Erina Asmawani

My photo
La Tahzan. Allah ada. Dia maha mengetahui, maha pengasih lagi maha penyayang :)

Your Friendly Coway Agent

Your Friendly Coway Agent

Sunday, December 07, 2008

Sesi membuat custard caramel dan sesi berBBQ

Pada sebelah paginya, (pagi tak pagi sgt la..sbb semalamnya dah tdo lewat kan anyam ketupat), sesi membuat custard caramel yg sedap lagi sgt senang. Cara2nya ialah

Pertama : Sila beli dulu custard caramel instant seperti di bawah

~Di luarnya begini~


~ Di dalamnya begini~

Ada 2 peket custard mix ngan 2 peket sos karamel


Kedua: Campurkan custard mix tu ngan 1000 ml susu dan kacau kacau kacau smpai mendidih




Ketiga : Masukkan custard tadi dalam bekas pastu terus tuangkan sos karamel




Akan kelihatan lapisan sos karamel seperti di atas


Keempat: Sejukkan custard karamel tadi dalam peti ais. Masa nak hidang, terbalikkan custard.


Tadaa..inilah hasilnya. Sedappp...

Petang tu, family abang dan kakak ku tiba. Meriahla rumah ngan tentera2 kecik tu. Bila dah ramai2 ni, confirmlah best buat BBQ kan. Jadi..Pada sebelah malamnya pulak ialah sesi berBBQ..

Para2 ibu ditugaskan untuk mencucuk daging sate


Para2 bapa ditugaskan untuk membakar




Dan para2 anak ditugaskan untuk makan makan makan.
Nyummmmyy!



Saturday, December 06, 2008

Sesi membuat kek coklat dan sesi pulang ke kampung

Pada sebelah paginya, sesi membuat kek coklat....


Sebelum




Selepas



Pada sebelah malamnya, sesi pulang ke kampung...

(Updated)

Kek kat atas ni di buat sempena raya Haji. Cam biasa lah, setiap kali raya, tak kiralah raya Aidilfitri ke Aidiladha ke, wajib balik raya kat kampung. Kampung nye pun the one and only Kampung Kesang Tasek, Sungai Mati, Muor. Sesape yg penah g bandar Muor, pas tol tangkak harus lalu simpang g kampung aku. Dalam kul 7.30 mlm camtu, kami bertolak ke kampung. Smpai lebih kuranga kul 9.30 pm. Sebelum sampai kampung, singgah kat satu gerai kecik, kita makannn dolu.

Encik Haji Abu Bakar ngan Puan Hajah Hamidah order teh sarbat. Apakah? Tak pernah pulak aku dengar jenis minuman ni. Kat Fradoo takde pon. Dalam pemikiran aku, mesti minuman ni special, mungkin kat Kesang Tasek je ada. Sesampainya minuman tersebut, aku tgk..Hmm..biasa je. Macam air susu je. Pastu aku rasa sikit, rasa halia. Huhu. Baru ku tau rupanya teh sarbat tu, teh halia la.


~Teh sarbat~

Aku wajiblah makan mi bandung. Apa barang g Muor kalau tak mkn mi bandung. Tak complete la. Dan mi bandung kat gerai ni mmg terbaikla. Sluuurpp. Superb!


~Mi bandung, nasi lemak Rm1 ngan teh o ais~
*perghh*

Aku agak tertarik la ngan bekas nasi lemak tu. Bersusun cantik je kat meja sebelah. Aku ingatkan burger. Dalam hati time tu "Wah, canggih gak gerai ni, siap de burger susun2 cenggini..selalu gerai taruk nasi lemak ke, tapai ke". Sekali bila aku bukak bekas tu, mmg nasi lemak rupanya. Tipah tertipu bang..Haha

Sesampai je rumah, dah kul 11 mlm. Rehat2 jap, pastu g kat ruang tamu tgk mama dah mulakan operasi menganyam ketupat. Wahaha. Aku suka operasi ini. Aku pun tlg la mama, memula buat, failed. Pastu buat lagi, failed. Huhu. Dah lupa pulak camne nak anyam. Pas dah try byk2 kali baru jadik ketupatnya. Sambil tgk cerita The Mummy Return, akhirnya berjaya gak aku anyam 40 lebih biji ketupat. Tido kul 4 pagi. Punyalah semangat.


~Hasil operasi menganyam~










Copyright to ERINA ASMAWANI
Designed by UMIESUEstudio 2015