Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Friday, January 22, 2010

Kawan datang dan pergi


Malam tadi aku belek2 album lama. Zaman sekolah dulu, zaman belajar masa dekat Sarawak dulu. Sedar tak sedar dah dekat 9 tahun aku tinggalkan alam persekolahan (eh, pesal ayat aku dah macam novel pulak ni?? ). Dalam tengah kusyuk2 aku belek sekeping demi sekeping gambar2 tu, tetiba hati aku jadik sayu bila tengok sekeping gambar ni. Gambar aku dengan salah seorang kawan baik aku (lelaki). Masa sekolah dulu, kitorang sangatlah rapat, semua benda nak dikongsi sama2. Sama2 kaki muzik (kot?), sama2 suka berborak. Tapi lama2, kami buat keputusan bodoh tuk teruskan hubungan kami, bukan sebagai kawan tapi sebagai couple (lepas habis sekolah).Alasannya, mungkin sbb dah terlalu serasi, banyak kongsi minat yg sama, kalau jadik couple, mesti takde masalah, semuanya mesti indah2 belaka.


Tapi mmg semua harapan kitorng yg masih hingusan tu tersasar jauh ke laut. Rupa2nya lepas couple, banyak halangan & dugaan terjadi. Aku mintak putus dan nak kitorng jadik macam dulu, macam bestfriend je. Tapi si lelaki kata tak boleh. Dia kata macam mana nak ulang balik jadik macam dulu sbb dia dah sayang aku lebih dari seorg kawan. Susah. Susah bagi dia, tapi senang je bagi aku. Lepas tu, persahabatan kitorang yg dah lebih 5 tahun tu rosak macam tu je. Rosak! Kami dah jarang berhubung dan sekarang, lost contact macam tu je. Hilang sorang bestfriend aku. Ish..ish..


Benda sama jadik kat aku masa kat Sarawak dulu. Terlanjur sayang dekat besfriend sendiri. Bodoh betul. Bila dah clash, try nak betulkan keadaan, kekonon nak jadik bestfriend macam tu, mmg tak dapatlah. Cuba buat macam mana pun, kitorng tetap tak boleh jadik macam dulu. Cukuplah kawan biasa2 je, bukan bestfriend. Haih..hilang lagi sorg bestfriend aku. So, kesimpulan yg aku boleh buat kat sini, jgnlah sesekali kite terlanjur sayang dekat bestfriend kita sendiri (berlainan jantina) sbb benda tu boleh merosakkan (or memutuskan) sebuah persahabatan yg best. Dan bila persahabatan tu dah rosak, don't try too hard to fix back everything. Mmg tak dapat. Jadi, kalau bestfriend, remain bestfriend je, kalau nak berkasih sayang, berkasih sayanglah dengan orang asing yg bukan kawan kita. Sbb kalau jadik apa2 pun, kita kehilangan seorang kekasih je, bukan hilang 2 sekali gus. Kekasih + kawan.


Tetiba aku terfikir, kan best kalau dapat ulang balik masa. Harap semua ni tak pernah terjadi. Mesti kitorg happy2 berkawan sekarang. Boleh lepak & hangout sama2. Share problem & ideas sama2. Tapi aku tak menyesal dengan apa yg terjadi (sedikit terkilan + sedih mungkin) sbb aku yakin & pasti semua yg terjadi ada hikmahnya. Mungkin masing2 termasuk aku, akan ditemukan dengan org yg lebih baik. Let bygones be bygones.Apa2 pun aku bersyukur dapat jadik kawan diorg (even tuk sementara), yg penting kenangan dengan diorg ni sikit sebanyak telah mematangkan aku (^_^)


Ingat..jangan bercinta dengan besfriend sendiri tau. Nanti sendiri yg rugi..



Bersyukur aku ada centahati & Lalan sebagai besfriend sekarang. Hope semua ni berkekalan sampai akhir hayat. Lan, kalau kau kahwin nanti kau tetap kawan baik aku kan?? ;)



4 comments:

Masy said...

akak pon penah gak crush dgn bespren lelaki. smpi ke sudah akak senyap je x ckp pape. HAHAHAHAHAH

dan akhirnya perasaan tu ilang sendiri. tp bila perasaan tu dah ilang, mamat tu plak confess suka kat akak.

terlambat sudeh :p

fiD said...

kak erin, mcm aku susa la kak, nape kite wat benda baek kat seseorang, org tue akan salah sangke??? hmmm,, pikiq suka dia camtulah, hmmm

jap. join la grup Diploma in science kat FB, heee, promot nie...

Erina Asmawani said...

Kak Masy:
Tulah..mybe lumrah manusia kot terlanjur syg ngan besfrend sendiri?? ngee..akhirnya kita ngan besfriend pon menjauhkan diri cenggitu je kan kan..xpe kak..patah tumbuh hilang berganti ;)

Fid:
haha..ni lain case pulak, ni syok sendiri namanya..

ok, nanti akak join k ;)

sweethOneY said...

hmmmm.. mmg susah nk maintain bestfren je klo lain jantina melainkan ms tu masing2 or salah sorang dh berpunya :D









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015