Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, November 21, 2011

Sikit-sikit, lama-lama menjadi banyak.


Hari yang ditunggu2 telah tiba..eceh. Alkisahnya pagi Ahad semalam, akhirnya saya dan encek hubby telah ke expo Maternity & Children dekat Midvalley tu.Expo yg sangat ditunggu2 oleh kami ( lebih kepada saya sebenarnya. Hoho). Tips dari kawan2 yang dah pergi expo tu hari2 sebelumnya, diorang cakap..datang awallll!! Kalau tak susah nak carik parking! Breakfast dulu siap2, kalau tak nanti kelaparan masa nak shopping!Oleh yg demikian, lepas breakfast semua,seawal jam 10 pagi kami dah selamat sampai dekat Midvalley.Alhamdullilah..parking banyak kosong lagi time tu. Wee..happy2!

Excited mama & Ayah to be ;)

Teruslah kami tuju Exhibition hall tempat expo ni diadakan. Sesampai je kat sana hall tu pun belum bukak lagi. Tapi punyalah ramai yang dah menunggu kat luar. Macam lautan ibu2 mengandung. Bukak je hall tu, meluru semua masuk. Kami terus ke hall 1, cari booth MamyPoko sebab kawan kesayangan pesan belikan pampers saiz M untuk anak beliau. Sampai je booth MamyPoko tu ramainya yang dah beratur. Pantas betul diorang ni.Beratur punya punya beratur sampai je turn kami, nak pampers saiz M, habislah pulak!! Kecewa ni (sebab dah beratur panjang kan),kami pun belilah pampers saiz newborn,52 & saiz S, 48. RM25 je. Dapat free baby bolster pulak tu. Memang berbaloi :)


Open sesame..semua serbu!!

Then bermulalah perjuangan kami dari satu booth ke satu booth mencari apa yang patut. Hoho. Ramai tu memang dah tentu ramailah kan, dengan ibu2 mengandungnya, dengan ibu2 yang bawak bawak baby lagi. Memang padat. Tapi berbekalkan semangat yg kental, gigihkanlah jugak redah.Yang peliknya, selalu kalau jejalan lelama..semputttt. Tapi semalam terasa diri ini memang cargas. Tak terasa pun semputnya. Excited kan.Jalan2, jumpa baby rompers comel gila murah pulak tu, buy 5 free 2, beli. Baju tido baby sepasang siap seluar RM10 je, beli.Baby leggings RM5 je, beli.Bottle storage Autumnz 10=RM27, beli. Mittens &booties,baby detergent, baby wipes, napkin, harga memang murah sangat..beli..beli..beli.Dan dari beli sikit2 akhirnya penuh dah tangan encek hubby nak mengangkut semua2 barang tu.

Dah banyak2 membeli tu, pusing jugak semua hall sebab nak carik breastpump. Pergi booth Avent, breatspump manual+ batteries, RM600, manual je RM200. Berminat dengan yang manual tu.Tapi jalan lagi pergi booth Medela,survey kat situ pulak. Macam2 jenis ada, swing la, freestyle la, range dari RM300-RM2000. Hmm..hmm..tengok Spectra 3 pulak. Harga kat internet lagi murah pulak dari yg kat situ. Hmm..hmm.Nak beli skrang ke nanti? Lepas bincang2 dengan encek hubby, kami amik keputusan beli kat internet jela nanti sebab kat internet sekali ngan pekej2 yg best.Lagipun bak kata mama, tunggu masa pantang nanti je beli. Masa pantang tu baru kita tahu susu kita ni banyak ke tidak, kekadang setengah orang ni susu tak banyak, jadinya kalau beli awal2 pun nanti guna sekejap je,lepas tu tersimpan je, sayang.Hmm..baiklah mama, saya mengikut nasihat! :D

Dah dekat 2 jam dalam tu, akhirnya baru terasa penat kaki ni. Terus kami amik keputusan untuk balik sebab takut lagi lama kat situ lagi memacam nak dibelinya. Yang tak tersenarai dalam list pun nak dibelinya sebab harga semua murah2, lagipun excited baby first kan, semua pun nak beli. Rambang mata. Hehe.Keluar je dari expo terus carik bench..nak dudukkkk! Lenguh kaki. Dan2 kaki lenguh kan..sepanjang2 berpusing dalam tu gigih je pula, takde rasa lenguh2 kaki pun. Hehe.

