Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Friday, April 03, 2009

TALEnTIME



Petang semalam aku pergi tengok cerita ni. AKHIRNYA..ada gak masa tuk aku manjakan diri tengok wayang. Dah lama sangat aku nak tengok cerita ni tapi tak kesampaian, and yes, i'm Yasmin Ahmad biggest fan.Filem2 dia semua sgt sempoi tapi penuh ngan mesej dari Rabun, Sepet, Gubra, Mukhsin..semualah best.


Filem ni mengisahkan pelajar2 berbakat yang terpilih tuk masuk Talentime di sekolah mereka. Dan pelajar2 yang terpilih tu ada kisah hidup masing2, kisah hidup yang gembira dan duka. Filem ni penuh ngan mesej2 yang buat kita berfikir, penuh ngan scene kelakar, gembira ngan sedih. Dapat tau, pandangan kaum Cina dan India tentang kaum Melayu macam mana, tentang kaum Melayu yang tak berapa arif pasal agamanya sendiri tapi pandang rendah pada muallaf. Betapa sayang dan kasihnya seorang anak kepada ibu yang sedang bertarung nyawa melawan penyakit kronik.Betapa cintanya seorang remaja India yang pekak dan bisu terhadap seorang gadis Melayu. Yang mana hubungan mereka memang di tentang keras oleh mak si India.


Ni antara scene2 best dalam filem tu. Scene Mahesh, si bisu tengah berdating ngan Melur, tetiba keluar baby2 ni tengah menari2, main buih sabun, tuk timbulkan perasaan harmoni dan bahagia lah. Haha..sangat kelakar ok. macam iklan Drypers sesat sekejap ;p



Scene Mahesh kena belasah ngan mak dia sangat sedih. Betapa sayangnya seorang ibu yang sangat risaukan anaknya yang tak balik 1 malam sebab tertidur rumah gadis melayu tu. Dialog Mahesh dengan guna bahasa isyarat yang aku still ingat yang berjaya buat air mata aku menitik. "Saya menyembah di atas tanah mak berdiri. Saya boleh berhenti berjumpa dengan dia (Melur), kalau itu yang mak inginkin tapi mak ajarlah hati saya untuk melupakan dia"



Sekali lagi scene yang berjaya buat hati aku sayu. Hafiz, yang mana baru kematian ibunya, satu2nya insan yang paling dia sayang,yang membesarkan dia, tanpa seorang ayah, datang jugak ke Talentime tu tuk nyanyikan lagu khas buat ibunya. Ya ampun..sepanjang Hafiz nyanyi lagu tu, sepanjang tu la air mata aku tak boleh stop. Sedih teramat :,(



Dan ye, lagu2 dalam cerita ni semua sangat best. Especially lagu2 yang di nyanyikan oleh Hafiz dan Melur (yang mana lagu2 Hafiz ni penyanyi asal nya Aizat. Wah! kagum aku!). Memang feeling. Mesej disampaikan melalui lagu. Syahduu..


Pastu ada satu scene ni memang tak boleh blah. Yang mana masa tu cikgu Anuar buat ke sekian kalinya meluahkan perasaan kat cikgu Adibah. Tapi cikgu Adibah tetap menolak sebab dia dah ada orang lain. Cikgu Anuar pasrah. Sedih. Sambil dia berjalan tinggalkan cikgu Adibah, dia KENTUT ok! Aku baru je nak feeling simpati kat cikgu Anuar tu, sekali dengar je bunyik kentut dia, terus ketawa terbahak2.



Kesimpulan yang aku boleh buat pasal Talentime ni, filem yang sangat BAGUS! Dan filem ni bagi aku filem Yasmin Ahmad yang palinggg best dan terbaik! Korang pergi la tengok filem ni. Berbaloi. Aku tahu korang lagi tak sabar nak tengok Fast & Furious 4, tapi tuk meluaskan minda, sila lah tonton Talentime. Aku bagi 6/5 bintang. Boleh gitu? Over 1 bintang sebab best sangat. Hahaha..


P/s: Aku tak sabar nak tengok "Muallaf"!

19 comments:

paiseh said...

tinggal gua je out to date. takdak panggung gua nak gi tengok. haih..

*ececece... rajin pulak apdet. apakah...? hahahahahahaaa..!!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

6/5 okeh!! yunk...jom tgk lagi cite ni nak..wahh..N sudaa tamak....

