Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, September 24, 2012

Baby Bites :D

Aqil dah masuk 7 bulan semalam. Syukur Alhamdullilah. Sihat membesar. Makan pun dah macam2. Tapi his most feveret is bubur ayam campur sayur. Nyumm! Bubur ikan dengan sayur pun dia suka. Yang Aqil tak berapa nak suka ialah buah! So far dah bagi puree apple,kurma dan jugak pisang (pisang ni lenyek2 je). Terkulat2 dia nak makan. Makan sambil buat muka pelik.Huhuhu.Tak selaju dia makan bubur2 feveret dia tu.Mungkin sebab manis sangat kot kan dan tekstur pun macam lembik2 licin gitu. Setengah baby suka manis2 kan, tapi Aqil tak.

Aqil pun dah diperkenalkan dengan baby bites ni. Diperbuat dari beras, rusk yang keras diluar cair dimulut. Amik perasa pisang. Biar dia familliar ngan rasa pisang. Yang bagusnya biskut ni, tak manis! Dan semestinya la homemade foods are still the best! Hee

Inilah dia Baby Bites nya :D
Satu kotak ni ada 15 packets dan each packet ada 2 rusk. Harga RM8+ tak silap, ke more or less.Err..tak ingat pulak dah. Beli dekat Carrefour.


Peket kecit dan senang nak dimasukkan ke dalam handbag mama untuk di bawa ke mana2. Hee

Baby bites ni bukanlah di bagi ke Aqil as makanan harian ke apa, just macam snek la. Kalau nak ke mana2, shopping mall misalnya, time mama ngan ayah dia tengah makan, mesti Aqil pun terkebil2 tengok mama ngan ayah dia makan. Dengan mata bersinar2, dengan mulut terkumat kamit macam nak makan jugak. Kan kesian je menengoknya. Takkanlah nak disuapkan kat dia apa yang kita makan. Jadi penyelasaiannya, bagilah baby bites ni. Mesti dia suka! Mama ngan ayah makan, dia pun makan jugak :D


Om nom nom nom :D

Geram betul dia menggigit rusk ni.Aqil suka gigit2 rusk ni. Dijadikan teether pun boleh. Teether yang cair dimulut. Hee.

Jangan lupa bawak sekali air kosong or susu. Standby. Lepas makan rusk ni bolehlah bagi baby minum air kosong or susu. Jadi perut dia pun kenyang (sekejap). Lepasni nak try buat homemade baby biscuit resepi dari Mommy Cha ni.Senang dan simple je.Mesti buat! :D


9 comments:

Juliet said...

Tgk aqil bite buat rasa terliur la pulak! Hahaha.. boleh gitu? :)

PS : Tak sabar nak bagi fea on nom nom jugaaaaaak!

Wawa said...

kakak ipar pun bg ni kat anak die. pernah gak bg naila geget cket. hihi.

*annaila pun tak suka puree buah. skang ni buat puree pear + kurma dgn apple + kurma. huhu

aTy _faRed~ said...

Eeerrr..aty pulak yg teringin nak rase..huhu

Mommy_Cha said...

hamboih..dia punya gigit mcm gigit geram jer? hihihihi :)

PUAN SUE said...

aqilah pun mkn nie jgk..hii

Erina Asmawani said...

Juliet:
Jangan kan mommy Fea, Ena pun kekadang makan sikit biskut ni.Terliur. Hahaha. Memang sedap!

Wawa:
Senang bagi biskut ni kalau kat luar. Nanti Annaila dah besar sikit ley bagi lagi :D

Kannn..ada setenga baby memangtakley terima puree buah la.

Erina Asmawani said...

Aty:
Nanti nak bagi ke Qaleef, mamanya yg ngap lebih.Hahaha

MommyCha:
Kannnnn..memnag geram je dia menggigit. Gusi gatal kot. Ke lepas geram. Hehehe

Erina Asmawani said...

Sue:
Sama..sep! Nanti ley share ngan Aqil :P

HEMY said...

xiyad tak reti lagi pegang maknan sendiri masuk mulut. kalu bagi pegang kompem dilempar nye.hyahaha









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015