Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, November 30, 2009

I ♥ Perth (Part 1)

Akhirnya, ada masa tuk post new entry. Hari2 sebelum ni amat busy like a bee. Sebelum lupa, Selamat Aidiladha semua ;). Seperti yang semua dah tahu, ku baru balik bercuti dari Perth.Sebenarnya, ku join aktiviti ni : Program Anak Angkat dan Lawatan Sambil Belajar “Australia Academic Tour & Cultural Interchange 2009 (AusTIc'09) di Perth, Western Australia yg telah diadakan oleh pihak Pejabat Hal Ehwal Pelajar (Kolej Perdana), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan kerjasama Persatuan Pelajar Pasca-Siswazah Malaysia-Western Australia (MyPSA-WA). 14 orang peserta (student UTM) yang join program ni termasuk 3 orang outsider (aku salah sorangnya). Tihihi. Mekasey bebanyak kat cousin ku yg tercenta.



Berbaju hijau tu la cousin ku. Nama manje Why.
Final year student. Bakal cikgu ;)
Blog dia tekan sini.


Bertolak pukul 11.50 malam dan sampai di Perth lebih kurang pukul 5.30 pagi. Btw, waktu Malaysia dengan Perth adalah sama GMT 8.00. Cuma yg beza, kat sana siang nye panjang. Pukul 3.30 pagi dah subuh, pukul 5 pagi dah cerah macam pukul 11 pagi kat sini. Lebih kurang 6 jam dalam flight mmg sgt tak selesa. Kekonon boleh tido, tapi hampa. Seat Air Asia X amatlah sempit dan tak boleh nak "baringkan". Kau akan statik duduk berbadan tegak sepanjang 6 jam tu. Huhuk. Patah pinggang akak. Ku kesian tgk foreigner2 yg berbadan tegap dan berkaki panjang, mesti diorang lagi super tak selesa. Mm..adakah ini sesi komplen Air Asia??. Haha.Takpe2, janji tiket murah.(murah ke??). Everyone can fly katanya.


Sesampai nya kat Perth International Airport, lepas cop pasport bagai, kena beratur pulak lagi, pihak kastam sana sangat2 strict! Gila babeng punya strict. Ayo..habis digeledahnya semua orang punya luggage. Geledah sampai terbarai isi perut luggage tu. Kalau jumpa makanan2, diorang rampas. Nasiblah kumpulan kami diorang tak geledah, scan je, kalau tak mmg jenuh menunggu lagi.


Suai kenal dengan para2 family angkat


Keluar2 je dari pintu ketibaan, kakak2 & abang2 angkat (MyPsa) kami dah menunggu. Memang sgt excited. Dari mengantuk terus jadi segar bugar. Sebelum penyerahan kami kepada family angkat masing2, ada sikit briefing dari Abg Fareed selaku presiden MyPsa. Sepanjang program ni di jalankan, kami akan stay di rumah family angkat masing2. Best!



~Sue, Kak Ain, Saya~


Inilah kakak angkat saya ;) Kak Ain.Kecik molek je orangnya. PhD candidate from Murdoch University. A mom for a cute 4 yo boy, Akmal. Mostly kakak & abang angkat kami ialah PhD candidates kat Perth cuma universiti je lain2. Aku stay dengan Su, bakal cikgu jugak cam Why. Sesampai je rumah Kak Ain,makan2, tido. Huhu.Memanglah malu, datang2 rumah orang terus tido tapi kak Ain mmg memahami kami. Dia suruh kami rehat2 dulu.Dia tau kami letih.I love u la kak Ain. Thanx for everything kak ;)





Dalam pukul 1 petang camtu, kami dibawa oleh abg Sham, pusing2 Murdoch University. Murdoch university ni terkenal dengan course veterinary science. Siap ada klinik haiwan sendiri handle by student2 diorang. Tetiba teringat masa kecik2, cita2 nak jadik doktor haiwan sebab suka gila kucing. Hmm..demand tuk vet kat Ausie & mana2 negara barat mmg tinggi sebab diorang layan pets diorang mcm anak sendiri. Jauh beza dengan Malaysia. Kat sini vet demand tak tinggi pun.Huhu


Then, abg Sham bawa kami pusing2 Perth City pulak. Perth mmg sebuah bandaraya yg sgt bersih dan tak sebusy Melbourne atau Brisbane (macam aku pernah pergi kat sana pulak ;p) Maksudnya, Perth ni bandar kecil je. Weather masa hari tu tersangatlah sejuk weh. Even nak masuk summer, matahari tegak kat kepala, tapi aura2 spring masih ada.Badan aku pun konfius ngan weather kat sana. Angin kuat sangat. Tudung semua jadi senget benget. Layanlah gambar masa kat Perth city ni sampai muntah ye ;p


~The Bell Tower~



Sejukkkkkk...










