Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Thursday, August 06, 2009

Karenah customer2 kesayangan

Kesayangan? (eceh..bodek..haha). Sebelum ni aku dah buat entry pasal jenis2 customers ni. Semenjak pindah kat gerai baru ni..customer pun makin ramai. Ada yg regular customers, ada jugak customers yang baru. Customer baru ni majority adik2 Uitm, yang baru masuk, fresh lagi. Student card tak lekang bergantung kat leher. Gi mana2 pun pakai. Sgt kagum mereka menjadi warga Uitm dihatiku. Hehe. Perangai mereka juga kekadang agak lucu, jengkel dan kadang2 menyakitkan hati gak. Mehla aku bagi contoh..


Perangai lucu pertama

2 org student Uitm. Lelaki. Datang kat kaunter order/pertanyaan/pembayaran(yang mana aku slalu duduk la) tersenyum2, terpinga2, lagak ala2 malu2 kucing gitu

Aku: Ye dik, nak order ke?
Adik 1: Haah, kak..kami nak tapau FRODO dua eh..
Aku: Ok. Tahan gelak.
Adik 2: Weh!! Ko ingat ni kedai lord of the ring ke? (sambil siku kawan dia tu).Cuba ko eja btul2.F.R.A.D.O.O. Fradu lah. Haha.Sorilah kak, kawan saya ni mengong. Kak, bungkus abc special dua eh. Tapi pe kebenda nye Fradu ni kak? Pelik betul bunyinya.
Aku: Fradu ni adik tiri Frodo (Hahaha..ketawa dalam hati)


Perangai lucu kedua

Seorang student Uitm. Perempuan. Ayu. Bertudung sopan. Muka innocent je. Datang kat kaunter nak buat pembayaran.

Aku: Ye dik, minum apa tadi?
Adik: Teh O limau ais. Berapa eh kak?
Aku: Satu dua ( stands for Rm1.2o)
Adik: Satu
Aku: Err..harga air tu singget 20 sen la dik..hehe
Adik: Ooo..(sambil senyum2 malu)


Ok. nak cerita perangai customer yang menjengkelkan pulak. Ya..ya..i know, customer is always right. Even dia buat salah, always right jugak. Kena maki, kena marah, buat bodo je.Senyum. Sabar je lah.Always right kan.Tapi kekadang panas gak hati ni. Contohnya macam ni:

Ada 3 orang perempuan. Again. Student Uitm (tau sebab duk canang student card dia tu). Budget hot chick.Ngan muka snobbishnya masing2, mintak order.

Perempuan A: Bagi Abc 3. (ngan muka berlagak, mata jeling2 pastu buat gaya gedik)
Aku: Bungkus ke?
Perempuan B: Yela, kan kitorg tgh berdiri ni (gaya cakap berlagak nak mampus)
Aku: ( Dalam hati) Hek eleh..menyampah nye aku tgk ko. Tanya baik2 jawab kerek gila macam tak belajar adab. Hello adik, ko tak payah berlagak ok. Penat belajar tinggi2, muka budget cantik tapi takde adab.

Pastu da siap2 bungkus semua. Perempuan A tu main campak je duit RM10. Di ulang sekali lagi. Campak! Campak cam campak ikan bagi kucing makan. Dalam hati (sabar Erina..sabar). Masa ni aku da start buat muka skit da. Yela, tak hormat langsung kot main campak2 duit camtu. Apa lah salahnya bagi elok2. Pastu bila aku bagi balance, aku cakap terima kaseh. Terus blah je without any response. Perghhh! Memang hari ini dalam sejarah lah aku deal ngan perempuan yang berlagak lagi sgt2 annoying.Bluekkk! Masa diaorang blah tu dalam hati aku sempat gak jerit ( Wehhh!!Takyah berlagak la. Aku pun student Uitm gak dulu tapi tak kerek mcm korang pun. Harap muka je cantik tapi perangai kambing lagi sopan!!!!). Maap.Terkeluar unsur2 makian sebab dah geram sangat.

Kalau jadik kat korang apa korang buat? Haih.


Ni perangai menyakitkan hati pulak. Yang buat ni selalu lelaki la. Perempuan so far tak pernah lagi la. Mintak order tapi main2. Macam nak mintak penampar pun ada. Contoh cenggini..

