Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, June 21, 2010

Durian..durian..siapa nak durian?


Sekarang dekat kampung tengah musim durian. Yay! Musim buah memang best. Tapi yang tak best nye, on the way nak balik kampung semalam, terpaksa mengharungi jem (baca: kesesakan lalulintas) yang amat dahsyat! Tak pernah lagi kena bertarung dalam jem sedahsyat semalam. Bayangkan, perjalanan pergi Muar yang patut amik masa 2 jam je,boleh jadik 4 jam!! Gila bosan. Kereta pun bergerak ciput2 je macam hidup segan mati tak mahu.Dari masuk Seremban sampai ke Ayer Keroh jem! Argghh..tension! Masa tu dok pikir, tak guna jugak bawak kereta besar,sama je tersangkut kat jem. Terasa bawak motor jugak yang best time tu, boleh cilok2 sambil babai2 kat pemandu kereta yang tengah tension dalam kereta.Huh!



Jem tahap gaban! Tensi guwe!



Pemandu stress yang cuba menghilangkan stressnya dengan mengunyah kinder bueno. Malangnya, ia tidak membantu, tetap jugak aku stress! huhu..

Dah sampai Ayer Keroh baru smooth perjalanan. Aku pun tak pastilah sebab apa yg buat jem tu, tapi keadaan jalanraya penuh debu, dengan kaca pecah bersepah2, pekerja2 highway tengah sibuk bersihkan debu2 tu. Lori simen tumbang mungkin. Huu.


Dan masuk je simpang Kampung Sungai Mati, perasaan yang stress tadi secara automatik bertukar jadi tenang.Bila nampak je rumah, perasaan yang tenang tadi terus secara automatiknya lagi bertukar jadi happy. Yay! :))

Home Sweet Home beybehh!
Syukurlah selamat sampai ;))

Ingatkan malam tu nak pekena mi bandung marveles, tapi hampa, gerai makan tu tutup lah pulak. Huhu

Jadi,sebagai pengganti mi bandung: Sup tulang+ kailan ikan masin+ sotong goreng tepung+telur dadar pun sodap!
 Burpp! Alhamdullilah ;)

Pagi esoknya bersemangat wajar bangun awal, nak hirup udara kampung punya pasal. Pusing2 halaman rumah kejap, jenguk kebun belakang rumah, check pokok mana yang dah berbuah.

Kebun belakang rumah.Macam2 ada~

Sambil2 jalan jenguk atas tengok buah durian, cuak jugak, takut buah durian gugur atas kepala. Ishh..mintak simpanglah kan (T_T)



Kelihatan buah durian yang melambai2 riang di atas sana tunggu hari nak jatuh ;)



Ehee..buah rambutan pun dah start nak masak. 2 minggu balik ni konfem boleh buat kenduri rambutan ;)



Pokok duku langsat pun dah start nak keluar buah. I loikee ;)



Buah limau nipis yang lebat. Buat air limau ais pun syok nih!



Mangga muda. Makan masam2. Cecah kicap pulak. Slurpp. Tetiba terliur ;p



Pokok nenas Sarawak pun banyak yg dah berbuah. Tapi yang ni pelik sikit. Hehe. Perasan  tak apa yg pelik?

Dah puas meronda2 kebun, apa lagiiii..melantak time lah. Melantak apa? Haa..mestilah Raja Lawak! Blergh..tak lawaklah. Raja Buah yang sebetulnya ;p


Breakfast durian, lunch durian, dinner durian. Huishhh..heaven!~


Kena pulak yang isi kuning kunyit & gebu camni.Nikmatnya!!
Makan sambil tutup2 mata ;p

Hee..dahla, sampai sini jela eh entry ni. Tetiba blank pulak. Mata dah ngantuk. Sok sambung lagi. Boleh gitu? Ehh..tetiba mari idea, ni kalau bawak geng2 memuah balik kampung pekena durian ni, macam best jugak kan. Haa..siapa nak pergi makan durian? Angkat tangan!! :))


18 comments:

Aidy Shahiezad said...

entah kenapa skrg aku dah tak suka makan durian macam tue saje... kena masak dulu, buat cucur ke, buat eskrem ke, baru leh makan... huhuhu...

p/s: ehh, nenas tue macam ade bunga2 la atas dia... kan ??

zonaku said...

naaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

tp tgk apa result dusun kat kg dl yer....

