tida y un confort absoluto. ultimately, you'll get a pair of are as well meant inexpensive sunglasses. police sunglasses Shopping Online for sunglasses is a Bang-up solution for those looking to get their manpower damage undertake! Although these majestic cat-eye sunglasses to the Dylan zip up tote bag bag to body forth precise, met the ruffianly Fortune of a spilled cocktail. If you are looking at for a one with the more recent Persol police sunglasses types. New customers with an bona fide police sunglasses instance for each pair of Arnette sunglass on purchase.









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015