Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Wednesday, March 03, 2010

I'm back beybeh ;)

Fuh..fuh..fuh!!Berhabuk tebal dah blog ni. Assalamualaikum semua..daku kembali ;) Alahai..rindunye ngan blog, rindu nak berblogging, rindu nak share idea, rindu kamu semua, rindu rindu! Banyakkkk cerita2 terkumpul2 nak dikongsi. First, mari bercerita tentang kerja. Adakah anda happy dengan kerja anda? Aku dah selamat bekerja selama 3 bulan dan pada 28/2 yg lepas, sudah pun resign. Mengapa? Kerja apa?? Tak pernah pulak aku cerita pasal kerja, tup tup..tetiba je dahresign. Few of you maybe dah tau aku kerja apa..tapi for those yg tak tahu tu, let me reveal everything about my last job.

Ingat lagi tak pasal entry ni..My First Interview. ( sila klik tuk mengimbau kembal sejarah silam)
Ye..untuk makluman semua, I accepted that job. Even ramai yg bagi opinion supaya jgn terima job tu, dan aku pernah menyuarakan yg aku taknak terima tp aku gi terimaaa jugak. Mmg degil budak sekor ni. Aku terima job tu BUKAN sebab gaji yg dioffer adalah masyukk, BUKAN sebab aku minat ngan job position tu dan BUKAN juga sebab aku ikut kawan2 lain. Sebab utama yg paling kuat buat aku terima job itu ialah..PENGALAMAN. Yess..aku nak rasa macamna jadik org bekerja,bangun pepagi buta, balik petang, concentrate ngan keje bagai..blablabla.Inilah sebab utamanya ye.Bukankah pengalaman itu penting?? Di dalam resume pun perkara wajib di tengok ialah bahagian job experience, betul kan? Jadinya..kalau daku tak mula carik pengalaman tu, cemane la pengalaman tu tetiba je nak muncul dalam resume aku.Haa..kan da merepek nih. Oklah, we make it short.

Sebelum hit floor, kami kena pergi training dulu for 2 months. Masa training adalah sgt best, macam pergi kelas. Pergi pukul 830 am balik kul 430pm, dalam kelas (ke office?) belaja pasal system. Semua pasal system. Memandangkan projek aku adalah TM Streamyx, makanya dari A to Z diaorg ajar pasal Streamyx ni. Dari camne nak handle customer, nak buat troubleshooting segala, buat report bagai. For me, it was fun. Belajar benda baru. Kena pulak ngan member2 baru semua termasuk trainer pun sekepala, jadinya mmg best. Pastu cukup bulan dapat gaji, lagilah bertambah2 best ;))

Yang menjadi kurang bestnye, bila habis training n masuk ke dunia customer service yg sebenar. Jeng..jeng..jeng. Tempat kerja kami kat Semua House (bersyukur jugak aku tak dapat kat Plaza VADS, TTDI nun).Hari pertama kerja dah kena maki hamun customer.Wuishhh!! Dahsyat..segala tuuutt,teeeettt (censored words) aku dapat. Takpe..sabar..sabar..cabaran..think positive. Bak kata trainer aku, diorg marah sbb produk, bukan marah kita. Worst thing worst dia maki hamun, dia bukan nampak muka kite pun. Ok..lama2, aku dpat handle angry customer ni. Kacang je (kacang la sgt kan??). Oh ye, angry customer ni bukan dapat hari2, hari yg suwey je kite akan deal ngan monster2 ni. Setakat kena bebel,ku buat bodo je. Layankan je. Paling best kalau dapat solvedkan problem customer pastu dapat compliment dari diorg. Happy gila.Tapi yg buat aku rasa tak best,aku takde minat dalam kerja ni.

