Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, November 04, 2010

Kisah si pembuat roti


2 hari training untuk membuat roti


Kami yang terlibat


Hari pertama kami buat puff pastry

Oh, di muka gadis bertudung belang itu ialah pipi, bukannya roti.



Inilah doh puff pastry.
Tepung-margerine-tepung-margarine.
Selang seli.
Pastu lenyek2 pakai sheeter.


Masa untuk masukkan inti.
Sardin.


Hasil kreatif kami.
Yang kuning2 atas tu ialah kuning telur.
Bagi warna golden2 dekat puff nanti.


Lepas bakar.
Semua tangan macam pirana menyambar.
Oh,serius memang sedap gila!



Hari kedua. Buat bun manis inti kacang merah.



Bahan-bahannya




Sebelum




Selepas
Sedapppp! Makan panas2.


Sebelum lagi.
Ada dua muka comel disitu (satu hidung tergolek)




Selepas
1 muka comel yang tinggal
1 lagi tak jadi muka dah
Roti yang mengembang, gebu dan montok!


Kesimpulannya, training yang amat menarik. Pertama kali buat roti dan puff pastry. Uli dengan tangan sendiri. Dan jangan terkejut, dalam bakery product mostly ada kelapa sawit. Haa..from the margarine and shortening. Oh, i love my job. Dem much! Bergelumang dengan kelapa sawit, coklat, roti semua, dapat teka tak berat badan aku sekarang berapa? Siapa betul aku bagi minyak masak Alif 5 kg. Lalala.


7 comments:

CaDLyNN said...

52kg...hahaha

opss..ena..sedapnye roti tu..nnti tlg buatkan..nak rase gak

Masy said...

nak minyak masak Aliffff

lalalaaaaaa la lalalalalalaaaaaala

Dayangku Army said...

hohho konpem best gile keje kamu skrg ena. Ku teringat time ku join kursus buat bun dan kek. Memang enjoy!!

zonaku said...

bila memuah gathering nanti blh la bawak souvenir minyak masak...

hehehehehe......... roti kembang n gebu cam pipi x?

zonaku said...

oh ya... semangat kerja tu penting, keep it up! letih badan x terasa bila semangat cam tu ada....


or else, u will drag your feet to work.

HEMY said...

mmg best ah keje camni..aku teka naik 3 kilo

Erina Asmawani said...

lynn:
52 kg? hamboihh..kurusnye la aku ni..tu berat aku masa darjah 5 tau..haha..nanti kalo aku buat aku lanting kat ko k :)

Kak Masy:
tekalah berat kite dulu berapa..lalalala

Amy:
yee..mmg best. Seronokk!

Kak zona:
hahaha..buleh je kak. Memang kembang n gebu roti tu kak, cam pipi!

tul tu kak, kalo ade passion kat kerja, yg susah pun jadi senang. cepat je masa beralu kalo duk kat ofis tu kan..

hemy:
mmg best! naik 3 kg? tettt..salah! almost tepat..hehe









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015