Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Monday, December 28, 2009

I ♥ Perth (Part 5)

Mari ceria2 kan mata bersama si comel2 ini. Kembali ke Caversham Wildlife Park. Lepas puas beramah mesra ngan kangaroo2 comel, kami berjalan ke tempat burung emu pulak.


This is emu..(err..yg dlm sangkar tu eh ;p)

Emu ni spesies burung yg hanya terdapat di Australia. Spesies burung kedua terbesar lepas si ostrich. Features burung ni pun ala2 ostrich cuma bulunya lain sikit. Emu ni comel sgt..muka innocent je, rasa cam nak tarik2 je bulu dia tu! Emu boleh membesar sehingga 2 meter! Dulu emu ni mmg bersepah2 kat Australia, tapi skrg, disebabkan pembangunan yg pesat,emu ni hampir pupus. One of endagered species :(



With Blue Tongue Lizard


Perasan tak cicak tu?? Yee..lidahnya mmg berwarna biru. Tapi masa gambar ni dicaptured, cicak ni tak nak jelir lidah pulak. Malu lah tu nak tunjuk lidahnya tu.Zoo keeper tu yg pelik tgk lidah aku yg terjelir2. Wahaha. Cicak ni pun spesies haiwan yg boleh dijumpai di Australia sahaja.


(credit to Google)
Haaa..tengok2..biru kan? Cam mkn bubble gum yg membirukan lidah tu ;p




Burung hantu yg pandai berjoget. Ewah..ewah~




Hairy Nosed Wombat

Ya Allah..dalam banyak2 haiwan dalam wildlife park ni, haiwan ni yang palingggggggg aku geram! Rasa nak gomol2 je. Dahla duduk statik, muka takde perasaan. Eyyy..comel betul! Ni spesies wombat yg jarang ada kat Australia. Selalunya wombat yg kita tgk (kat tv ke kat magazine ke), hidungnya bulat kan? Tapi ni hidungnya agak pelik siikit. Ada bebulu. Hehe. Tapi yg pastinya wombat ni takde kaitan ngan ba alip ba ya tau ;)



Dengan Pink Parrot yg jinak..Quackk..Quackkk~
Rasa nak picit2 je!



Tasmanian Devil


Pic khas tuk Fid. Ko suka Tasmanian devil kan dik?? Ni lah dia. Sorrylah, pic agak blur sbb kena zoom. Tasmanian ni kena duduk dalam cage. Spesies ni pun hanya boleh didapati di Australia. One of endagered species jugak. Haiwan ni mmg bahaya. Even kecik je ( macam besar anak anjing) tapiii..kekuatan dia mmg sgt super power. Ganas!Perasan tak taring dia tu?? Sekali dia menggigit, dia takkan lepas. Gigit & carik2 kan mangsanya sampai lunyai. Biasanya, mangsanya ialah kangaroo. Huhuk. Poor kangaroo :( Tasmanian ni jugak ada keluarkan satu bunyi. Bunyi bising macam Tasmanian Devil dalam kartun Looney Tunes.



Koala ni posing khas tuk Arabella.
Comel tak?? Tido terselit celah pokok sambil tersengih
tunjuk gigi. Hohoho





Koala adalah sgt2 comel. Rasa nak dukung timang2 je. Tapi tak boleh nak buat sesuka hati gitu kan. Banyak tatatertib kena patuhi masa kat tempat koala ni. Nak belai dia, tak boleh pakai tapak tangan, kena pakai belakang tapak tangan..maksudnya kat kulit kita. Manja betul! Masa kami lawat ni semua koala tido..huhu. Koala ni mmg suka tido, dalam sehari, dia akan bangun 3-4 jam tuk makan. Masa lain tidooo je. Koala akan makan satu daun je iaitu daun eucalypt dan tak minum air sbb daun tu dah bekalkan air untuk badan dia.





Comel mmg comel tapiii..tengok kuku dia tu. Scaryyy tau! Mmg Stitch. Raw..rawwr! Ok guys, happy reading. Daaa ;)



8 comments:

*~ aRaBeLLa ~* said...

umanggaiii giler geram aku dgn koala tuh..heheh

HEMY said...

aku nk jadi koala la..tido 22 jam..ahahaha

moment said...

bole tak bru perasan yg stitch tu koala?? haha

Erina Asmawani said...

arabella:
ko mmmg die hard fan koala kan..kalalau koala ley bela aku rasa ko dah bela 10 ekor..hehe

hemy:
jgnlah..nanti ko nak bg cembam mkn apa ;p

wafa:
haha..koala alien tu

Redbloodsnow said...

A'AH LER. BIRU LIDAH ULOR TUH. ZIE TAW APE MENATANG TUH. KOALA BEAR YG CUTE MIUT LER..HEHE

TP DLM PIC TUH CAM OINKK OINKK LER PLAK KAN..HEHE

Masy said...

olololo tomeynyeeeee koala tuu.. tp sygnye takleh nk usap guna tapak tgn. camni nk usap guna blkg tapak tgn, x feel arr camni huhuhuh

Erina Asmawani said...

zie:
Ye..tepat sekali..koala yg comel.hehe..yg oink2 tu wombat lah yunk..agak2 kalo olin & chester jumpa koala ni ley jadik bestfriend x? hoho

Kak Masy:
tau xpe..mmg tak feel..huhuk

yAtie -sB- said...

uisshh...
koala tu...
c0mey sgguh :)
t'rase cam nk dukung je..
s0noknye erina...









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015