Masa training lain sbb terasa semuanya indah2 belaka, bila da di dalam dunia sebenar, tidaklah seperti yg dibayangkan. Unexpected.Dari sehari ke sehari cuba tuk pupuk minat dalam kerja ni, minat tak mari2 jugak. Cuba challenge diri sendiri tuk tanam minat tu dalam masa sebulan, tak datang2 jugak. Bila dah tak minat, aku tak enjoy kerja ni dan bila tak enjoy, tension kepala otak. Tu belum tension kena kerja shift.Semua benda aku buat rasa cam tak ihklas je, terpaksa. Di fikir2 balik, kenapa nak teruskan lg kalau tak minat? Setelah discuss ngan mama & ayah + centahati, I've made my desicion to leave this job. Yeahhh! No regret! Tapi a bit sedih la sbb kena tinggalkan member2 yg almost 3 bulan bersama2. Nak tinggalkan trainer yg best tu. Gonna miss them so much~

So now, kembali bekerja di Fradoo. Fradoo gak yg best. Serius. Bagi gaji sikit pun, tapi kita minat ngan apa yg kita buat, dah cukup menggembirakan kita, tol tak? (tapi gaji kat Fradoo lagi besar kot ;P). Alhamdullilah.Tolonglah dan gembirakan lah ayah kita sementara dia masih ada.Sambil2 tu sudah tentu ku cari kerja lain jugak.KPLI sudah tentu. Harap ada rezeki disitu.Aminnn :)

Jadi kesimpulannya, bagi aku, kerja dekat VADS ada yg best & tak bestnya. Tapi kalau minat, aku rasa, there should be no problem. Takut kena marah? Ala..rilekslah, semua kerja mesti ada kena marah, betol tak?Yang penting kena ada minat.Bila ada minat, kita rasa happy buat kerja kita (walaupun kena marah).Jom baca pengalaman Hemy kat Vads pulak,My VADS Day ;)


Terima Kasih kerana menghubungi TM ;)
Lalalala..



We are WOW batch

Yg bertopi Jason Mraz tu is our trainer, Mr Sem
He such a great trainer ;)





Happy to know them :)



Always keep in touch guys :)

8 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

xpe yunk..at least ade experience tu...layannn...

HEMY said...

dh benti..aku tertanya2 gak camne leh ada kat fradoo..huhu..kira timing aku ajak lepak tepat ar ek

bukan streamyx dh OK skit ke...ko tak breach contract ke erina??

apa pun, pglman tu berharga kan??

Dayangku Army said...

huhuhu..i dah agak dh ena misti u accept keje tu.Bz manjang. Apapun, kira okey la..at least kang bila nak mengarang resume dah tambah 1 point kat pengalaman keje.Setuju pengalaman keje tu yang saaaaangat penting.

fiD said...

tahniah kak...

betul tu, pengalaman memng penting ...

rezeki kite, sape yg tahu kan.

Masy said...

takpe.. at least ade pengalaman, mende tu sape nk bagi ye tak. tambah kawan lg, dpt belajar lg - best gak tuh.

pasni klu org dok cite2 pasal keje, bole la masuk campur. "dulu masa aku keje kejap kat TM bla bla bla", ade gak modal nk menyampok ;) heheheheh

paiseh said...

ohoooo.. vads ye..
siap sedia laa kena tabuh... dah byk kali kompeni lu cari pasal ngan gua. kalu nanti2 rasa kena maki hamun tu gua mintak maap awal2 la.. hakhakhakhak..!!

Erina Asmawani said...

N:
tula yunk..pengalaman tu yg penting kan..layankan sajok ;)

Hemy:
Yup..mmg tepat..kalu aku keje lagi lom tentu ley jumpe semalam..penat..huhu

langgar gak tapi trainer aku ckp tak kena pae2 tindakan as long as resign cara baik. Pulagkan balik console segala..kalo main blah camtu je kena ar byr blik duit bonding tu..

Tula..pengalaman tu berharga babe..berharga ;)

Amysue:
Tol tu amy..sgt penting kan pengalaman tu..now kat resume dah ada 1 point dah ;p

Fid:
Betul tu dik..Rezeki Tuhan ada kat mana2 ;)

Erina Asmawani said...

Kak Masy;
Setuju tu kak..pengalaman tu yg paling berharga..kalo x carik, mane nak dpt kan? Dapat kawan2 baru lagi..

tula..nanti bila org tanye pendapat, ley ckp based on pengalaman sendiri sbb dah pernah rasa..xdelah main ckp je tp xde pengalaman pon..hehe

Paiseh:
Halooo encik paiseh..lu nak tabuh, tabuhla..wa dah resign kot..hahaha..

**pesal plak vads byk carik psl ngan lu? kompius gua..









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015