~City of Perth~


~Eye on Perth~


Time in Perth is 7 hours ahead of Amsterdam...



~Abg Sham, aku ke tu??, Haizun, Aina~


Haa..itulah abg Sham yg banyak tolong kami. Ayah Abang angkat Haizun & Aina. PhD candidate from Murdoch juga. Beliau mmg banyak tolong kami kat sana. Drive & bawak kami kat tempat2 best. Melayan karenah makcik2 4 orang ni. Haha. Nasib abg Sham ada, kalau Haizun yg drive confirm sesat barat (akak gurau je yunk ;p). Si Haizun ni pun salah sorang dari outsider gak, mmg brutal tapi kerja nurse. Awww! Kagum akak ngan ko dik. Kami baru je kenal tapi mmg sekepala sebab otak dia mmg gila2 cam aku jugak. Tahniah dik..kita boleh jadi team. Sorang lagi adik ku yg comel (eceh, terus ngaku adik) ialah Aina. Budak kecik ni mmg kelaka. Adoi..sakit perut akak bila teringat masa ko kejar pelican tu dik oi.


Malam tu, Kak Ain bawa kami (aku ngan Sue) ke K-mart. Kira cam Tesco versi Aussie la. Tapi kat sini coklat adalah murah.Murah berbanding Malaysia. Wahh..sgt heaven. Kak Ain kenalkan kami dengan coklat cadbury katak. Kat Malaysia mmg takde lagi coklat ni. Jadi harus borong banyak2 tuk bagi souvenir kat family. Tapi nama coklat ni kelaka. Ala2 nama Fradoo (which means nama Fradoo tu klaka jugakla sebenarnya ;p)



Tadaaa..Freddo the choc frog.
Siapa nak angkat tangan!!!


Selesai borong coklat, Kak Ain bawak kami makan di Kardinya Kebab House. Rugilah kalau datang Aussie tak makan kebab kan. Oh, cakap pasal makanan, kat Perth ni mmg senang cari makanan halal. Kebab houses, fish & chip restaurants are everywhere. Halal buthers pun ada, so tak susah nak cari daging2 halal. Kebab kat sini mmg jauh beza la ngan Malaysia. Besar gedabak, penuh dengan isi daging + salad. Mmg terbaikkk! (tetiba perut lapar teringat kebab sana..huhu). Tapi, aku belajar makan makanan baru kat sana..


Bapa BOREK, anak rintik
Wihihihi..


Kami pilih yg Sucuklu tu. Sodappp..ala pizza + murtabak, jadilah borek sucuklu ni. Dengan ini, tamatlah kisahnya aktiviti di Perth tuk hari pertama. Selamat membaca semua ;)



P/s: Semput nak buat entry ni, internet slow gila.Huhuk


10 comments:

moment said...

*sy angkat tgn ni...

nampak tak???

=p~

*~ aRaBeLLa ~* said...

umangg aii xun gilersss la header ko...pehh syioknye ko dpt gi sana..ai jelez!ekekeke

*~ aRaBeLLa ~* said...

*cun

:: p R i n c E s S _ N :: said...

omg...besh gilerrr...jeles ni..

Masy said...

nak nak nak nak!

nape x ajak akak skalik hukhukhuk

yAtie -sB- said...

wahh~

bestnye die kt sne..
s0nok tu...

( hurm bile la sy dpt ksane? - berangan jela nmpk gyenye :P )

HEMY said...

heehhehe...yg gambar kedua aku ada amek gambar gak kat situ..hehehe...kalau masa tu aku ada dslr algkah indahhhh

fiD said...

dari aritue tunggu posting entry baru, tp nape ari nie, 6/12 baru nampak blog akak punyer list reading kua.. aduh! hm, em best la,, xde cendrati kew? he

fiD said...

dari aritue tunggu posting entry baru, tp nape ari nie, 6/12 baru nampak blog akak punyer list reading kua.. aduh! hm, em best la,, xde cendrati kew? he

shera said...

tenet slow ag?? tu la..meh cite kt shira, shira tlg story kn kt blog ;p oke? ;)









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015