Masy said...

naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ade yg bwk blk shah alam x? nak nak nak nak nak nak nak nak

nenas tu punye toncet tu cam byk sgt je hehehe

cik selamah kundang said...

aku bantai durian jugak hujung minggu lepas

CaDLyNN said...

nakkkkkkkkk

:: p R i n c E s S _ N :: said...

perghh...byk gilerr pokok buah2an...N da puas mkn durian aritu kt kg Za...sedapp..

HEMY said...

weh..ajak la aku gi umah kau 2 mggu dari skang..aku free weekend tuh..hehehe

donnyien said...

Salam ziarah,
Best tul post ni teringat aku kat kampung,time balik kg bulan lepas buah rambutan belum masak lagi.

moment said...

hehe thanks erina!!
Sib baik zonaku bwk keta aku,
jadi aku dpt la durian tu.. Hikhik

mmg superb la! Bau pun semerbak! Trimass~

*errr xcukup! Boleh?? Huhu

moment said...

hemy! Maksud ko 3-4 july ke?
Aku free gak! Jom geng memuah!! Kita turun muar!!!
Tapi klu 1o-11 july aku gi tepeng..

en_me said...

bestnyerr ..

Dayangku Army said...

Wah! wah! wah! best gilerr mam durian. Perghh! memang bleh buat terpejam-pejam mata.

saya oder yang ini ek ena. Kang i transper kat cimb u. Muahaha..kebish! kebish! hape kau ingat ini jual kat shawlover ?? ngeee..

Redbloodsnow said...

whoaa!!! mek mok duriannnn. kamekkkk kamekkk. sila terbangkan ke kuching sarawak k..hahaha. mcm lah durian di benarkan nait belon. mun cargo k laut cayak mek tek..hikss

Stilla said...

uuuwwaaaa...kmk mok durian ya yunk..huhuhu...lanting kat kmk lok..=)

Erina Asmawani said...

Aidy:
eh..ko same cam member aku lah, durian buah tu tak suke,tapi kalo donut durian ke kek durian ke suka pulak..mungkin terlalu manis kot.ye dak ??

Heee...betull! nenas tu macam ade bunga2 atas die..unik! :)

Kak Zona:
Hehehe..semalam dah dapat. Sodap tak kak? ;p

Kak Masy:
Kak..minggu ni stok baru sampai (eceh..macam stok shawl pulak) nanti kite vg akak ye..nak gumuk kan akak..hohoho

Haaa..tulah..toncet die tu pelik betul..banyak n kecik2 macam bunge..hehe..dahla senget ;p


cik selamah kundang:
heaven kan kalo musim durian tiba..nyum2!

CaDLyNN:
Jom ikut aku balik kampung nanti lynn ;)


:: p R i n c E s S _ N ::
Banyak N..bila musim buah..perg! mmg syok..takyah makan nasi..makan buah je hari2 sampai tak termakan2 ;p tula, kat Johor sekarang mmg tgh musim buah durian..best2!

HEMY:
Ko mesti peminat rambutan ni kan? hehe..jom2! aku ajak semua org nih ;)

Erina Asmawani said...

donnyien:
hai..salam ukhuwah..balik kampung memng best. Tambah best kalo musim buah..syokk! Samelah..kat kampung aku pun lom masak lagi rambutannya :))

moment:
same2..hee..aku dah nebes dah takut ko marah ngan bau durian semerbak tu. Aku x tau kak zona bawak kete ko smalam..kak zona dpt merasa x durian tu??

Jomlahhhhhhh! reramai balik muar :))

en_me:
Ye..memang best! :)

Dayangku Army:
Wahahaha..adoyai..kelaka betul la cikgu amy nih..haha..bagus gak tu..ley bukan durianlover plak pasni mie. lol ;p

dah bankin nanti jgn lupe inform k.haha

Redbloodsnow:
kat swak belum musim duriyan kah zie?? heee..klak mun pos durian, takut x sampey bah, posmen dah makan dolok..tergoda nya ngan bau durian..hehehe

Stilla:
Nah yunk..meh lanting kat kitak..sambut!! hehe..jom datang kampung mek..ley makan puas2. Eceh..kedak dekat jak kampung kamek ngan swak ya owh ;p

sweethOneY said...

duriannnn.. hari2 nak pegi mkn kt ofis tu lalu gerai makcik tu jual durian. amik bau jela.. takot ofis bau durian lak nnt.. haha.. sedapnyaaaaa durian!

Erina Asmawani said...

jom yunk g kampung ena kite pekena doroyan puas2 ;)









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015