Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, September 27, 2010

Nak tukar background blog?


Ini entry bercirikan tutorial yang pertama. Kawan kesayangan aku, si patik Pojie ni mintak tolong ajar macam mana nak tukar background blog. Setiap orang ada cara masing2, dan ini ialah cara aku..senang, cepat dan ringkas je. Semudah ABC (Fradoo). Haha..


1. Pergi terjah mana2 website yang ada free blog template. Contoh cam website kesukaan aku ni, Shabby Blog dan The Cutest Blog on the Block.

2. Cari lah mana2 background yang menarik di hati.Contoh kat Shabby Blog ni, background nya comel2 belaka.





3. Lepastu, klik dekat coding background yg dah dipilih tu. Copy.Contoh macam coding kat bawah ni.



4. Lepas copy, klik dekat design button kat belah kanan atas tu, sebelah button sign out. Macam pic kat bawah ni. Nampak tak?




 5. Haa..bila dah klik design tu, klik pulak dekat tab Add a Gadget.



6. Lepastu pilih tab HTML/ JavaScript.




7. Nanti akan secara automatiknya terkeluar satu tetingkap baru. Tetingkap? Ahh..belasah jela.Pastu, paste kat situ coding yang dah di copy tadi.

Bila dah paste. Jangan lupa SAVE!


Lepastu, klik View Blog. Haa..megik akan berlaku di blog anda. Tak percaya? Silalah cuba. Goodluck :)



P/s: Pojie, kalau jadik, belanja aiskrim BR ok! Haha

P/s 2: Tak berani nak tukar template sebab dulu penah cuba, habis hilang semua bloglist. Sadisss, tak pasal2 kena buat bloglist baru.Adehh. (-_-")

10 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

patik cb dlu yeee...tq la tutorial ni...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

erina:
sgt2 time kaseh yeeee....lihat la background patik..puas hati yg ini dulu...hehehe...

TQ ye sifu patik ucapkn..

Aidy Shahiezad said...

nk tukar layout tue bagus gak..
tp, jgn slalu... pening kepala readers nnt... hehe.. :)

visit my latest entry:-

Mini Novel Kedua - Sebelum Terlewat
Chapter 2 :: Lelaki Tua Itu
(http://aidyshahiezad.blogspot.com)

Erina Asmawani said...

Pojie:
Yay!Sila belanja beta aiskrim BR ok :)

Aidy:
Yela..kekadang kalo suka tkar template bikin reader pening je kan

amalina rahim said...

wah kakak!! thanks alot. .sy baru nak berjinak dm dunia blog ni. .thanks again !

eqa qutz said...

wah.tengkiu..dpt ubah da background..maceh

MysHara said...

sye x dew design un kt atas sbelah sign out tu~nk uat cmnew yew?

eisya eiffy said...

wow...terbaik.terima kasih ye =)lau x,xtahu cmne nak tukar background tu.jom jengok2 http://eiffyzaku.blogspot.com
tqvm ^_^

Anonymous said...

thanks ,, dri blog awk nie akhirnye sy dpt tuka background image sy kt blog.. serabot kpale mse x reti nk tuka dlu..skrg nie hapy sgt da dpt tuka ... THANKS SANGAT2 !!! ;)

Anonymous said...

Bon alors je suis d'écrire un essai d'écriture créative sur mon utopie personnelle et ce que je voudrais qu'il soit comme et tout ça. Je vais avoir des problèmes à partir cependant. Je n'arrive pas à trouver une bonne introduction qui mènerait à ma thèse --- i qui n'ont même pas ..









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015