Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, November 24, 2011

3D scan :)


Salam. Semalam adalah hari yg sangat bermakna for me & encek hubby sebabnya dapat jumpa khalifah kecil kami secara 3D. Yup, saya buat 3D detail scan ;) Kalau diikutkan appointment yang dibuat oleh gynae, saya sepatutnya buat 3D scan ni awal lagi, masa 22 weeks tapi sebabkan tarikh tu encek hubby tak dapat cuti, jadi kami ubah ke tarikh lain. Kenapa buat 3D scan awal sangat? Gynae yg nasihatkan sebabnya nak tengok kedudukan uri saya sebab masa awal mengandung, uri saya agak rendah sikit.Masa tau tu memang risau, tapi bila tanya kakak saya (masa mengandung anak kedua dulu pun dia ada masalah yg sama), dia kata jangan risau, InsyaAllah takde apa2. Mama pun nasihatkan benda yang sama.Alhamdullilah semalam masa scan, semuanya dalam keadaan baik. Khalifah kecil sihat, kedudukan uri saya pun ok. Gynae cakap tak perlu bimbang sebab uri saya tak menutup pangkal rahim, nanti bila rahim semakin mengembang, InsyaAllah uri akan bergerak ke atas sikit. Semoga segalanya dipermudah kan ya Allah. Memang lega sangat bila gynae cakap macam tu :')

Mula2 gynae scan baby macam biasa dulu tapi lebih details,ukur otak, jantung, kaki, jari, tangan, tulang belakang semua. Masa tu memang rasa excited sangat, nak nangis pun ada.Macam tak percaya si khalifah kecil membesar dengan sangat cepat.Berat dia sekarang da 940 gram.Almost 1 kg.Aktif pula tu. Alhamdullilah. Lepastu gynae switch ke 3D pula. Masa festime tengok wajah dia, tak tau nak cakap perasan macam mana. Tak boleh describe.Happy sampai speechless. YaAllah, baby mama & ayah, comelnya kamu! ;) Tapi speechless untuk sekejap je la, lepas tu terus tanya gynae macam2. Excited kan.Hehe. Encek hubby pun sangat excited. Nampak dalam tu macam ada bubble2, gynae cakap tu bukan bubbles, tu tali pusat dia. Ooo.Pastu gynae tanya, dah tau kan gender baby? Ni tengok dengan lebih detail..nampak tak? Memula kami macam tak nampak, bila gynae pusing sikit baru kami nampak jelas sejelasnya. Eheee..comel! Lama jugak lah 3D scan ni, dalam 30 minit macam tu. Memang puas dapat jumpa si kecil. Tengok aksi dia, mulut ternganga2 macam menguap, gerak sana, gerak sini. Hehe.Lepas scan, gynae explain pasal baby. Semuanya sihat. Alhamdullilah, syukur Ya Allah.Keluar dari bilik gynae asik tersenyum je ;) Pada yang tertanya, 3D scan dekat DEMC, RM250, dapat CD sekali. Dalam tu banyak gambar si khalifah kecil & 4 video. Sekarang ni asik nak belek gambar & tengok video si kecil je :)


Sleeping cutie!
Our precious ;)

P/s: Sangat besar kuasa Allah kan ;)


15 comments:

sapphire said...

ena, baby boy ke baby girl? :)

CaDLyNN said...

ya Allah...mesti excited kan...dulu teman akak aku scan pon aku excited...hihih..

Juliet said...

Ha? RM250? Mahal jgk rupenye.. Hihi!

Hm, baby jantina apa? Mase week ke brape sesuai buat 3D scan erina?

sweethOneY said...

Haaa macam baby boy aje. Hihihi

Natasha Farina Arifin said...

yup betul tuh..mcm tu lah kan bila wat detail scan...sama mcm tasha dulu buat dgn dr. zamri...best tau time tuh dr capture video baby tgh menguap..ya allah cute gile..baby ngantok kot hihihi...oleh sebab hubby tasha keja kat DEMC so kitaorg dpt rate murah..erm staff rate RM100 jer..termasuk CD and printed scan gak..xpelah janji baby sehat kan?? yeay! congrate mommy!

zonaku said...

hi memuah junior ke3....

Erina Asmawani said...

Nilam:
Baby boy ;)

Lynn:
Sangattt! Terharu semua ada ;)

Erina Asmawani said...

Ell:
Haah, kalau 3D scan kt DEMC range dari (RM250-RM300).

Baby boboy ;) Nampak tiny bibird dia dgn jelas haritu..hehe.Actually masa scan 18 weeks dulu tudah nampak dah. Rasanya 25 weeks above boleh buat 3D scan dah ell sbb masa tu baby dah lengkap ;)

Izza:
tengok baby stuff yg ena beli pun dah tau kan..no pinky2..hehe

Erina Asmawani said...

Mommy Cha:
kann..masa tu x dapat nak decribe camne perasaan kita.Oooo..suami cha kerja situ eh..bestlah! Abang ipar ena pun kerja situ jugak..banyak benefit staff kat situ kan ;)
Tula, Alhamdullilah baby sihat! :D

Erina Asmawani said...

Kak Zona:
Hai aunty zona :)Assalamualaikum~

❀aRaBeLLa❀ said...

tang pipi tu tembam ikut mak dia..heheh

aim-a said...

comel!!! :D

aTy _faRed~ said...

beshnyer...!!!! saye tak sabar nak buat 3D scan ni..minggu depan baru masuk 20 mnggu..jadi kene tunggu lagi kot..tapi dah jelas nampak macam tu 22 minggu memang teruje sangat rasenyer nak buat mase tu jugak nanti...:)

Erina Asmawani said...

Bella:
itula..semua yg tgk pun ckp gitu..hehe

Aima:
Maceh aunty Aima :)

Erina Asmawani said...

Aty:
Memang teruja sgt aty..sbab sealu asik tertanya2 je, sihat tak baby ni, apa dia buat, bila dah buat 3d scan ni rasa bersyukur sangat sebab semuanya ok. Alhamdullilah. Nanti Aty buat jugak k ;)









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015