Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, November 15, 2010

Nilai 3

Biasanya kalau orang pergi Nilai 3 ni mesti nak beli2 barang untuk kahwin,tak pun untuk  bertunang.Betul tak? Nilai 3= Kahwin.Sinonim sungguh. Kenapa mesti nak  kena pergi Nilai 3 yang jauh boleh tahan instead of pergi je ke kedai2 pengantin berdekatan? Mungkin sebab kat situ semuaaaaa ada. Kira macam one-stop center.Cakap je nak apa, barang2 untuk hiasan hantaran, karpet, bunga2, kian ela,baju pengantin, baju bertunang,semua ada lah. Tapi tahu tak anda semua, yang barang2 kat Nilai 3 tu actually mahal gila berbanding kedai2 pengantin biasa yang berdekatan dengan rumah anda tu.Ok, takla smpai gila tapi bolehlah masuk kategori MAHAL. Aku cakap gini sebab dah terkena. Beli riben biasa dekat Nilai 3, 1 gelung harga rm1.20. Masa tu ingat memang standard harganya macam tu.Lepastu semalam pergi kedai pengantin area dekat rumah untuk beli riben yang sama.Warna yang sama, kualiti yang sama. Saiz yang sama.Panjang yang sama. Guess what? 1 gelung 40 sen je. What the fish! Bagi aku ini sangat MAHAL. Rm 1.20 boleh dapat 3  riben tu. Tapiiiii..haa..ada tapinya ni..taklah semua barang2 kat Nilai tu mahal, macam paper bag untuk buat goodie bag, bunga telur semua tu harganya rendah la bagi aku banding dengan kedai area sini. Dan mungkin jugak orang ramai pergi dekat Nilai 3 sebab kedai pengantin area rumah diorang lagi mahal dari Nilai 3 kot.Lepastu,  bekas2 hantaran kat Nilai 3 lagi banyak pilihan banding ngan kedai pengantin biasa. Nak bentuk labu,segala macam bakul, basikal, sangkar burung, sangkar kucing, semua jenis bentuk ada.Macam2 ada.

Sejak insiden tu barulah aku rajin pergi mensurvey barang2 tuk buat hantaran kat kedai2 pengantin lain area Shah Alam ni.Tak terus terjah Nilai 3. Syukur jugaklah haritu pergi Nilai 3 tak borong banyak even dah rambang2 mata. Haishh. Pengajaran disini ialah, kalau sayang duit, rajin2 lah pergi survey.


Sekadar hiasan
(untuk hantaran)



P/s: 4 hari je lagi? Dup dap dup dap

17 comments:

CaDLyNN said...

wah3x...seronoknye p shopping barang hantaran..tema kale biru ke ena?

sapphire said...

waa..
nk bertunang ke?? bila bila..??
*mcm teruja lebih plak* :p

tahniah!!

:)

p R i n c E S s _ N said...

yunk....ade1 kedai kt nilai 3 ley dpt hrga 37sen tu...tp 1 kdai tu je laa..y len mmg mahal...lg 1..N suggest..nk bli riben murah kt SSF...btl ohh...x tipu..

~ miss femme fabulosity ~ said...

Sangat setuju dgn statement "Rajin2 la Survey" (^_^)

Sebabnya, tak semua barang murah dalam satu kedai tue. Kekadang yang murah barang A jer.. barang E belum tentu. Betol tak? Certain barang murah, certain lagi mahal. Kat situ la yang kita kena jaga-jaga :D

Wah, berdebar jugak neh! Hiks!..

Hantaran I semua I hantar kedai. Aritu mase wedding fair berkenan ngn kedai kat section 9 nie. Pakej pon murah so hamik je la :))

PS: Tak kreatip utk gubah nak wat camno.. huhuhu..

cik selamah kundang said...

slamat bertunang erina

✿ y a t i e.sb ✿ said...

wah~ seronoknye..pi shopping.
tula bgusnya pi survey2 sblm membeli belahkan. dpt bt perbandingan.
boleh jd pengguna yang bijak..

hantaran utk ape tuh? tunang ke?

HEMY said...

time tunang aku tak rasa pape pun..pompuan tak tau la kan...hehe

sebab dh kapel kan..lain la tunang pilihan kuarga..ekeke

zonaku said...

sabar byk2 yer......

byk dugaan ni... hati2, jgn stress sgt,kang naik jerawat, lagi tensen x best nk amik gambo

Masy said...

akak x penah jejak Nilai 3. lagi kesian. hahahahahah

Erina Asmawani said...

lynn:
hehe..mmg seronok..tp bila dah terkena cam ni jadi kurengg seronok..uhuhu..
yup, hantaran tema biru putih ;)

nilam:
ehehe..lagi 4 hari dear ;)
thanks.doakan semua berjalan lancar ye ;)

N:
haritu pergi 4 kedai je yunk..tak larat nak pusing semua kedai..huhu..
SSF murah eh? ok, nanti nak terjah survey sana pulak. Thanks for the info ;)

Erina Asmawani said...

ellina:
tol tu yunk..kena rajin survey2 nih..
jgn stick kat satu kedai je, nanti bile nampak brang yg same tp dijual ngan harga murah..terus rasa frust gila..huhu

hantar kat kedai sebelah celcom tu ke? kat situ barang2 hiasan hantaran pun agak murah

hantar hias kedai pun ok jugak, jimat masa n konfem puas hati ;)

ena deco sendiri sebb makcik2 semua tangan seni ;)

Erina Asmawani said...

cik selamah kundang:
mashehhh ;)

Yatie:
tol tol tol..jadilah pengguna yg bijak.haah, untuk tunang nanti ;)

hemy:
lelaki lain kot, kami even dah lama bercintan cintun, tapi aku rasa tersangatlah nerves..huhu

Erina Asmawani said...

kak zona:
tak marah pun kak, luahan perasaan je..tula..xnak stress2, nanti tumbuh jerawat.huuu..lagi stress

Kak Masy:
jum kite g nanti kak ;)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ririn...t pape gtau laaaa..even ko bertunang..km kwan2 lab sume nk tau khabar gmbira ini..

p/s: fataf nk kawin ngn syitah on 19DEC ni...beliau wakil kan aku jmput mmber class since dia xde fb segala..

sweethOneY said...

hehe. yunk, masa nak bertunang je rasa dup dap sikit. dah jadi tunang, org rasa biasa je. sbb masih sama kan. hehe. bukan leh ehem2 pun. hahahaha.

eh, hari tu kan ada akak tu kata ada satu kedai kat shah alam jual barang pengantin murah gila compare ngan nilai 3.. nk pegi ritu masa dah suntuk.. tp boleh la klo nak survey utk majlis kahwin nnt plak :)

MiSs GeE GraPhIc said...

geegraphic

thanks sgt2 for the info...actually s.alam nie area mana?? hehhehe :)

Pembawa_Wacana said...

hai...nak tahu la kedai riben murah tu kat mana? dh cari kt nilai 3, mmg mahal xpatut....tq ya for sharing...:-)









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015