Ptit said...

aku pun dah tgk cerita nih....panggung kat alamanda penuh...melayu cina india pun ada....along nangis...aku rilex jek...faris tido...bukan cerita dia la tuh...nak tgk fast n furious...faris plak tak cukup umur...cisssss

by the way citer ni mmg best giler...mmg menyentuh jiwa...

burk said...

wa... tgk wyg best tu..
hmm tp lama dah x tgk wyg ni..



ps/ dikenali sebelum ini sebagai Pecinta ABC..hiihi

Erina Asmawani said...

Paiseh:
Haha..tuk jawapan nye..sila refer comment box tuk entry sebelum ni..de pantun khas tuk lu..

Princess N:
Jum N..jum2..cerita best sgtla..tgk byk2 kali pon x rugi..

Erina Asmawani said...

Ptit:
Eceh..tol ke lu tak nangis bro..ntah2 nangis tapi kaver2..hee..tapi mmg best la cite ni..de lagi 1 scene tak blah yang nenek dia tanya cucu dia "Do u said "arse licker" just now?". Haha..ingat nenek dia nak marah, sekali tgk nenek pon suke sbut perkataan tu dolu2 tapi sekarang dah ditukar arse kepada "dick". Lawak gila.Pasni bawak faris tgk monster vs alien la..mesti dia suka

p/s: rinduu faris!! huhu


Burk:
akhirnya..no longer pecinta ABC. hehe

aim-a said...

wahhhh!!! ni mcm aku kne pi tgk je ni :p

sweethOneY said...

yeke best??
ha.. dh mula dh berbelah bagi nk tgk 2f2f ke talentime ke taken.. err.. kena marathon ke :D

Erina Asmawani said...

Aim-a:
Yes aim-a,sgt2 disyorkan tgk cite nie..sgt best wo..serius tal nyesal.

Sweethoney bunny:
Ye izza,sgt best..tak tipu..pas tgk talentime tgk 2f2f lak..marathon trus..hehe

sweethOneY said...

hee
br letak 3 hr lepas ekk
dia start earning tu bila ada iklan kt blog kte..
bila ade advertiser dh pilih blog kte utk iklankan tuu

sabarr.. mula2 mmg slow :D

PadilTahir said...

aku tak tengok lagi citer ni.baca entry ko ni geram lak!!tak der elemet surprise lah kalau aku tengok nanti.kan kan??hahaaa...tapi gud ulasan nih!!tak sabar aku nak tengok.

fararusdi said...

jelesh jelesh! fara tak tengok lagi.. iskk busy sangat skang nie akak.. huhu!

p/s: aritu g fradoo tapi g tapau jek.. hehee

burk said...

hihihi..
walaupun nama bukan lagi pecinta ABC tapi masih lagi pengunjung setia ABC Fradoo hihihhihii insyallah...

Erina Asmawani said...

PadilTahir:
Bro..u should go!! mmg best..ni baru sikiiit je aku cite scene2 yg best, banyak lagi kejutan scene best2 dalam filem tu yg aku jamin akan wat ko terbahak2 ketawa..
terkedu..tersedih..terrrrrnangis..hee

Fararusdi:
Haipp..fara da gi? jumpe akak tak? len kali kalau pergi lagi, nampak akak tegur tau..xpe fara, nex wik da study week..fara g tgk eh, ley release tension sekali..


Burk: Hehe..jadilah pecinta ABC Fradoo yg setia eh..sesungguhnye takde ABC lain yg setanding ABC Fradoo..chewahhh~

aienurz shuhaimi said...

betul ke sgt besh cerita tu?
hoho
owhh..btw,thnx for coming kt blog sy
hoho

:D

Ptit said...

hohoho worth the rm 8 la senang kata....lagu lagu aizat ngn atilia tu memang best....

Ptit said...

download mp3 talentime

http://deennasour.terbaek.com

wahahaha

Erina Asmawani said...

Aienurz:
Btul..besh cite nie!! gla tgk eh..hehe..most welkem..same2la kite jadik pemakai geo lens setia ;p

Ptit:
Wahahahahahahahahahahahaahhahaha..
tahnxxxx bro!!! Gembiraaaa!!!

鯛魚燒Star said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015