Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, November 17, 2011

24 minggu.


Alhamdullilah. Dah masuk usia 24 minggu dah si khalifah kecil ni. Lebih kurang 6 bulan. Terasa cepat betul masa berlalu. Betul lah kata orang2 berpengalaman, kalau teruk mabuk2 masa trimester pertama dulu terasa lambatnya la masa berlalu, masa tu nak cepat2 masuk trimester kedua. Tapi bila dah masuk trimester kedua, bila mabuk2 semua dah hilang, terasa sangat kejap. Tetiba terasa..eh eh..kejapnya dah 6 bulan.Banyak perkembangan positif yang saya lalui sepanjang trimester kedua ni. Antaranya ialah:

  • Alhamdullilah, selera makan dah kembali. Takde masalah nak pilih2 makan lagi. Semua pun makan. Tapi tak boleh makan sekali harung banyak2. Perut cepat rasa kenyang. Makan terlebih banyak pun bahaya, boleh mengundang muntah. Jadinya,saya makan sikit2 tapi kerap sebab sekarang memang cepat rasa lapar juga.
  • Berat terkini dah masuk BMW 7 series. 72 kg. Ye..pencapaian paling berat sepanjang hidup. Tapi saya bersyukur sebab berat naik tidak secara mendadak dan kesihatan saya dan baby juga takde apa2 masalah.Kalau berat tak naik2 lagi buat saya risau.
  • Semakin bertenaga. Ada je benda nak buat. Tak boleh duduk diam. Memang beza sangat dari trimester pertama dulu yang sangat lembik, nak buat apa2 pun takde tenaga. Tido je. Zzzz.
  • Suka berjalan2 & shopping2. Bila terasa semakin bertenaga ni suka pulak nak berjalan2. Tapi..cepat rasa penat pulak lepastu. Lepas jejalan, balik tu kompem tido kepenatan macam orang baru lepas lari pusing padang 3 kali. Fuhh..memang terasa penatnya.Berjalan pun dah slow, memang macam ibu2 mengandung. Takdenye nak jalan laju2 dah (apetah lagi nak berlari atau melompat kan. Haha). Encek hubby pun dah belajar jalan slow sekarang.Barulah seiring sejalan :D Kalau tak masa memula dulu saya asik kena tinggal je, semput nak berjalan laju ikut dia.
  • Perut pun makin membulat.Dah obviously nampak perutnya. Kalau dulu time duduk je baru nampak, sekarang time berdiri pun dah nmpak perut yang comel itu. Tapi bukan saja perut, semua pun lah membulat.Especially hidung (muehehe..)
  • Little khalifah pun semakin aktif. Kalau pagi2, dia yang yg akan kejut mama dia ni. Tendang2. Dan tendangan & tumbukan dia pun makin padu sekarang. Memang terasa gedebuk! macam tu. Kalau baring, time dia bergerak, boleh nampak perut saya pun beralun2 bergerak. Dia pun dah boleh respon dengan haba, kalau saya atau encek hubby letakkan tangan dekat perut mesti dia akan bergerak.Comelll! Membesar dengan sihat ye sayang mama ;)
  • Kerap buang air kecil. Pergi jejalan shopping mall sekarang ni harus melawat toilet dulu. Padahal tak banyak pun air yg keluar..sikittt je tapi memang tak boleh tahan2. Baby dah membesar kan, jadinya ruang untuk pundi kencing pun makin mengecil. Kalau over ketawa & terbesin pun boleh terkucil. 
  • Tido berbunyi. Bukan berdengkur tau. Tapi bila baring tu bunyi nafas saya memang kuat. Macam orang kena semput. Tapi bila berdiri & duduk takdela pulak bunyi tu bila bernafas.Saya perasan, nafas saya pun sekarang pun macam makin pendek. Cepat betul mengah kalau naik tangga ke angkat baju ke.
  • Dah terasa dah susahnya nak tido malam. Mengiring ke kiri tak lena, mengiring ke kanan tak lena.Serba serbi tak kena.Jadinya sekarang ni memang saya elak tido petang, biar malam tu saya betul2 ngantuk, senang sikit nak tido. Kalau duduk lama2 dalam kereta pun rasa tak selesa, sakit pinggang.
  • Emosi semakin stabil, semakin ceria dan gembira :D
Hmm..itu jelah kot perkembangan & perubahan diri ini sepanjang trimester kedua ni.Lagi 4 minggu akan masuk trimester ketiga pula.Alhamdullilah.Semoga kesihatan saya & baby terus baik sepanjang mengandung ni. Tinggal 16 minggu je lagi.InsyaAllah. Semoga dipermudahkan segalanya.Aminnn ;)

Gambar terbaru. 24 minggu ;)
Dah ada baju kurung mengandung dah. Weee.

Oh oh..sebelum terlupa. Mommy2be sekelian, weekend ni ada expo baby dekat MidValley. Moh le kita serbu tuk survey2 & beli apa yang patut.InsyaAllah kalau takde pape hal saya akan pergi sebab sementara masih larat ni lah nak bershopping kan :) 

2nd maternity & Children Expo
18th-20th November 2011
10am-9 pm
Midvalley Exhibition Center


14 comments:

sweethOneY said...

Weeee happynya tengok diaa.. !! Bakal jadi mama dah ni :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

jg diri & jg baby yee ririn...

Masy said...

yeaaaaaahhh semakin berkembang pesat hehehhe

CaDLyNN said...

ena...take care tau...
tak sabar nk tgk baby ena :)

HEMY said...

wah...72kg dah?my gash!!! baby ko berapa berat dh?

sronok gak kan saat mengandung ni..hehehe..pasni dh lahir satu fasa lain plak

afiewithayie said...

makin besar perot nie,makin debar2 plak ble pikir nak bersalin..hehe..tke cre hot mama.. :)

Siti Humairah said...

wah,,!!dah msk 7 siries,,membesar dgn sihat anti ena kan,,mommy pon sm,,smlm checkup berat dh nek smpai 1.9kg,,neway take care tau,,

zonaku said...

sweet!!!!

pRincESs_N said...

yippie...kejap je da 6bln kan...yunk..nti pegi warehouse Pureen...org kate best..baju abby singgit 2 hengget je..

Erina Asmawani said...

Izza:
wee..tu la yunk..kekadang rasa macam x percaya ;)

Pojie:
InsyaAllah..i will..thank u babah ;)

Erina Asmawani said...

Kak Masy:
yeahhh! masa memula baca ena ingatkan makin berkembang pusat..hahaha

Lynn:
InsyaAllah lynn. Kita pun x sabar ;)

Erina Asmawani said...

Hemy:
hahaha..berat kan? baby last checkup masa 18 weeks baru 256g, harapnya beliau membesar dgn sihat macam mama dia jugak ;)

sgt seronok! tol2..pasni fasa parenthood pulak ;)

Afie:
kannn..mmg debar2 + excited. Same goes to u..take care tau cute mama ;)

Erina Asmawani said...

Siti Humairah:
Alhamdullilah..tak pernah seberat ni mie. Tapi syukurlah xde pape masalah. Ko pun take care ok ;)

Kak zona:
maceh kak ;)

Erina Asmawani said...

N:
tula..terasa kejap..ooo..ena tau yg Pureen warehouse tu. 2-3/12 kan yunk..tapi ena x dpt gi..balik kampung Tapah time tu.huhu









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015