Friday, June 29, 2012

Aqil Hamzah 4 bulan :)

Semalam monthly checkup Aqil yang ke 4 bulan. Measure tinggi dengan berat je, takde cucuk. Alhamdulillah..sihat anak mama nih. Kami buat checkup dekat klinik berdekatan je.Ate..duduk Lembah Beringan yang aman damai dan tenang dari segala kesibukan ni kan, klinik desa lah paling dekat dengan kami. Tak kisah lah klinik bandar ke klinik desa ke yang penting kelengkapan klinik tu semua cukup dan kami suka sebenanrnya pergi klinik desa ni sebabnya:
1) Tak ramai orang, serius lengang je tiap kali kami datang.
2) Kerja jadi cepat sebab tak lama menunggu, jadi encek suami tak payah amik cuti.Time off je. 
3)Nursenya punyalah baik. Friendly & very informative!.Memang berbeza lah dengan nurse2 kat klinik kerajaan yang ramai patient sampai kekadang nak senyum pun tak sempat. Huhuhu
4) Boleh buat macam klinik sendiri. Eh :p


Berat: 8.3kg. Panjang 65cm.
Amboih..siap posing lagi kamu atas penimbang tu ye Aqil. ;p
Kaki siap terangkat2..tak muat dah.Hehehe
Mama cuak je time ni takut dia shiuuuuu..mengeluarkan air pancut keemasan dia tu.Mujur tak :D

Masa nurse plot graf, berat Aqil dah masuk zon oren which is slightly overweight. Mama nya dah saspen. Nurse cakap jangan risau, kalau baby fully breastfeeding, berat dia naik banyak pun tak perlu risau.Sebab kalau macam Aqil ni dia besar sebab ikut mama & ayah dia yang besar. Yang penting dia sihat. Tapi lepas nurse dah kira BMI Aqil, ok. Still dalam range normal. Sebab Aqil panjang,jadi sesuailah dengan berat dia. Hoyeahh! Alhamdullilah :D

Nurse tanya ada amik atau makan apa2 untuk perancangan keluarga. Saya jawab belum lagi. Dia pun suggestkan lah pil dan alat2 yang sesuai. Dia cakap biasanya orang tak nak amik pil hormon sebab takut gemuk (sayalah tu.ngeee).Sebenarnya bergantung dengan badan orang tu sendiri.Ada yang makan pil ni badan dia still mantain. Dia cakap lagi,tapi kalau tak nak pakai apa2 pun boleh, merancang secara semualajadi. Yang penting confident! :) I like..bagus nurse nih.Pastu saya tanya lagi..kalau czer memang kena jarak anak 2 tahun ke nurse, macam mana kalau terrrrr mengandung lagi sebelum 2 tahun? Nurse kata sekarang ni tak kisah kalau nak pregnant awal sebelum 2 tahun pun, sebab tengok individu tu,kalau rahim dia dah sihat,luka ok,tak menjadi masalah. Yang risikonya tu bila luka dalam still tak sembuh lagi dan mengandung takut makin lama baby makin besar dalam kandungan,bleeding dan paling ditakutkan uterus ruptured.*Gulp! Telan air liur jap. Saspen!* Aqil, mintak adik lepas 2 tahun ye sayang,jangan mintak awal2 sangat. Hehehe


Klinik takde orang, sempat lagi tangkap gambar family.
Kan dah terbuat macam klinik sendiri. Hehehe ;p

Lepas dah selesai semua, balik tu ayah Aqil belanja makan pizza hut. Yeayyy!

 Haruslah try pizza stik baru tu kan. *kes terpengaruh iklan lagi*
Seriously pizza ni sangat sedap! Terasa stik ayam ngan sos bbq nya.
Macam ni lah baru indah rupa semacam iklannya (pribahasa baru)


 Ini adalah wajib ;)


Try dessert baru ni jugak. Homemade cookies with ice cream. Selalu order volcano je. Yang ni pun sedapppp! Hingga menjilat2 sudu.Eh, saya tak berani nak makan sejuk2 lagi (sebab bf kan),ice cream tu pun makan sesudu je,lepastu tunggu cair baru makan. Hehehe

Oklah, selamat hari Jumaat semua. Selamat bergumbira bersama keluarga di hari minggu :)

4 comments:

Masy said...

aqil.. kenapa bogel ni nak.. astaghfirullah.. nanti dah beso klu jadi artis, gambau ni laa yg dorg akan sebar2kan tau.. terjejas karier nanti..

hahahhahhahahhah!! meh sini budak gemok!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

yg dlm mangkok tu ape name???

CaDLyNN said...

aqil membesar bagai johan! comel sgttttt

Erina Asmawani said...

Kak Masy:
oppsssss! tapi mama dah censoredkan tu..hehehehe..kita xnak jadik retis la..nak jadi pilot.Eh ;p

Pojie:
Baked cheese meatball namanya.

Lynn:
Alhamdulillah..maceh aunty Lynn :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails