Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Friday, November 30, 2012

Kuching, kami datang!

Salam semua. Selamat hari Jumaat yang mulia. Lega dah settle unpack semua barang2, siap dah kemas semua. Lepastu pagi tadi cepat2 packing untuk jejalan pulak. Petang ni InsyaAllah kami akan ke Kuching. Sebab utama nak ke sana ialah nak attend wedding sahabat kesayangan :) Sambil tu mestilah jalan2 cuti-cuti Malaysia sekali kan. Kami pergi sana 5 hari 4 malam.Nak bawak Aqil tengok kucing besar, melawat tempat mama dia study dulu, nak ajar Aqil makan mee kolok.Hehehe.Oklah, have a great weekend everybody. Mmuah!! 

May Allah ease our journey. Aminn :)

Thursday, November 29, 2012

Busy..busy.


Sekarang tengah busy teramat sebab semalam baru berpindah dari rumah kami ke rumah mama dekat Shah alam sebab rumah kami tu (kuarters) nak kena buat major renovation. Makan masa berbulan2 jugalah. So, sekarang kami kembali menjadi warga Shah Alam. 

Kesian jugak dengan encek hubby sebab kena ulang alik hari2 Lembah Beringin-Shah Alam, yang ambik masa lebih kurang sejam jugak lah. Tapiii..tengok keadaan jugak, kalau dia busy ke, cuaca tak mengizinkan, takpe lah kalau dia tak dapat balik hari2. Seminggu dalam 3 kali pun dah ok. Kesian lah pulak kan, dengan penat kerja nya, kena redah jem nye lagi. Esok pepaginya lagi lepas Subuh nak kena keluar rumah lagi. Takpe lah, berkorban..kami dekat sini InsyaAllah ok2 saja :)

So, sekarang tengah operasi mengemas barang2 yang banyak gila yang dihangkut ke rumah mama ni. Busy..busy. Oklah, nak sambung kemas lagi ni. Bye.

Tuesday, November 27, 2012

Masalah rambut gugur yang kronik.

Mesti semua wanita pernah mengalami masalah ni kan especially mommies yang ada baby.Kalau baby dah pandai menyembur2 tu, jaga2 lah..mesti rambut mamanya akan start gugur. Ni memang masalah biasa yang mommies kena hadapi sebab badan mengalami perubahan hormon lepas bersalin dan membuatkan rambut2 kita gugur dengan banyaknya. Sobs.

Mama Aqil tengah mengalami masalah rambut gugur yang sangat kronik sekarang ni. Memang sangat2 banyakkkkkk rambut yang gugur especially kalau lepas mandi. Memang penuh lah lubang air dekat lantai bilik air tu dengan rambut. Memang sedih sangat tengok keadaan rambut yg semakin hari makin menipis ni. Macam2 jenis shampoo khas untuk masalah rambut gugur ni dah cuba. Dove, Pantene, Rejoice..semua sama je. Tak nampak perubahannya. Rambut tetap gugur dengan jayanya. Kekadang rasa macam takmo syampu rambut je sebab tak sanggup nak tengok rambut gugur..huhu.Tapi 2 hari tak syampu rambut pun dah tak tahannnn sebab kelemumur pulak muncul dengan banyaknya. Gatal gila kulit kepala ni. Ergh!! Masalah berganda. Memula masa rambut ni baru2 gugur macam tak risau sangatlah sebab memang normal lah lepas bersalin rambut gugur,tapiiii..kalau dah kronik sangat ni rasa risau. Takut botak pulak. Huhuhu

Orang kata kalau rambut pendek kurang sikit rambut gugur tapiii..dah serik nak gunting rambut pendek sebab tak sanggup nak tahan rimas, tak boleh ikat. Lagipun encek hubby lagi suka isteri dia ni berambut panjang.Tapi kalau berambut panjang tapi makin menipis..haru jugak tu kan. Huhu T_T. So, ada any sugestion untuk syampoo yang sesuai or any petua ke tips ke untuk atasi masalah rambut gugur yang sangat kronik ni? Please share ok :)

Pasrah T_T

Monday, November 26, 2012

Khas buat Bella :)

Kami semua berkenalan dari alam maya je, lepastu jumpa2 semua sekepala. Terus jadi rapat. Macam adik beradik. Tapiii..setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. Seorang dari kami akan terbang jauh.Bakal berhijrah ke tempat baru. Memang jauhhh. Sobs.


Ye, kami la tu memuah bloggers :)
Yang berbaju biru itu yang bakal tinggalkan kami.Kami panggil dia Bella, sebab dia peminat no 1 Edward Cullen. Comey orangnya, ayu2, pemalu tapi garang ok..garang2 manja giteww. Awww.







Ingat kami selalu :)
Kalau busy tak sempat update blog, update twidderrr pun takpe.
At least kami tau apa cerita ko kat sana :')

To Bella, jaga diri bebaik dekat tempat orang. Nanti jauh dari family, dari kawan2, dari kami, tapi ingat kata2 Hemy, biar Allah sentiasa di hati, Quran sebagai pedoman. Ok?.Takpe, bersusah2 dulu..bersenang2 kemudian.InsyaAllah. Agak2 ko tengah sedih, stress, ko tengoklah gambar2 Keri atas tu. Kompem ko tergelak balik.Hahaha.Kami doakan agar segala urusan ko kat sana berjalan lancar dan moga di murahkan rezeki. Dapat kerja best2. Dapat jumpa bakal suami ensem macam Ell. Eh eh. Nanti kalau ada rezeki, AA buat sale gila2..boleh lah kitorang datang melawat ko kat sana :)

Tak dapat hantar ko pergi airport, nak peluk, laga2 pipi chubby mu itu..buh gambar ko naik flite pun jadilah.

" Bertemu dan berpisah adat manusia biasa, hilang di mata di hati tidak lupa.Berdoalah kita agar aman dan sentosa, semoga kita berjumpa lagi di lain masa" Sayup2 berkumandang  lagu ni dalam fikiran aku pulak kan masa taip entry ni .Oh..syahdunya.Sobs T_T.

Bye Bella...
Bye Bella..
Bye..
Bye..
Bye..


Friday, November 23, 2012

Aqil Hamzah 9 bulan.

Syukur Alhamdulillah. Bertambah lagi sebulan usia Aqil Hamzah. Terasa macam baru je buat entri dia 8 bulan haritu..tup tup dah masuk 9 bulan dah. Macam2 perkembangan baru Aqil bila masuk 9 bulan ni. Antaranya dah pandai berpusing2 masa meniarap, menyusur pun dah boleh sikit2, belum laju lagi.Kalau tak sebelum ni reverse je kalau meniarap. Dah angkat2 badan macam buat pumping tu..macam nak merangkak tapi montot berat lagi. Heee. Dah boleh makan yang keras2 sikit. Kalau dulu makan bubur kena bebetul halus blend bubur tu, sekarang dah boleh dah makan yang kasar2. Pandai dah dia kunyah kalau bagi yang kasar2, takde dah nak termuntah dah.Good boy! Kalau makan biskut (biscotti atau baby bites) pandai dah pegang sendiri & makan sampai habis.Tapi memang kena ada dekat dia lah masa makan biskut tu sebab kekadang bila biskut tu dah sampai hujung2, dah tinggal pendek je,dia sumbatkan semua dalam mulut. Haaa..kekadang termuntah sebab biskut tu besar kan, takut tercekik. Huhu. So far Aqil memang takde masalah makan, dia makan je.

Pon pon! Bagi laluan..Aqil Hamzah nak lalu :D

Dah pandai berdiri (kita yang diri kan), kalau kat sofa ke, adalah dalam 3 saat dia berpaut diri kat sofa tu. Kaki nak joget2 je bila kita dirikan..macam menari Gangnam style.Ayokk!! Mulut pun dah riuh..kejap2..mamamamaa..kejap2..tatatata. Dah pandai nangis kalau tegok ayah dia pergi kerja. Dia berlari (pakai walker), nangis2, kejar ayah dia ke pintu kalau tengok ayah dia nak keluar. Oh..sebaknya tengok dia nangis gitu. Jalan penyelesaian, main2 dengan dia kat bilik masa ayah dia nak keluar tu, biar dia tak nampak ayah dia keluar. Sekarang ni memang terserlah lah manja Aqil dengan ayahnya. Anak ayah. Lagi satu..sukaaaa sangat tengok Upin Ipin. Dia suka tengok starting cerita tu yang "Haii..saya Upin, ini adik saya Ipin", dia dengar je starting tu dah jerit sengih2 excited sambil tepuk2 tangan. Lepastu kusyuk dia tengok sampai habis episod. Kekadang tersenyum2 sambil tengok tu. Macam paham je.Kalau tengok cite lain takdelah sekusyuk tengok Upin Ipin. Agakanya dia suka dengar suara Upin Ipin kot.

Pagi semalam masa tengah suapkan dia makan, terasa sesuatu masa sudu tu terkena gusi dia. Macam ada gigi. Ehhh..dah tumbuh gigi ke anak mama ni?? Masuk suapan kedua still rasa lagi sudu tu macam terkena sesuatu. Lepas abes makan..cuba ngangakan dia, sebab nak tengok apa yang rasa sesuatu tu. Nampak ada garisan putih atas gusi dia. Belah bawah. Bila rasa2, keras..yelahhh! Aqil dah tumbuh sebatang gigi. Hehehe.Alhamdullilah.Takdelah dia meragam ke merengek ke masa nak tumbuh gigi ni. Cuma perasan lately air liur asik meleleh je lah. Ayok..saspen pulak camne nanti nak nyusu bila gigi dia dah banyak.Takut kena gigit!! Oklah, sekian cerita perkembangan Aqil masuk 9 bulan. Have a nice weekend eerybody. Boiboi :D


 Semoga membesar dengan sihat & aktif anak mama :)



Thursday, November 22, 2012

In trend yo.

Dulu masa cupcake baru femes, wahh! Semua pun eksaited nak buat & beli cupcake.Dahla comey kan..macam2 flavor pulak tu.


Credited to Google


Lepastu femes pulak dengan apam polkadot. Apam moden. Siap ada filling. Masa awal2 corak polkadot, sekarang ladybird lah angry bird lah. Semua corak ada. Corak 3D pun ada.

Credited to Google


Lepastu femes pulak dengan manisan France nih. Macarons! Memang comey lotey. Walaupun mahal..sanggup jugak tu beli sebab nak merasa. Manis yang amat.

Credited to Google


Bila macarons dah reda kefemesan dia, kek red velvet pulak naik takhta. Memasing pun teringin nak makan kek red velvet ni. Memang sedap. Tapi makan slice je cukup, makan banyak..muak.

Credited to Google

Tak lama lepastu, kek rainbow pulak in trend. Haaa..memasing pun hapdet fb memasing dengan rainbow kek ni. Memang femes. Aku dulu pun punyalah ngidam ngan rainbow kek ni, mujur dah dapat rasa rainbow kek yang mabeles masa beday Xiyad dulu.Each layer flavor lain2 tu tau.

Kek beday Xiyad! :D


So sekarang apa pulak yang tengah in?? Yee...semestinya Crepe Durian. Hamboihh..semua pun duk cite pasal crepe durian ni. Kat fb, ade je hari2 orang duk cite ngidam crepe durian lah, crepe durian sedap lah. Sesiapa yang tak makan lagi crepe durian ni terasa ketinggalan sangatlah gamaknya. Tak in. Hehehe. Aku pernah rasa, memang sedap! Lembuttt je. Rasa nya lite sikit dari durian. Dalam tu ada krim campur durian. Nyumm! Tapiii..makan durian betul lagi nikmattt! :D


Credited to Google



Tapiiiii..kalau crepe durian warna warni gini..errr..seram tak nak makan? Warna warni kalah rainbow kek. Huhu

Credited to fb member

Kek2 & manisan pun ada trend. Same lah jugak macam fesyen. Dulu2 femes tudung bawal, pastu shawl pulak, pastu tudung ekspres, sekarang ni tudung bawal tengah in balik. Baju pun sama. Macam2 trend. Sekarang femes dengan design peplum pulak je. Yang penting aku tak pakai lah peplum walaupun tengah in, kang orang ingat aku mengandung pulak. Huhu. Tak sesuaiii. Yang badan kurus2 kecit molek barulah sesuai gitu nak pakai peplum :)









Monday, November 19, 2012

Keperluan baby atau kehendak ibu bapa?

Almost 9 bulan dah kami jadi mama & ayah pada Aqil Hamzah. Banyak yang dah kami pelajari sepanjang 9 bulan ni. Dan masih banyakkk lagi yang perlu kami belajar di alam parenthood ni.Dan yang paling penting, kami (errr..lebih kepada aku) dah boleh bezakan mana satu keperluan baby & jugak kehendak mama ayahnya (errr..lebih kepada kehendak mama lah.Hehe).

Kalau dulu, masa Aqil dalam perut. Eksaitednyaaa, kalau boleh semua nak dibelikan untuk Aqil. Complete!! Benda yang tak penting2 pun nak dibelikan nya. Mujurlah ramai yang nasihatkan (terutama sekali encek hubby), apa yang patut beli & tak perlu beli.

Bila dah jadik mama ni, baru sedar yang banyak sebenarnya dibeli bukan sebab keperluan baby, tapi kehendak mama ayahnya.Macam breastpump. Eh, ni obviously lah kan ni untuk mama bukan untuk baby. Hihihi. Ni cerita berdasarkan pengalaman sendiri ni tau. Masa dalam pantang dulu pakai Avent manual sebab memang kena pump hari2, kalau tak nanti miss B akan bengkak. Pastu bila dah habis pantang, ntah kenapa mengada2 sangat pergi beli Spectra. Konon sebab nak buat stoklah, pakai electric breastpump ni cepatlah. Spectra ni memang bagus, cumanya susah nak bawak ke mana2 plus besar. Jadinya yang Avent manual jugak digunapakai sampai sekarang sebab senang nak dibawak ke mana2. Lagi satu, kalau fully housewife macam mama Aqil ni rasanya tak perlu kot breastpump memahal sebab baby akan direct feeding je pun. Akhirnya, Spectra ku disimpan di dalam almari saja. Haihh. Rasa membazir sangat. Yela, harga pun bukannya murah.Harap bila dah kerja 1 hari nanti, Spectra ni akan berjasa balik.

Lepastu stroller,mengikut pengalaman sendiri dan pengalaman dari kakak dan kawan2 yang dah ada anak, stroller ni akan digunapakai kejap je sebab bila baby dah pandai duduk dan jalan, kita lagi senang nak bawak buggy ke mana2 sebabnya ianya kecik & ringan compared dengan stroller yang besar dan berat. Jadinya terus beli buggy je,amat menjimatkan dan boleh pakai lama :D Macam Aqil dulu pinjam stroller abang Iman , sepupu Aqil sebab abang Iman dah tak pakai, so bila Aqil dah besar sikit, kami beli buggy je. Senang.Syukurlah tak ikut nepsu beli stroller masa awal2 tu.

Masa Aqil 3 bulan, aku eksaited la pulak belikan playgym untuk dia.Playgym pun rasanya bukan satu keperluan untuk baby.Kehendak mamanya. Mama Aqil je yang over. Sebab baby guna kejap je pun. Bila dia dah pandai meniarap, bergolek2, dia tak layan pun playgym dia. Dia akan mengexplore 1 rumah. Huhuhu. Bumbo seat pun rasanya tak perlu kot, sebab bila baby dah pandai duduk sendiri, dia takmo dah duduk dalam bumbo tu. Nampak tak? Mostly barang2 yang dibeli sebab nepsu mamanya, bukan baby pakai lama pun. Sebulan dua je. Pastu simpan dalam stor. Huhu. Pembaziran di situ.Ada lebih bagusnya terus beli walker dan highchair. Walker akan digunapakai lama dan highchair memang sangat2 membantu tiap kali baby nak makan. Sampai umur setahun dua pun still boleh makan guna high chair jugak :) 

Masa Aqil baru masuk 6 bulan, hati jiwa raga ni meronta2 nak kan Avent food processor pulak, kononnya sebab senang nak buat makanan Aqil. Tapi encek hubby bo layan, katanya tak perlu kot. Steamer & blender hadiah kawen pun ada, still tak digunakan, pakai yang itu je lah. Memang encek hubby lah banyak menyabarkan aku dari terus beli menda2 yang tak penting untuk Aqil ni. Dan ye, lepas Aqil dah boleh makan, dia memang tak suka puree!! Gigihlah mama dia ni steamkan buah buahan, buat puree segala, dia tolak. Yang dia suka sangat makan ialah bubur. Masak bubur pakai periuk je, tak perlu food processor bagai.Haaaa..cer bayangkan kalau dah beli food processor yang mahal tu tapi tak digunakan, memang free2 lah kena bebel ngan encek hubby. Syukurlah tak terjebak. Sekarang ni memang hari2 masakkan bubur untuk Aqil. Lepastu blend sajok pakai blender hadiah kawen tu haa :)

So,sekarang ni kalau nak membeli barang2 untuk Aqil mesti fikir dua tiga kali dulu, benda ni sebenarnya untuk Aqil atau mamanya yang over. Biasalah, anak first, mestilah eksaited ye dak. Tapiiii kalau semua benda pun nak eksaited, ayah Aqil pun boleh botak kepala (eh, bukan sekarang pun dah memang botak ke?). Hihihi. Kalau nak belanja lebih dekat barang2 anak macam walker, highcair, buggy & carseat tu takpe lah sebab benda2 ni akan digunapakai lama, so kenalah cari yang berkualiti. Alang membeli menang memakai gitu :) Memang lah kita nak yang terbaik untuk anak, tapi kalau dah sampai tahap membazir..tak elok jugak tu kan. Sekian saje perkongsian pada hari ini. Peace! :D


Jangan bazir2 tau..tak baik.
*Aqil senyum macam ada misai. Hehehe*

Wednesday, November 14, 2012

Cuti-cuti Penang :)

Lama dah kami plan nak pergi bercuti ni, dari Aqil 4 bulan lagi rasanya. Tapi encek hubby cakap Aqil kecit lagi nak bawak jejalan jejauh, tunggu dia besar sikit. Ok2.Sekarang Aqil dah 8 bulan setengah, dah big boy, so masa untuk pergi bercuti2!! Wehuuu! Our first family holiday! Destinasi pilihan ialah ke Pulau Pinang.  

Hari Sabtu seawal jam 830 pagi dah bertolak. Aqil dengan mama duduk seat belakang. Aqil duduk dalam carseat. Alhamdulillah, dia takde meragam pun sepanjang perjalanan kami ke sana . Elok je dia duduk dalam tu. Angkat bila dia nak menyusu je.Umpan Aqil dengan macam2 toys.Letak toys yang gantung2 lah, yang bunyik2 lah, yang berlampu2 lah sebab tak nak bagi dia boring. Dah rupa taska bergerak pun ada seat belakang tu. Hahaha

 Jam 12 lebih kami sampai ke jeti Penang. Kami naik feri! :D
 Sonok Aqil tengok laut bergelora masa atas feri tu :)
Kereta kena bayar RM7.70 untuk naik feri.

Masuk pusat bandar kami sesat barat pulak dah. Memasing konfiden je ingat senang nak carik hotel,dah la GPS rosak, sekali ambik ko..berpusing2. Hotel kami kat Tanjung Bungah, punyalah gigih carik sign Tanjung Bungah tak jumpa2, rupanya ikut sign Batu Feringgi. Kihkihkih. Komfiden lebih mama ngan ayah Aqil ni.


Akhirnya pukul 2 lebih kami jumpa jugak hotelnya.
Kami Check in di Rainbow Paradise Beach resort.
Best!! One word to describe the hotel :D
Hotel dibooking di website Booking.com je. RM140+ satu malam, including breakfast. Memang cari hotel yang ada swimming pool & dekat ngan pantai sebab nak bawak Aqil swimming. Hee. Kami ingatkan bilik yg kami book just bilik je, rupanya ialah suite. So memang berbaloi dengan harganya.Worth it.


Dan aktiviti pertama Aqil dalam hotel ialah MANDI!!
Segar2 kan badan.Cian dia penat duk lama dalam kete.
Dan semestinya Aqil terkepak2 eksaited masa mandi dalam tub yang besar tu! 

Petang tu kami tak kemana2. Rehat2. Hilangkan penat. Malam tu kami ke Batu Feringgi nite market. Bersama2 ngan Kak Zona :)


Dekat lobi.Aqil tunggu acik Zona yang tak sampai2 ni. Hee

Sebelum ke nite market, isi perut dulu dekat Khaleel. Femes jugaklah kedai mamak ni dekat Penang. Mama Aqil semestinya makan nasi kandar!! Hohoho. Kalau datang Penang automatik jadik gila nasi kandar sebab kat Penang jelah nak rasa nasi kandar yg bebetul sedap terangkat! Nyum!


Dengan Kak Zona. 
Jejalan nite market, macam biasa..mata semestinya rambang tengok barang2 comel kat sana. 1 jam jugaklah jalan2 kat nite market tu. Tu pun tak jalan sampai hujung. Memang panjang. Kami takdelah memborong sakan, just beli souvenirs untuk family members. Aqil tido je sepanjang kami berjalan2 tu. Good boy :)

Aktiviti esok paginya pulak ialah bawak Aqil ke pantai. First time dia ke pantai. Kaki dia jejak je pasir pantai,tangan terkepak2. Bila ombak lalu kena kaki dia, eksaited!! Kadang2 macam takut2 pun ada jugak maybe sebab airnya sejuk. Aqil sampai sekarang pun still mandi air suam2 lagi.Tapi bila dah lama2 dudukkan dia kat gigi air tu,suka pulak dia. Especially bila ombak datang. Suka kemain siap nak tangkap2 ombak lagi :)

Aqil first introduction to beach :)

Lepastu kami terus ke swimmong pool.Since Aqil dah boleh terima main2 ngan air sejuk masa kat pantai tu, so masa masuk je dia dalam swimimming pool, bertambah suka lah dia.Siap terkodek2 lagi kaki ngan tangan dia. Sekali bila mama dah pakaikan dia neck float..terus dia krik krik krik. Terdiam. Hahaha.Tangan ngan kaki dia stop terkodek2. Mebi dia rasa tak selesa dengan neck float tu. Rasa tercekik kot. Bila bukak, ceria2 balik macam biasa. Main air sengih2. Satu lagi barang yang direject oleh Aqil selepas food feeder.Nampak sangat mama je yg beria2. Hohoho. Tapi comel je bila Aqil pakai neck float ni, badan dia terapung2.

Swimming time! :D
Yang bestnye, lepas Aqil naik dari pool baru teringat yang Aqil tak bukak diaper!! Kahkahkah. Patutlah berat semacam je anak mama masa nak angkat keluar tu. Haaa..memang penuh lah PetPet menyerap air kolam dan air pantai. Jangan risau, diaper bersih tu. Sebelum pergi pantai dah tukar diaper baru :P

Dah mandi2, Aqil dah rehat tido,aktiviti seterusnya kami ke Nasi Kandar Line Clear!! Tekak duk terbayang2 kesedapan nasi kandaq dari bangun tido lagi. Memang the best lah nasi kandar Line Clear ni. Masa kitorang sampai dalam pukul 3 petang macam tu, tuddiaa..baratur panjang sampai ke jalanraya. Tapi gigih jugaklah kami beratur. Tapi service diorang memang laju. Ketiak pun tak sempat nak berpeluh lagi masa beratur tu dah sampai kat tempat order nasik.


Nasi Kak Zona, lauk ikan + telur masin =RM5
Nasi mama Aqil, lauk ayam goreng + sayur = RM7
Nasi ayah Aqil, lauk ayam goreng + sotong + telur ikan = RM22.
Haa..tuddiiaa, ayah Aqil bebetul lepas ngidam makan nasi kandaq!

Sesiapa yang pernah pergi Line Clear ni taulah macam mana sempoinya kedai ni. Masuk2 masa beratur akan jumpa dapur dia dulu. So masa beratur tu nampaklah segala menu yang dorang masak. Kari udang besar2, kari kepala ikan pun besar2. Semualah besar2. Nampak jugak diorang buat air ice lemon tea pakai lemon. Baru betul2 ice lemon tea ni kan. Selalu pakai limau je. Dahla ayam goreng Line clear ni memang terbaikkk!! Masa makan tu, setiap gigitan ayamnya tu terasa kenikmatannya. Nyumm! Balik tu siap tapau lagi ayam gorengnya 3 ketui.Hehehe

Plan asal sebelum ke Line Clear ialah nak ke toy museum, tapi rupanya toy museum dah tutup. Hampa betul kami. So, lepas dah makan, plan nak ke butterfly farm & Gurney Drive pun terpaksa dibatalkan sebab hujan. Tak tahu nak ke mana lagi, kami jalan2 pusing 1 pulau. Mujur Kak Zona ada, dia lah jadik tourist guide kami.Heehe. Dari Padang Kota Lama, ke Georgetown, Bayan Lepas, Balik Pulau, Batu Feringgi. Semua kami lalu. Nampaklah jambatan Pulau Pinang kedua yang still dalam pembinaan tu. 1 jam setengah complete pusing 1 pulau. Kecit comey je Pulau Pinang ni rupanya :)

Esoknya, hari Isnin jam 11 pagi, kami checkout dah. Berakhirlah cuti-cuti Penang kami selama 3 hari 2 malam ni. Serius rasa tak puas. Kalau boleh nak stay lama lagi. Nak gi jejalan banyak tempat lagi.Tapii, takpelah..walaupun masa terasa sangat singkat, kitorang enjoy!! :D

Sebelum balik, haruslah tangkap gambar family dekat bilik hotel yang cantik ittew 

We had a really great time :)


Till then, Bye bye Penang. Aqil nak balik dah. InsyaAllah, panjang umur Aqil datang lagi. Masa tu Aqil mesti dah boleh berjalan, berlari dah.Metacey banyak2 acik Zona sebab bawak Aqil jejalan.Muahhh!!



 P/s: Rupanya toy museum tu bukan tutup, dah berpindah tempat. Huhuhu. Takpelah, takde rejeki.




Friday, November 09, 2012

Penang, here we come! :)


Aqil test neck float dia :) 
Tak sabar nak bawak Aqil swimming.

InsyaAllah esok kami anak beranak akan ke Penang. Cuti-cuti Malaysia.Hehehe.Moga perjalanan kami selamat dan dipermudahkan. Byee :D

P/s: Boring gila ASK tahun ni -_-"




Aqil dan food feedernya.

Yeay!Aqil dah ada food feeder, beli dengan mama Naila. Masa gathering haritu dia bawak banyak stock food feeder ni, terus lah beli :) Moh tengok aksi Aqil bila dibagi food feeder ni.

Balik dari gathering haritu tak menyabar dah mamanya ni, terus singgah kedai beli pisang, nak diletakkan dalam food feeder tu. Sesampai je kat umah, bagi Aqil belek2 dulu food feedernya tu. 

Kidsme food feeder. Gaya Aqil macam dah tak sabar2.

Potong pisang kecit2, sumbatkan dalam tu. Masa memula bagi Aqil, dia capai..tapiiiiiii..dia gigit pemegang feeder tu, bukannya gigit pisang tu. Huhuhu. Beria2 dia menggigit buat macam teether.




Lepastu bila dah betulkan, suh dia geget yang ada pisang tu..tengoklah reaksi dia..

1) Gigit2            2) Eeeee..rasa pelik      3) Buat muka



Lepastuuu..terus dia campk food feeder tu haa.. Bo layan!! -_-"

Aqil tengok tv lagi best la mama.

Aqil memang tak suka makan buah lah, even kita buat puree pun,dia akan ketap2 mulut dia, refuse takmau makan. Haiyooo. Ok, semalam try bubuh kurma pulak dalam food feeder tu,





Tunjukkan  kat dia, tak eksaited langsung! Buat dono je. Kita panggil2 dia tunjukkan food feeder tu, bo layan! Hohohoho. Memang dia tak berminat lah.

Kacau lah mama ni, Aqil nak tengok tv.

Lepasni nak try buh biskut pulak, tengok camne reaksi dia. Sesiapa berminat dengan Kidsme food feeder ni boleh lah beli dekat sini Mum Naila Collection :)


Wednesday, November 07, 2012

Tuesday, November 06, 2012

Meet the mommies & babies :D

Alhamdulillah. Gathering bersama gojes2 blogger mommies berjalan dengan lancar sekali Ahad lepas. Cuaca pun elok je..kejap redup2, kejap panas, syukurlah tak hujan. Sesuai lah untuk aktiviti piknik2 kami. Firstime ok jumpa mommies2 ni semua, sebelum ni kenal di alam maya je. Akhirnya dapat juga jumpa diorang di alam nyata :D 

Puan Pinguu as event organizer kata aktiviti start pukul 10 pagi. 10 pagi katanyaaaa..pukul 10 pagi baru kami nak bertolak dari rumah. Huhuu. Singgah kedai kejap beli ais dan kek. Ada orang tu semangat berkobar2 katanyaaaa nak buat kek lah kapkek lah..last2 beli kek tunjuk2 je dekat kedai. Hohoho.Mahap2..tak berkesempatan nak membuatnya.Sesampai je dekat area tasik Shah Alam, masa tu dalam kereta,nampak sekumpulan mommy2 dekat tempat parking. Sekali nampak ada sorang baby girl tu pakai headband "Dhia". Terus excited suruh encek hubby masuk kat tempat parking tu. Dah jumpa dah diorang! :D 

Bermulalah sesi ice breaking. Kenal2.Masa ni ai malu2 kucen yuu.Hati debau2 sikit. Saspen. (Lebih kurang sama gak debaunya masa firstime jumpa Geng Memuah dulu).Hihihi. Turun je tempat parking, jumpa lah Umie a.k.a Puan Pinguu dan babynya Dhia. Izfanora (memula komfius ingatkan Nora ni Umie sebab dia tengah dukung Dhia..hiii), CikNaa & babynya Razin, Ika & babynya Ammar dan Anis & babynya Airiel. Lepastu barulah Wawa & baby Naila, Nurul & baby Daaliya & Erin & baby Aish datang.8 family yang join.Meriah! Tengok gambar dulu la :)

 Wawa, Umie, Anis, IkaCikNaa, Saya, Erin & Nurul.
Klik lah link2 ni kalau nak baca blog gojes2 mommies ni :D


Sesi bergambar baby2. Macam2 keletah ok. Dengan Airiel kena check lubang telinga, hidung dengan Naila & Daaliya. Lepastu tetiba rambut Naila kena tarik dengan Daaliya. Razin steady je sampai buat gaya bosan sembam muka dekat toto. Hahaha. Ammar dengan cheekynya, aktif nak berjalan dah dia. Dhia maintain ayu.Aqil jugak yang krik krik krik, dia ralit tengok SEMUT!! Hahaha..dia perhati je semut2 tu. Macam2. Masa ni Aish belum sampai lagi. Anis, Ena amik few gambar dari fb Anis tau.Boleh kan? :)


Aqil & Friends. Suka dia dapat jumpa kawan2. Tangkap gambar dengan Naila senyum pulak tu.Dah la sesama pakai kuning Amboi amboi2 :D


Comel2 belaka diorang ni. Geremmm! Rasa nak kenyek2 :P

Dah bergambar2 tetiba Aqil pulak ek ek ekk..cranky. Lapar sudah. Bagi makan dulu. Boleh pulak time tengah suap2 dia makan dia tertido. Alahai..cian anak mama. Dah ngantuk sangat. Adalah dia tdo dalam 45minit camtu, lepastu mata cerah balik. Eksaited jumpa kekawan takley tido lelama :D

Naila check Aqil..agaknya dia heran ngapelah kawan dia ni tutup mata. Hihihi. Ammar tengah check buggy Aqil. Berminat sungguh dengan buggy Aqil, nanti boleh suh mama ngan ayah beli ok :D

Bila anak masing2 dah kenyang, dah isi perut. Sesi mama2 & ayah2 pulak yang isi perut. Makanan2 memang superb!! Satay ada, nasi minyak ada, spagetti ada, sandwich, karipap, kek, keropok. Macam2 ada. Memang meriah la makanan2. Nasi minyak mak Nurul buat memang sedap. Rasa nak tambah2 je. Tihihi. Satay pun sedap. Memula amik 4 cucuk, makan..ehh sedapnya. Tambah lagi 3 cucuk. Dapnya!! Rasa nak tambah bercucuk2 je lagi. Umie order kat mana? Terbaiklah! Sandwich pun sedap, karipap pun sedap,spagetti pun sedap,kek roll pun sedap. Eh semualah sedap! Err..kek pisang (yang bebetul ada pisang dalamnya) tu sedap tak? Hiii..*maluuu..menyorok bawah tikar*

Nasi minyak kenduri Daaliya ni :D

Sambil2 makan, borak2 ngan mommies semua. Baru firstime jumpa tapi semua peramah. Sporting.Macam dah kenal lama je. Best2! Ayah2 pun pandai bawak diri borak2 sesama diorang :D


 Makan2, borak2, tangkap2 gambar. Syiok! :D

Sebelum bersurai, ada sesi tukar2 hadiah. I like this idea. Memang seronok! 

Terbongkok2 memasing kutip nombor masa cabut undi.Semua berharap dapat nombor 8 sebab nak kan food feeder tu. Hahhaha. Aqil dapat nombor 4!! Best jugak hadiahnya..numbers foam. Aqil buat lekat2 kat dinding masa mandi. Metacey pada yang bagi hadiah ni kat Aqil :D

So overall, memang best gathering ni.Dapat jumpa kawan2 baru. Share pengalaman & pendapat memasing. Mekasey bebanyak dekat Puan Pinguu sebab organize gathering kali ni, mommies semua sebab bawak makanan2 best2 & sporting. Ayah2 pun memasing sporting jugak. Seronok lah!! Cuma 1 jela yang tak seronok masa piknik ni, tetiba dicemari oleh birds dropping!! Seluar encek hubby kena, kecepek!! Taik burung gagak yang bertenggek2 atas pokok tempat kami piknik tu.Ayoo..bahaya betul! Next gathering bolehlah buat indoor pulak as suggested by daddy Aish. Ramai2 lah join. The more the merrier :D



P/s: Mommies2 share la link blog,boleh menambah2kan kenalan :)



Monday, November 05, 2012

28 tahun :)


Alhamdulillah. Harini umur menginjak ke 28 tahun. Bersyukur dikurniakan kesihatan yang baik, keluarga yang penyayang, anak yang membesar penuh ceria dan aktif dan suami yang sangat memahami. Terima kasih Ya Allah. Atas semua yang anugerah ini. Semoga kami sentiasa didalam lindungan Mu.


 Saham syurga mama :')

Dah 28 tahun. Setahun lebih jadi surirumah. Aqil pun dah besar. Terfikir, semakin kita dewasa menambah usia,mama dan ayah juga semakin tua. Mungkin dah sampai masa saya bekerja semula. Balas jasa ayah mama yang tak mungkin terbalas. Kumpul harta sama2 dengan suami tercinta.Aaa..seronoknya!! Bukan maksudnya jadi surirumah ni tak seronok..hanya wanita yang pernah jadi surirumah je yang tahu keseronokan jadi surirumah ni macam mana. Tengok anak membesar depan mata, masak, jaga makan minum suami.Memanglah suami mampu tanggung kami anak beranak tapi saya dah mula rindu nak bekerja. Nak rasa "stress" dengan kerja.Rindu nak rasa duit sendiri. Ye, saya tahu ramai wanita2 bekerjaya di luar sana impikan nak jadi surirumah,tapiiii..bagi pendapat saya, kalau dah ada kerja best dan tetap,fikirlah masak2 dulu sebelum nak resign. Fikirkan anak tapi jangan lupa fikirkan ibubapa kita juga. Kerja tu pun satu ibadah kan. Rezeki ada di mana2.InsyaAllah.Moga saya dimurahkan rezeki.Aminn :) 


P/s: Kerja dengan ayah sendiri pun best. Bonus! :D


Friday, November 02, 2012

Jantung rasa nak pecah!

Gara-gara semalam, dapur rumah di masuki kera! Ya Allah..berdebarnya jantung masa tu.Kuarters apartment rumah kami tinggal sekarang ni memang dikelilingi hutan. Memang selalu je cik mon & cik kera ni berkeliaran dekat hutan2 ni. Tapi tak sangka pulak sampai berani masuk rumah. Selalunya memang bukak sikit tingkap kat dapur tu untuk bagi udara masuk sikit,air ventilation.Takde pulak cik kera.Ntah kenapa semalam berani masuk pulakkkk!!

Flashback kejadian semalam.Lepas basuh toilet dalam bilik, tetiba tergerak hari nak check bubur Aqil, takut kering. Sebab masatu tengah masak bubur Aqil. On the way nak ke dapur, terdengar macam bunyi air terkeluar2 dari rice cooker kalau kita masak nasi terlebih air tu. Sekali sampai je pintu dapur...Ya Allah!!! Rupa2nya ada kera tengah godek2 bekas bawang. Besarrrrr pulak tu!! Terus berlari masuk dalam bilik. Kunci pintu! Terus nangis2 peluk Aqil. Huhuhu. Nangis. Memang panik gila time tu.Gigil2 capai henfon call encek hubby.Mujur henfon pun ada dekat dalam bilik. 5 minit lepastu encek hubby balik. Kera tu dah keluar. Tapi disebakan takut gila, mintak encek hubby check dekat bawah meja, bawah sofa semua. Takut kot2 kera tu menyorok. Huhuhuhu

Terus terfikir, Ya Allah..kalaulah Aqil tengah main2 dekat luar masa tu. Kera tu datang, buat apa2 kat Aqil.Sebab sebelum kejadian tu memang Aqil tengah main2 dekat ruang tamu.Seriaunyaaa!! Huhu..mintak dijauhkan. Syukur Alhamdulillah Aqil dalam bilik masa tu. Bersyukur sangat2. Terfikir lagi buatnya semalam kat pintu dapur, kera tu terus terkam aku..Aaaaa.Takutnya!! 

Sekarang memang fobia lah nak ke dapur. Rela tak bukak tingkap dapur. Seriau sangat. Plan nak basuh baju harini pun takpela, ku rela bungkus kain baju..basuh dekat Shah Alam. Sebab mesin basuh dekat koridor luar, dekat dapur. Eee..takutttt! Terima kasih lah dekat cik kera sebab memulakan November ku dengan penuh kejutan. Memang betul2 punya terkejut ni T_T

Terkejut beruk!!


P/s: Lepasni memang kena extra hati-hati

Thursday, November 01, 2012

Raya AidilAdha :)


Raya Aidiladha kami memang sempoi. Macam dekat Muar, raya Aidiladha memang rileks sikit banding raya Aidilfitri. Kalau Aidilfitri lepas solat raya, lepas makan2 juadah raya, terus semangat nak menziarah sanak saudara kan. Tapi raya Aidiladha, lepas solat raya, makan2, yang lelaki terus ke kandang lembu. Semangat nak sembelih lembu korban. Jadi yang para2 ibu ni merileks saja dirumah. Masak2 :) 


Daging korban yang dah siap dilapah untuk didermakan kepada orang2 kampung. Alhamdulillah, tahun ni tok ayah korbankan sekor lembu untuk cucu2nya ;)

Macam biasa, kalau dah Aidiladha..menu pagi raya tu je ada nampak ayam. Menu seterusnya untuk makan tengahari, dinner, dan hari2 esoknya adalah daging. Sup tulang lah, daging rendang, daging masak kicap, daging asam pedas, tapii yang paling the bomb..daging salai cicah sambal kicap. Perghh! Sedapnyaa!! Memang semua pun daging jelah.

Aqil, biasalah..kalau kat kampung memang jadik kampung boy. Happy bukan main. Yelah,dapat main ngan abang2 sepupu dia. Orang main Ipad, dia pun nak main Ipad. Tak tahan sampai pandai berebut tu dengan abang dia. Pandai pulak dia tolak2 abang nak kan Ipad orang tu. Abang2 main kejar2..dia pun nak join. Lari sakan dia kejar abang2 pakai walker. Siap menjerit2. Dah nampak dah riuhnya raya akan datang macam mana bila Aqil dah dapat kaki, pandai berjalan berlari. Kompem lagi riuh umah atoknya.

Dekat kampung pun Aqil diramah mesra kan dengan binatang2 peliharaan makcu Caca nya. Kucing la, ayam lah. Ayam makcu dia sekor ni memang lah jinak. First time jumpa ayam sejinak ni. Dah macam kucing pun ye.Kalau nampak orang datang,punyelah menceceh dia lari ke kita. Jinak sungguh.

Aqil & Selasih :)
Dia geli2 sebenarnya dengan Selasih tu, tu buat muka seriau je tu.Hehehe. 

Selasih uolss nama ayam ni. Kelass. Sebab bulunya cantik macam biji selasih.Dan makcu kompiden je ayam ni betina. Kalau dah besar tetiba baru tau jantinanya jantan, kenalah tukar jadik DotCom (refer biji selasih dekat CoolBlog).Hahaha.

Esoknya kami mengisi masa cuti dengan berjalan2. Shopping2. Sempat lagi tu nak menyopping.Aqil dapat ni..

Sprockets sweater yang comeyy!! Rawrr!! Little monster!! Mekasey kat ayah GG sebab belikan Aqil sweater ni. Bolehlah Aqil pakai masa kat Kundasang nanti :)

Gitulah kisah raya Aidiladha kami yang sempoi2 saje. Takde pakai baju raya pun. Ngeehehe.Kalau dekat area pantai Timur mesti sambutan Aidiladha meriah semeriah Aidilfitri kan? Betul tak?










Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015