Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Tuesday, August 07, 2012

Rimas dan risau.


Tengah kami sekeluarga jalan2 dekat shopping mall,tetiba datang anon (tak kenal siapa), "Eee...comelnya, debabnyaa!" lepastu picit2 pipi Aqil. Hoh..terkejut kami. Tapi sengih2 jela dekat si anon tu. Takkan lah nak marah. Tak reti. Jalan2 lagi anon lain pulak datang. Picit2 pipi Aqil. Sampailah 4-5 orang anon dok picit2 pipi Aqil. Kami dah mula rimas. Aqil dahla pantang betul orang picit2 pipi dia, lagilah dia rimas. Kesian kat Aqil. Meronta2 tiap kali kena cubit pipi. Tapi dia tak nangis lah. Yang lagi extreme, masa tu kami tengah belek2 barang, tetiba adik (ke kakak ke bantai jela panggil adik) penjaga kedai tu, geram2 ngan Aqil. Memula pegang2 tangan, pegang2 pipi pastu tetiba tanya " Kak, boleh saya sayang dia?". Aku ni tetiba blur, apa maksud sayang dia ni?. Senyum jela. Lepastu tetiba dia cium pipi Aqil. Ok..itu maksudnya sayang. Huhuhuhuhu.Memula macam tak kisah lah, tapi bila dah banyak kali terasa geram dan risau pun ada.Yela..orang tak dikenali cubit2 pipi anak kita. Kalau yang kita kenal tak kesahlah. Memanglah diorang tak buat pape, geram sangat ngan Aqil agaknya sampai tercubit2 pipi dia. Tapi aku kalau geram ngan baby orang yang tak dikenali masa jalan2 kat shopping mall ke kat mana ke, takdelah berani nak cubit2 pipi dia. Walupun lah baby tu comel tahap babydoll, gebu mulus tapi tahan jela geram simpan dalam hati..Korang pernah alami situasi gini? How to avoid lah? Nak je tulis note kat stroller or carrier Aqil " Dilarang mencubit2 pipi anak saya". Boleh? Hahaha. Budget baby retis betol :P


Am I too paranoid? Rasanya semua parents akan paranoid pasal anak dia kan. Ke korang jenis tak kisah pipi korang dicubit2 oleh anon?



 Rimaslah Aqil mama nak pergi jalan2 kalau macam ni. Baik duk umah je tengok Upin Ipin. Huuu



15 comments:

Juliet said...

Tak suka jugaaaaak! Sebab takot tangan dorg dirty nanti takut kuman ke bakteria ke kena kat baby.

Yes, Ena. U have to be paranoid. This is not main-main. Hehehe.. Dah la anon, takot la kot dijampinya anak kita tu ke.. Have to think extra negative cause..

Prevent is better than cure. Apakah? Haha. Nak cakap, prevent je la ;)

PS : Kelasss kau mariaaaa.. letak je signage mcm tu.. baru la feeling2 retisss.. ;D

Erina Asmawani said...

khennnnn..sekali dua I ok lagi tapi bila dah ramai anon dok picit2 pipi dia I risau. Kot2 sebelum tu diorang baru lepas kuar toilet ke ape ke kan..Arggh! Stress.

Tak pun sediakan sanitizer sebelah Aqil pastu buat sign "Sila sanitize tangan anda sebelum geram2 nak picit pipi saya. Sekian" Boleh gitu? Hahaha

CikNaa said...

kalo ciknaa cubit2 pipi tu tak suke..sbb org tua2 cakap tak elok picit pipi baby nanti dia xselera nak mnyusu.. kalo cium lagi la pulak.sampai tinggalkan air liur yu! mak geli.. :))

aTy _faRed~ said...

eeeee..memang tak suker ar...siyes...kalau dok tengok2 jer ok lagi.ni kalau dah kate nak pegang2 bagai tu rase tak pekenan..satu sebab kompem ar tak kenal kan..lagi satu pasal hygiene..sekarang ni macam2 penyakit..

izla said...

perghh kecik2 lagi dah ramai peminat!

HEMY said...

kalau dh berderet maybe rimas kot..tapi kalau cubit tu slow n tak menyusahkan anak aku..tak kisah kot

Linda Musa said...

shomel sgt baby aqil neh....kalau aunty jumpa sure kena cubit2 gak..hihi

Lady Antz said...

Kalau akak senyum sinis jer..buat muka garang2 sket..trus tak berani pegang..diorg acah2 jer harith..hehehe kalau akak yg pegang harith akak jauh2kan sket aa dr diorg..senyum2 jer.. Paham2 sendirila kan..You never know where the hands had been!! Waaarghh... G toilet tak basuh tgn ke, ader tibi penyakit ke mane kita tau...huhu..

CaDLyNN said...

debabnye aqil...
akak aku pon tak suke anak dia dicubit2 org..

afiewithayie said...

bley tak pas kene pegang2 cobit2 tu kita lap ngn wipes..?tak suke jugak klo cmtu..kebersihan diutamakan..hehe..

Erina Asmawani said...

CikNaa:
betul ke camtu? huhu..xmolah. Alhamdullilah Aqil nak lagi lah menyusu.Tapi dia mmg x suka org cubit2 pipi dia. Kalau air liur org kita kenal xpela, ni anon..Erk!!!

Aty:
Kannnn..kekadang rasa rimas betul. Huhuhu. Yela, skrg macam2 penyakit..bukan lah nak kata kita ni menyombong ke fikir bukan2 ke apa tapi anak kita kot. Paranoid lah.

Erina Asmawani said...

Izla:
tu la pasal..kalah retis..hahaha

Hemy:
kalo mcm tu ley diterima lagi lah..tapi kalau lebih dari 2 orang bukan takat Aqil, makpak dia pun rimas. huhuh

Erina Asmawani said...

Linda:
Kalau aunty Linda xpela..hehehe..

Kak eja:
kalau nak stroller tak sempat nak senyum sinis kak, ade je tangan yg laju mencubit. Kalau naik carrier pun berani je diorang nak cubit2, x sempat nak jauh2 dari orang. Tangan diorang ni sgt pantas.Berani betul kan.

Kannn kak..memangla memula xnak fikir -ve, tapi sebabkan ni orng kita x kenal, haruslah fikir -ve jugak. Huhuhu. Risau

Erina Asmawani said...

Lynn:
debab montel dah dia. Hehe
Tengok orang jugak kot Lynn, ada yg ok x kesah tapi rasanya most mommies akan worry & paranoid.

Afie:
samaaaaa..ena buat je mcm tu. Yela, langkah berjaga2 :)

I Wayan Ardana Putra said...

free novel 3D









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015