Dan hasilnya yg dibawa pulang..bermula dari sikit-sikit..

Akhirnya menjadi banyak!

Fuhhh! Tak sangka rupanya banyak yang kami beli. 
Tapi yang penting memang puas hati. Lepas ni dah taknak shopping barang2 baby dah (boleh caye ke ni? Hehe). Rasanya macam dah cukup . Tinggal nak beli toiletries je. Tu nanti2 pun boleh.Dan sekarang tiap kali tengok je barang2 baby ni rasa happy. Bahagia je ;). Semoga segalanya berjalan lancar.

Oh..dan dapat banyak free gift juga!

Pampers, baby book comel, strecth mark krim, topi baby..macam2 lah.
Rezeki si baby. Syukurlah ;)

^_^

15 comments:

sweethOneY said...

Weeeeee excitednya mama to be ni.. Masa shopping mmg tak rasa apa kan Ena, tengah excited. Tapi lepas tu menjawabla lenguh2 kaki. Hheee

Siti Humairah said...

hebatnye anti ena soping,,jeles mommy tau,,xsempat p pon,,blk kg,,rsnye mcm dah tau je bakal baby gigirl ke boboy,,hehe,,

CaDLyNN said...

wahhhhhhhh..banyaknye..

ena...tiket otw..insyaAllah esok smpi la..

HEMY said...

aku beli mmg skit je barang baby newborn..lagipn sebab kedai anakku ada depan umah je..ehehe

tp time murah kan..blasah je la

pRincESs_N said...

murah gilerr pampers Mamy Poko tu...N x smpat nk terjah..mmg x terjah kot..nak2 si Aryyan skg cpt cranky nyerr...tp mmg bebaloi laa sopim..nti awal Dec jgn lupe terjah Pureen wholesale plak ena..org kate baju2 baby singgit dua hengget...

Masy said...

tu diaaaaaa.... hahahahaha

zonaku said...

biasa dlm hamper newborn mesti ada byk toilettries.......... farah dulu dpt sampai 14 botol bedak........... bertahun jugak la nk habiskan

aTy _faRed~ said...

beshkan shopping kat expo tu..!!! ;) apesal tak jumpe ek..kiteorang pon datang awal2 gak sebab parking..:)

Natasha Farina Arifin said...

Hi saye mommy cha @ tasha. And also will be mommy-to-be soon…insyallah!
Meh la join blog mommy cha eh…kita share any tips, story-mory and ape2 saje…
http://sharemyloves.blogspot.com/

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

lepas je pi sini semalam su pi fradoo tu..hehe..su pi kul brape ek..xingt pulak..rasenye lepas solat zuhur kat masjid s.alam tu trus pi situ..hujan sket mase...sedappnnyeee abc tu..su sampai mengah2 makan..banyak dan puas hati!!! hehee

Erina Asmawani said...

Izza:
sangat betul yunk..nak2 kalao tgk semua barang2 murah. terus gigih..haa..lepas dah puas shopping mulalah datang lenguh kaki segala..hehe

Umie:
jgn la jeles anti umie..next time ade lagi..nanti anti umie pegi k..InsyaAllah, gender baby tu mmg da tau masa last scan :D

Erina Asmawani said...

Lynn:
beli sekali semua lynn..takut pasni xlarat nak shopping2 da..semputt! ;p

Thank u so much! Uhuhu..nak tgk twilight!

N:
tulah..murah sangat kan. Tu yg ena pun beli jugak..dah alang2. Uhuu..terlalu ramai orang yunk..nanti pening kepala si Aryyan. Oloo..ena x dapat gi yg pureen tu.Balik kampung.Uhuk.

Erina Asmawani said...

Kak Masy:
yeahhh..tuu diaa! haha

Kak Zona:
tula kan kak..beli sikit je la dulu..mana tau rezeki cam Farah..haa..14 botol tu bedak. Tahan sampai setahun xyah beli bedak :D

Erina Asmawani said...

Aty:
tulahnye..xperasan pun kan.Mebi sebab memasing da excited nak masuk dalam expo tu..hehe

Natasha:
Hai mommy cha ;) dah join ur blog..banyak good info pasal mommy to be.Suke! :)

Erina Asmawani said...

Sue:
ooo..masa ujan tu eh Sue kat sana..ena dtg lepas ujan reda sikit dalam kul 430 camtu ;) Maceh sebab sudi datang Sue. Puas dapat makan menda yg diidamkan kan..hehe









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015