Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

LOVE COWAY


Tuesday, January 18, 2011

DIY: Pomander Ball

Lagi kisah si pomander ball.Ehehe. Malam Sabtu lepas, lepas balik dari Nilai 3, gigih terus buat pomander ball.Even still ada lagi saki baki bengang kes sponge bulat tu, tapi pedulikan, lantaklah situ, yang penting semangat tengah berkobar2 ni. 

Cara2 membuatnya ialah (eceh..macam chepwan pulak ;p)


1. Sediakan bunga2, sponge bulat & playar
 (Cantik kan warna bunga tu..merah hati..i loike!)


2. Potong tangkai bunga2 tu guna playar. Tapi jangan sampai habis. 
Tinggalkan sikit tangkai, biar senang nak cucuk kat sponge tu.



3. Lepastu cucuk bunga2 tu rapat serapatnya. 
Kelihatan seperti pomander ball botak tengah. Haha


4.Oop..opp..lupa pulak. Sebelum cucuk bunga2 tu, ikat riben dulu,
biar senang nak gantung nanti. Lepas dah ikat riben, sambung balik 
cucuk bunga2 tu sampai penuh satu sponge bulat tu.
 Riben yang telah diikat. Kelihatan pomander ball hampir siap 90%


5. Tadaaaa!! Dah siap.Buat dalam masa setengah jam je.
Hasil yag sangat2 puas hati ;)
Yeayy! Dah boleh gantung kat bilik tidur penantin.Aww~

Tapi nampak macam terang sangat pulak pomander ni bila pakai flash.
Ishh..merah menyala.

Ni versi tak pakai flash. So niceee ;)

Pomander ball ni versi yang besar, jadinya lebih kurang 55 kuntum bunga diperlukan.Bunga besar tau. Kalau kecik maybe dalam 60-70 kuntum macam tu. Senang je buatnya ni. Best buat DIY ni. Nanti nak buat projek lain pulak. Lalala. Anda semua, selamat mencuba ye ;)

14 comments:

zonaku said...

cantik......



*masih x minat ngan bunga*

mizz sue said...

cantekkkkkkkk

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

klu bunga matahari bole x agak2???

Masy said...

ekcely mende tu span ke polisterin? gabus2 kan bende tu?

aim-a said...

ena..kat kedai mana beli ball tu? aritu saya carik tak jumpa2..huhuhuhu

sweethOneY said...

mmg comel sangatttttttt :D selamat berpomander :D

p R i n c E S s _ N said...

tbaek!! sgtt cantek!! riben gnti gn white pearl pon cantekk..

Erina Asmawani said...

Kak Zona:
Maceh kakak..

* kalau bunga idup? minat x?

Miss Zue:
thank u ;)
Tergoda ngan awak nye pomander ball la ni..hehe

Pojie:
bolehhh..bunga matahari yg kecik2 tu, aku ade nampak aritu

Erina Asmawani said...

Masy:
Iye kak..bende ni bebola polystrene untuk lebih tepat lagi, tapi saya panggey sponge..hahaha..boleh? sponge polystrene ;p

Kak Aima:
Kat nilai 3 kak, mostly semua kedai ade, cuma harga ye berbeza..huhu..kat ZC murah

Erina Asmawani said...

Izza:
Thank u yunk ;). Nanti izza pun buat tau..

N:
maceh..tu la kan..lepas ni pakai riben pearl white plak la

~ miss femme fabulosity ~ said...

Tahniah!! :D

Ape kate amik business buatkan utk i? Hahahaha..

Chup nak tanya... bunga tu cane nk tahu bunga utk pomender ball?

Erina Asmawani said...

Ell:
thank u!
bley je..i suke wat pomander ni, seronok!!hoho

Semua jenis bunga bley yunk, semua size, jenis, warna, tapi make sure yang bertangkai keras, nanti senang u nak cucuk kat gabus tu..

PutRee SeJiNjaNg said...

cantek nye kaler merah...suka sangat..
masa tilla kawen haritu pun buat sendiri...kaler blue & white...for pelamin tilla guna fresh flower...sangat puas hatikan if kita buat sendiri...hheheh

syaza said...

syaza, nk tny, gabus bulat 2 beli kt mane yer? bpe price nyer?









Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015