Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, April 26, 2010

Cantiknya Corner ku ini ;)

Salam semua..minggu lepas ku senyap je kan. Ada bisnes maa.Tu yg kebizian tu. Minggu lepas dari hari Isnin smpai hari Jumaat aku di PD (baca: Port Dickson). Ada bukak booth tuk pesta konvo politeknik PD. Wihihi. Sudah pandai ada booth2 sekarang. Ni pun sbb akak aku yg encorage, dia lecturer poli tu, kebetulan dapat satu booth, so berjual jualan lah kami. Aku sudah tentu menjual shawl kan. Kata tokey shawl..hihik



~Cantiknya Corner~


Tu diaaa..Cantiknya Corner nama booth kami. Nape Cantiknya Corner? Sebab slalu customer datang cakap "cantiknya..cantiknyaa yg ni" sambil belek2 tudung2 & shawl kami.Hoho. Sambutan Alhamdullilah, habis semua shawlnya.Yay! Gerai sebelah pun jual shawl jugak, persaingan agak sengit di situ. Tapi takpe, persaingan secara sihat namanya. Best ah ade booth gini, secara automatiknya mengajar kite cara tuk berbisnes, camne nak tarik customer, nak layan kerenah diorang mase tawar menawar semua tu. Seronokk~ :) Tengok budak2 ni konvo, datang nagn ibu bapa, teringat zaman aku konvo dulu. Best kan time konvo, tapi kesian ar kat ibu bapa kena tunggu lama2. Huu.

Macam2 perangai customer aku jumpe spanjang kat sana. Ada yg sweet giler perangai, ada yg tak berape nak sweet. Yang sweetnya, ada laki yg call isterinya tanya nak tudung camne, belek2 tudung yg warna isterinya suruh beli. Da jumpe terus beli tanpa byk songeh. Sweet tau suami belikan tudung tuk isterinya, siap tau lagi isterinya suka tudung yg camne. Yang lagi sweet, anak belikan tudung & brooch paling mahal tuk ibunya sempena hari ibu. Holoh..holoh..so sweet. Ada gak student siap bawak lecturernya ke booth kami, suh lecturer nye plih nak shawl yg mana. Dia nak belikan. Hehe. Amboi dik..nak bodek lecurer suh bagi markah lebih ke ape ni? ;p

Yang tak sweetnya yg bile banyak sangat songeh. Dah belek2 tudung, dah kirai2 kain cotton dari dalam plastik, dah tawar menawar sampai sehabis tawar, last2 blah camtu je. Tak best la perangai camni.Yela..ko dah tawar menawar, dah kuarkan kain2 dalam pastiknya, then kte dah bagi the best price pastu takmo beli. Ape ke motip ko tawar harga tu? Ish..ish..not goodlah perangai camni.Kalau nak tgk2 je, cakap jelah nak tengok je, tak yah tawar2 harga. Dah confirm nak beli barulah tawar menawar. Sekian tips membeli kain dan tudung dari saya.Hehe. Customer lelaki gak yg best bab beli kain & tudung ni, pilih2, berkenan terus beli. Tak payah mintak tawar2 harga bagai. Senang cerita :)

Kat sane kami de jual tudung , brooch (sambutan paling hangat nih!), kain cotton dan semestinya shawl.Kata jual shawl kan, haruslah aku memperagakan shawl2 ku kat sana. Haha. Dari tak reti pakai, terasa cam Anita Sarawak bagai, terus expert dah, segala jenis shawl aku tibai. Senang pulak pakai shawl ni. 
  
Cececeh..yuna yuni plak dia. Kuikui


Shawl bunga2 ;) I loikeee..


Shawl lobang2 pun da pandai pakai. Kemajuan..kemajuan.
Haha..

Masa ni muka dah sunburn. Huhu. PD mmg panas ar, even aku duk bawah kemah je, tapi tetap surburn. Bahangnye tu lain macam sikit. Kena bertapa dalam umah sebulan la pasni nak cerah balik.Kuikui.Masa last day, acara meruntuhkan harga dijalankan. Harga runtuh a.k.a SALE la tu!! Siapa yg tak suka sale kan? Masyukk! Pastu sesi bergambar ngan jiran2 ;) Even baruuuu je kenal, semangat kejiranan kami sgt tinggi. Seronok melayan keletah student2 yg bukak booth kat sini. Semangat panggil customer, terjerit2  "Bang beli bang, kak beli kak!!" mcm nak carik gaduh pun ade. Takpela dik oi, asal ko ade semangat, yg penting pengalaman tu. Bukan senang muda mudi  nak berjual2 gini.


Dengan jiran2 tetangga
Dengan Ain si tokeh Tonna Shawl & adik2 menjual float ;)

Ngan adik2 menjual beger special :)

Oh ye, lupe nak gtau.. sepanjang aku kat sana menjaga booth ni, aku ditemani oleh kazen aku yg suwit muwit ni. Kebetulan dia dah abes study, aku ajak dia join sekali.Jgn memain, bakal cikgu math yg garang ni ;p

Si moncong & Miss Y yg berwarna warni :)

Nak cite gak, sepanjang kami kat sana selama 5 hari, kami lunch niiiii je, xdak makanan lain dah. Dah ketagih.Sodapp gilos!!

Nasik Ayam Dara.
 Secukup Rasa. Nyummy! RM4.80 je.

Sekian saje cerita aktiviti sepanjang minggu lepas. Nanti sambung cerita lagi.Cerita lebih extremmee! Sekarang nak blogjogging pula. Fuh..fuh..fuh..




8 comments:

HEMY said...

tawar menawar adalah hak milik setiap insan..pergh..sold out sesaje nih..dasattttt

nak jadi rakan kongsi la camni..ehehe

:: p R i n c E s S _ N :: said...

seronok nyerr bizns ade booth..mst havoc kn..

yAtie -sB- said...

wah~
seronoknye b'biznes..
h0pe biz maju jaye ye erina..
siap ade booth lg tuh..

cstmer lelaki mmg sng..
cstmer prempuan mmg t'knl ngan twr mnawar ;) hihi

moment said...

wow! klu aku tau ko kat PD, mmg aku turun seh!

*xpnh lg try pki shawl2 ni..huhu

zonaku said...

huhuhuuuu...... sgt bgs ok!

Kapten said...

memang senang kalau lelaki beli barang... kami memang pembeli baik

muahaha

Aidy Shahiezad said...

erina,
mesti ko takkan suka customer laki mcm aku nie kan.. sbb:

1) aku takkan beli terus...
2) aku biase belek2 smp setengah jam, dan still xtau nk pilih ape...
3) bile dah decide, aku nk tawar menawar...
4) bile dah dapat best price, aku nk mintak diskaun kawan2 plak, 10 ringgit pun jadi la...

hehehe.... sure tension kan ?? ;p

Erina Asmawani said...

hemy:
mmg hak milik setiap insan tapi kalo tawar menawr, beli xpela..ni takpela..chet!

Alhamdullilah..ko pun buat ar bisnes gak :)

N:
Mmg havoc n best yunk

Yatie:
Thanks ;) tula..laki mmg senang, terus beli je..pompuan mmg quen tawar menawar..hehe

wafa:
ko ade kat PD eh last week?

tryla pakai wafa..

Kak zona:
Thanx kak ;)

Kapten:
Mmg betul dan terbukti ;)

Aidy:
Oh tidak, kalo 100 org customer mcm ko mmg aku rela biznez abc je, snang, tak yah tawar menawr ;p









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015