"Kak, bagi teh o ais limau satu eh tapi taknak limau"

"Kak, bagi teh ais eh tapi taknak teh"

"Kak, bagi bandung cincau eh tapi taknak cincau'

"Kak, bagi kopi panas eh tapi taruk ais"

Apakahhhhhhh? Samdol betol la mintak order memain camni. Macam budak tak sekolah je. Tau la kekadang tu dorang memain je tapi kalau dah selalu sgt orang yang sama mintak order camni. Menyampah ok!





Moral of the story: Please show some respect la. Kat mana2 pun.Tak kira lah org tu waiter ke, tukang sapu sampah ke, dorang ada perasaan gak. And jgn sesekali pandang rendah kat diorang. Helloo..kerja saya hari2 mintak order, jadik cashier, kekadang tukang lap meja, tapi i'm a degree holder.Tak de berlagak pon.

11 comments:

Monkey D Luffy said...

jangan marah2

nanti ko tua

sabar itu saberina

Erina Asmawani said...

ye..ye..tak marah pon..
suke gumbira je..

Jard The Great said...

huish.. diorg pandang rendah sm kamoo.. siot ar kalo camtuh..

aku nk keje kat abc fradoo bole?? nk test power.. ehehe

~ miss femme fabulosity ~ said...

eeee...kereknyeee yg pempuan 3 org pasan hawt chick tuh!! meh cni aku dtg kedai ko erina, tgk sape lebih hawt!!

hahahah...

kalau aku kat tmpt ko, bile bebudak tu kerek mcm sial, aku akan ckp "HELLO!! I DONT SPEAK SNOB!!!" Biar dia tahu xde org nak layan la org2 snobbish nie.. go to hell! >:)

burk said...

hehehehhehe... jgn sy termasuk dalam golongan customer yg menyakitkan hati sudah...hehhehehe


abc satu kacang merah ngn cendol x nak...hahahahahhaha

zonaku said...

dalm satu cust svc training y aku hadir, pesannya cust is not always right, but they comes first!

kalau dia betul, skali dia y letak harga camana????

tabahkan hati.... biasalah.. tgh perasan diri hebat la tu...... baru student, lum tentu lulus dpt ijazah kannn???

patut rs kesian pada mereka tu, sbb perasan x tentu pasal

btw, anda di tag!

Erina Asmawani said...

Jard The Great:
Haa..sila lah test power tahap kesabaran kamu di Fradoo..kamu mesti kagum ngan perangai adik2 ni nanti..huhu..

Ellina:
2 la pasal, mmg sgt2 berlagak diorang tu, aku ingatkan pompuan2 berlagak camtu wujud dlm muvie mean girl je..pekate ko sekolahkan budak2 perempuan tu..baru dorang sedar skit..so very the perasan!

Burk:
kalo yg burk selalu order tu lain, x same cam diorang tu..dorang tu memain je lebih..rase cam nak gigit je sekor2..huhu

Zonaku:
Thanks. Bile kerja kat gerai ni baru faham perasaan peniaga2 yg lain. Patutlah kekadang diorang moody & masam mencuka je muka..rupenye wujud cust yg mcm ni. Mmg ley bengkak hati..

yeah.pasni tukar perception. cust is NOT always right, but they come first.Sgt2 setuju.

And yes, they are so pathetic!

aidil62nd said...

wah.. kedai dah makin Maju... syukr lah ...

sweethOneY said...

heehe
yg mintak order mcm tu mmg rs nk geget je kan.. taktik dorang nak ngorat ena je kot? :P

ena always dok kt fradoo ke.. org neh ckp je byk kali dh nk g fradoo.. asal g shah alam je x kesampaian.. huhu..
next week nak ke shah alam lagi.. harap sgt nak g mkn abc special ;D

Erina Asmawani said...

Sweethoney:
Ngorat? hahhaa..rasa nak bagi kaki je kat dorang

haah la yang, most of the time Erina kat Fradoo, jadik tokey kecit yg garang..haha..2la kan,haritu ckp nak dtg, ena tertunggu je kelibat izza, tapi takdak pon..kiciwa tau..we should set a date la..senang skit.ok?

Anonymous said...

standard student sekarang memang majoriti kurang ajar. dgn orang tua pun tak reti nak hormat









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015